Ako správne umývať ovocie a zeleninu? Tieto chyby robíme!

Správne umývanie ovocia a zeleniny

Všetci dobre vieme, že ovocie a zelenina sú veľmi dôležité pre zdravie nášho organizmu. Veľa ľudí však podceňuje ich umytie, a tak umývanie ovocia či zeleniny stráca na význame. 

Avšak, krátke opláchnutie nestačí! Pesticídy, ktoré sa využívajú takmer vo všetkých produktoch v obchodoch, majú pre nás katastrofálny vplyv! Vieš, ako správne umývať ovocie a zeleninu? Stačí obyčajná voda alebo treba niečo dôkladnejšie?

Reklama

Čo hrozí z nedostatočne umytého ovocia a zeleniny?

1. Zvyšky pesticídov a herbicídov

Ovocie a zelenina môžu obsahovať zvyšky chemikálií, ktoré sa používajú pri ich pestovaní. Pesticídy sa síce aplikujú v kontrolovaných dávkach, no aj ich malé množstvá môžu dlhodobo ovplyvniť hormonálnu rovnováhu, poškodzovať pečeň a obličky či oslabovať imunitu. Dôležité je vedieť, že len vizuálne čisté ovocie ešte nemusí byť zdravotne nezávadné.

2. Riziko prenosu baktérií a parazitov

Na povrchu plodov sa môžu nachádzať baktérie ako E. coli, Salmonella či Listeria, ktoré spôsobujú závažné tráviace ťažkosti a infekcie. Najčastejšie sa prenášajú kontaminovanou pôdou, vodou alebo pri manipulácii. Riziko stúpa najmä pri konzumácii surovej zeleniny alebo ovocia, ktoré sa nelúpe (napr. hrozno, čerešne, paradajky).

3. Zvyšky voskov a chemických ochranných povlakov

Niektoré plody, ako napríklad jablká či citrusy, sú bežne ošetrované voskovými vrstvami, ktoré im dodávajú lesk a predlžujú trvanlivosť. Tieto vrstvy však môžu obsahovať chemické zlúčeniny, ktoré sa bežným opláchnutím vodou neodstránia. Ich častá konzumácia môže spôsobiť alergické reakcie alebo zaťaženie tráviaceho systému.

kontaminované ovocie
Shutterstock®

Najviac kontaminované ovocie a zelenina

Tieto potraviny obsahujú veľké množstvo pozostatkov z rôznych pesticídov:

  • jablká,
  • zeler,
  • broskyne,
  • dovážané nektárinky,
  • uhorky,
  • cherry paradajky,
  • špenát,
  • zemiaky,
  • jahody,
  • hrozno.
Reklama

Najmenej kontaminované ovocie a zelenina

Medzi „najčistejšie" ovocie a zeleninu s najnižším percentom obsahu pesticídov patria:

  • avokádo,
  • kukurica,
  • kapusta,
  • mrazený hrášok,
  • cibuľa,
  • kivi,
  • žltý melón,
  • karfiol,
  • špargľa,
  • mango,
  • ananás.

jablčný ocot umyje zeleninu
Shutterstock®

Triky na čistenie ovocia a zeleniny:

Ocot a čistá voda

Všetku zeleninu a ovocie umývaj v roztoku z octu a čistej vody. Nechaj ich približne 15 až 20 minút v roztoku v pomere 10% octu k 90% vody. Je neuveriteľné, aká je po vyčistení voda v miske špinavá! Následne len opláchni ovocie a zeleninu v čistej vode. Používanie tohto roztoku sa však neodporúča pri „citlivejších“ potravinách, akými sú napríklad rôzne druhy bobuľovitého ovocia. 

Jedlá sóda a citrónová šťava

Zmiešaj jednu lyžicu citrónovej šťavy, dve lyžice jedlej sódy a jednu šálku vody. Prísady poriadne rozmiešaj, až kým sa sóda poriadne nerozpustí. Ovocie ponor do tekutiny a nechaj pôsobiť približne desať minút. Po vybratí ho opäť iba opláchni pod tečúcou vodou. Tieto spôsoby sa však nehodia na ovocie s tenkou a pórovitou kožou, ako sú napríklad jahody.

Jablčný ocot

Svoje prvenstvo niesol jablčný ocot už aj v histórii a má ho stále aj dnes. Ba dokonca sa dá využiť na oveľa viac účelov, ako by sme predpokladali. Pridaj do vody pohár octu a zeleninu či ovocie nechaj namočené približne desať až pätnásť minút. Potom plody dôkladne poumývaj a opláchni čistou vodou, aby sa zmyl ocot. Jablčný ocot zničí 98% baktérií a škodlivín.

Grapefruitová šťava

Budeš potrebovať lyžicu grapefruitovej šťavy, jednu lyžicu jedlej sódy, jednu šálku bieleho octu a jednu šálku vody. Všetky prísady dôkladne zamiešaj, no dbaj na to, aby sa nevytvorila pena. Takto pripravenú zmes nastriekaj na ovocie a nechaj pôsobiť aspoň päť minút. Potom prípravok z ovocia dôkladne zmy.

pesticídy v zelenine
Shutterstock®

Prírodný DIY čistič bez chémie

Pripravte si vlastný čistiaci sprej z bežných surovín, ktoré máte doma. Je ideálny na povrchové čistenie tvrdších druhov ovocia a zeleniny. Zničí väčšinu baktérií a pomôže odstrániť zvyšky pesticídov, voskov či iných látok.

Ingrediencie:

  • 1 šálka vody

  • 1/2 šálky jablčného octu

  • 1 PL čerstvej citrónovej šťavy

  • 10 kvapiek esenciálneho oleja (napr. citrón, tea tree) – voliteľné

Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie v sklenenej nádobe a prelejte do fľaše s rozprašovačom. Nastriekajte na ovocie alebo zeleninu, nechajte pôsobiť 5–10 minút a dôkladne opláchnite pod studenou vodou. Pred použitím každého spreja ho pretrepte.

Ako správne umyť listovú zeleninu, huby, banány či melóny

Nie všetky plody sa umývajú rovnako – rôzne druhy vyžadujú rôzne prístupy, aby sa odstránili nečistoty a zároveň sa nepoškodil ich povrch.

  • Listová zelenina (šalát, špenát, rukola): Oddeľte listy, namočte ich na 5–10 minút do misky s vodou a lyžičkou sódy alebo octu, následne ich opláchnite a osušte.

  • Huby: Neumývajte ich pod prúdom vody – nasiaknu a stratia chuť. Jemne ich utrite vlhkou papierovou utierkou alebo jemným štetcom.

  • Banány, pomaranče, citróny: Aj keď šupku nejete, vždy ich umyte pod tečúcou vodou a kefkou – pri krájaní sa baktérie prenášajú na dužinu.

  • Melóny, dyne: Pred rezaním dôkladne umyte celú šupku pod prúdom vody s kefou alebo pomocou octového roztoku – ideálne kvôli baktériám ako Salmonella.

Reklama

Čistota je základ zdravého jedálnička

Správne umytie ovocia a zeleniny nie je len kozmetický krok, ale dôležitá súčasť ochrany zdravia. Pesticídy, baktérie aj chemické povlaky môžu negatívne ovplyvniť náš organizmus, a preto sa oplatí venovať tejto činnosti trochu viac času a pozornosti. Pomôžu vám jednoduché domáce roztoky aj dôkladné oplachovanie.

Zdravie sa začína v kuchyni – a už pri samotnej príprave surovín môžete urobiť veľa pre svoj dobrý pocit i vitalitu. Nepodceňujte silu čistého ovocia a zeleniny.

Aktualizovaný článok: 16.11.2025

5/5 - 3 hlasov

14 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

29.05.2018 18:23

no myslím, že zostanem pri umývaní pod tečúcov vodou, keď sa človek stravuje mimo domova aj tak nemá šancu..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 19:17

niet nad vlastnú úrodu z záhrady, vtedy viem, čo jem

Vaše meno:

janko komada

janko komada

20.11.2017 13:30

no teda tak sa musím polepšiť zatial umývam pod tečucou vodou

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

18.11.2017 14:25

Tak toto nerobíme,sme neporiadni..

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.11.2017 17:21

jablká treba takto umývať,lebo niekedy sú ozaj mastné

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

16.11.2017 22:45

Doteraz som len umývala vodou-ale naozaj dôkladne...ale na druhej strane neviem, ako sa správajú rôzne vrstvy postrekov, či sa nedržia na povrchu zubami -nechtami :)či ich tá voda naozaj rozpustí a zmyje

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.11.2017 18:54

Vlastné zásoby sa míňajú, kupované zrejme budú potrebovať naozaj dôkladnejšiu očistu.

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

16.11.2017 18:08

umývame samozrejme, ale takto prehnano zase nie..

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

16.11.2017 17:50

tak podľa tohto článku ja už desiatky rokov nesprávne umývam a zatiaľ žijem

Vaše meno:

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

16.11.2017 16:58

Ovocie a zeleninu, ktoru mam z vlastnej zahrady naozaj len oplachujem. Ale na tu kupovanu tj.juzne ovocie atd. si fakt musim viac dat pozor

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.11.2017 16:50

skoro všetko máme z vlastnej úrody, nestriekame, takže žiadne prehnané umývanie

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.11.2017 13:32

niektoré ovocie treba skutočne umývať podľa článku.kúpeľ v octovej vode má dobré účinky.

Vaše meno:

benynka

benynka

16.11.2017 12:35

toto sa mi zdá byť už dosť prehnané umývanie, umývam len pod tečúcou vodou, akurát hlávkový šalát, bylinky a pod. vyplácham v miske s vodou ktorú viackrát vymením a nakoniec ešte pod tečúcou vodou

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

16.11.2017 08:00

keďže mám doma naozaj doma všetko domáce z našej záhradky, okrem citrusových plodov.... tak ja oplachujem všetko len čistou vodou... lebo viem čo jem.. nič nepostrekované a samozrejme nekontaminované..

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE