Ako správne umývať ovocie a zeleninu? Tieto chyby robíme!

Všetci dobre vieme, že ovocie a zelenina sú veľmi dôležité pre zdravie nášho organizmu. Veľa ľudí však podceňuje ich umytie, a tak umývanie ovocia či zeleniny stráca na význame.

 

Avšak, krátke opláchnutie nestačí! Pesticídy, ktoré sa využívajú takmer vo všetkých produktoch v obchodoch, majú pre nás katastrofálny vplyv! Vieš, ako správne umývať ovocie a zeleninu? Stačí obyčajná voda alebo treba niečo dôkladnejšie?

 

Najviac kontaminované ovocie a zelenina

Tieto potraviny obsahujú veľké množstvo pozostatkov z rôznych pesticídov.

  • jablká
  • zeler
  • broskyne
  • dovážané nektárinky
  • uhorky
  • cherry paradajky
  • špenát
  • zemiaky
  • jahody
  • hrozno

 

Pozri aj: Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!

kontaminované ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Najmenej kontaminované ovocie a zelenina

Medzi „najčistejšie" ovocie a zeleninu s najnižším percentom obsahu pesticídov patria:

  • avokádo
  • kukurica
  • kapusta
  • mrazený hrášok
  • cibuľa
  • kiwi
  • žltý melón
  • karfiol
  • špargľa
  • mango
  • ananás

 

Vyskúšaj tiež: Horoskop na november: Ktoré znamenie stretne osudovú lásku?

jablčný ocot umyje zeleninu

Zdroj: Shutterstock®

Ocot a čistá voda

Všetku zeleninu a ovocie umývaj v roztoku z octu a čistej vody. Nechaj ich približne 15 až 20 minút v roztoku v pomere 10% octu k 90% vody. Je neuveriteľné, aká je po vyčistení voda v miske špinavá! Následne len opláchni ovocie a zeleninu v čistej vode. Používanie tohto roztoku sa však neodporúča pri „citlivejších“ potravinách, akými sú napríklad rôzne druhy bobuľovitého ovocia. 

Jedlá sóda a citrónová šťava

Zmiešaj jednu lyžicu citrónovej šťavy, dve lyžice jedlej sódy a jednu šálku vody. Prísady poriadne rozmiešaj, až kým sa sóda poriadne nerozpustí. Ovocie ponor do tekutiny a nechaj pôsobiť približne desať minút. Po vybratí ho opäť iba opláchni pod tečúcou vodou. Tieto spôsoby sa však nehodia na ovocie s tenkou a pórovitou kožou, ako sú napríklad jahody.

 

Zaujme ťa: Ako správne chudnúť pomocou tukov? Je to vôbec možné?

pesticídy v zelenine

Zdroj: Shutterstock®

Jablčný ocot

Svoje prvenstvo niesol jablčný ocot už aj v histórii a má ho stále aj dnes. Ba dokonca sa dá využiť na oveľa viac účelov, ako by sme predpokladali. Pridaj do vody pohár octu a zeleninu či ovocie nechaj namočené približne desať až pätnásť minút. Potom plody dôkladne poumývaj a opláchni čistou vodou, aby sa zmyl ocot. Jablčný ocot zničí 98% baktérií a škodlivín.

 

Grapefruitová šťava

Budeš potrebovať lyžicu grapefruitovej šťavy, jednu lyžicu jedlej sódy, jednu šálku bieleho octu a jednu šálku vody. Všetky prísady dôkladne zamiešaj, no dbaj na to, aby sa nevytvorila pena. Takto pripravenú zmes nastriekaj na ovocie a nechaj pôsobiť aspoň päť minút. Potom prípravok z ovocia dôkladne zmy. 

 

Vyskúšaj: Ako využiť škoricu v domácnosti? 5 nevšedných spôsobov ťa dostane!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

16.11.2017 08:00

keďže mám doma naozaj doma všetko domáce z našej záhradky, okrem citrusových plodov.... tak ja oplachujem všetko len čistou vodou... lebo viem čo jem.. nič nepostrekované a samozrejme nekontaminované..

Vaše meno:

benynka

benynka

16.11.2017 12:35

toto sa mi zdá byť už dosť prehnané umývanie, umývam len pod tečúcou vodou, akurát hlávkový šalát, bylinky a pod. vyplácham v miske s vodou ktorú viackrát vymením a nakoniec ešte pod tečúcou vodou

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.11.2017 13:32

niektoré ovocie treba skutočne umývať podľa článku.kúpeľ v octovej vode má dobré účinky.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.11.2017 16:50

skoro všetko máme z vlastnej úrody, nestriekame, takže žiadne prehnané umývanie

Vaše meno:

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

16.11.2017 16:58

Ovocie a zeleninu, ktoru mam z vlastnej zahrady naozaj len oplachujem. Ale na tu kupovanu tj.juzne ovocie atd. si fakt musim viac dat pozor

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

16.11.2017 17:50

tak podľa tohto článku ja už desiatky rokov nesprávne umývam a zatiaľ žijem

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

16.11.2017 18:08

umývame samozrejme, ale takto prehnano zase nie..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.11.2017 18:54

Vlastné zásoby sa míňajú, kupované zrejme budú potrebovať naozaj dôkladnejšiu očistu.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

16.11.2017 22:45

Doteraz som len umývala vodou-ale naozaj dôkladne...ale na druhej strane neviem, ako sa správajú rôzne vrstvy postrekov, či sa nedržia na povrchu zubami -nechtami :)či ich tá voda naozaj rozpustí a zmyje

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.11.2017 17:21

jablká treba takto umývať,lebo niekedy sú ozaj mastné

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

18.11.2017 14:25

Tak toto nerobíme,sme neporiadni..

Vaše meno:

janko komada

janko komada

20.11.2017 13:30

no teda tak sa musím polepšiť zatial umývam pod tečucou vodou

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 19:17

niet nad vlastnú úrodu z záhrady, vtedy viem, čo jem

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

29.05.2018 18:23

no myslím, že zostanem pri umývaní pod tečúcov vodou, keď sa človek stravuje mimo domova aj tak nemá šancu..

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.