Všetci dobre vieme, že ovocie a zelenina sú veľmi dôležité pre zdravie nášho organizmu. Veľa ľudí však podceňuje ich umytie, a tak umývanie ovocia či zeleniny stráca na význame.
Avšak, krátke opláchnutie nestačí! Pesticídy, ktoré sa využívajú takmer vo všetkých produktoch v obchodoch, majú pre nás katastrofálny vplyv! Vieš, ako správne umývať ovocie a zeleninu? Stačí obyčajná voda alebo treba niečo dôkladnejšie?
Najviac kontaminované ovocie a zelenina
Tieto potraviny obsahujú veľké množstvo pozostatkov z rôznych pesticídov.
- jablká
- zeler
- broskyne
- dovážané nektárinky
- uhorky
- cherry paradajky
- špenát
- zemiaky
- jahody
- hrozno
Pozri aj: Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Najmenej kontaminované ovocie a zelenina
Medzi „najčistejšie" ovocie a zeleninu s najnižším percentom obsahu pesticídov patria:
- avokádo
- kukurica
- kapusta
- mrazený hrášok
- cibuľa
- kiwi
- žltý melón
- karfiol
- špargľa
- mango
- ananás
Vyskúšaj tiež: Horoskop na november: Ktoré znamenie stretne osudovú lásku?
Ocot a čistá voda
Všetku zeleninu a ovocie umývaj v roztoku z octu a čistej vody. Nechaj ich približne 15 až 20 minút v roztoku v pomere 10% octu k 90% vody. Je neuveriteľné, aká je po vyčistení voda v miske špinavá! Následne len opláchni ovocie a zeleninu v čistej vode. Používanie tohto roztoku sa však neodporúča pri „citlivejších“ potravinách, akými sú napríklad rôzne druhy bobuľovitého ovocia.
Jedlá sóda a citrónová šťava
Zmiešaj jednu lyžicu citrónovej šťavy, dve lyžice jedlej sódy a jednu šálku vody. Prísady poriadne rozmiešaj, až kým sa sóda poriadne nerozpustí. Ovocie ponor do tekutiny a nechaj pôsobiť približne desať minút. Po vybratí ho opäť iba opláchni pod tečúcou vodou. Tieto spôsoby sa však nehodia na ovocie s tenkou a pórovitou kožou, ako sú napríklad jahody.
Zaujme ťa: Ako správne chudnúť pomocou tukov? Je to vôbec možné?
Jablčný ocot
Svoje prvenstvo niesol jablčný ocot už aj v histórii a má ho stále aj dnes. Ba dokonca sa dá využiť na oveľa viac účelov, ako by sme predpokladali. Pridaj do vody pohár octu a zeleninu či ovocie nechaj namočené približne desať až pätnásť minút. Potom plody dôkladne poumývaj a opláchni čistou vodou, aby sa zmyl ocot. Jablčný ocot zničí 98% baktérií a škodlivín.
Grapefruitová šťava
Budeš potrebovať lyžicu grapefruitovej šťavy, jednu lyžicu jedlej sódy, jednu šálku bieleho octu a jednu šálku vody. Všetky prísady dôkladne zamiešaj, no dbaj na to, aby sa nevytvorila pena. Takto pripravenú zmes nastriekaj na ovocie a nechaj pôsobiť aspoň päť minút. Potom prípravok z ovocia dôkladne zmy.
Vyskúšaj: Ako využiť škoricu v domácnosti? 5 nevšedných spôsobov ťa dostane!