Letná grilovačka či piknik s rodinou a priateľmi sa môžu veľmi hravo obrátiť z dokonalej idylky na mimoriadne nepríjemnú spomienku. Práve leto je totiž najnebezpečnejšie, čo sa týka ochorení z jedla. Či už zjeme niečo pokazené z tepla alebo niečo nesprávne tepelne upravíme, efekt to má rovnaký a vedie to najčastejšie k ochoreniu hnačkového pôvodu.
Jedným z takýchto ochorení je práve salmonelóza alebo, ako sa nazýva hovorovo, salmonela, ktorá je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jednou zo štyroch hlavných chorôb, spôsobujúcich nepríjemnú hnačku, a to v celosvetovom meradle. Naučte sa rozpoznať príznaky salmonelózy včas, aby pre vás znamenala len malý problém a nie vážnu chorobu!
Pozri aj: Poznáš tieto liečivé huby? S telom dokážu viac, ako si myslíš!
Čo je salmonelóza?
Salmonelóza je črevné infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Salmonella. Aj preto sa niekedy táto choroba nazýva zjednodušene salmonela, čo vyplýva práve z názvu tejto baktérie. Existuje viac, ako dvetisíc druhov tejto baktérie, no len približne desiatka z nich dokáže u človeka spôsobiť ochorenie. Salmonelóza patrí k chorobám z jedla, ktoré spoločne ročne pripravia o život asi 33 miliónov ľudí na svete.
Salmonelu zväčša prenášajú domáce, poľnohospodárske, ale aj divoké zvieratá. Najčastejšie ju prenáša hydina, hovädzí dobytok a ošípané, ale aj domáci miláčikovia, ako mačky, vtáky, psy a dokonca aj korytnačky. Do organizmu človeka sa teda dostávajú z veľkej väčšiny prostredníctvom jedla zvieracieho pôvodu (vajcia, mäso, mlieko), kontaminovaná môže však byť aj zelená zelenina. Prenášať sa môže orálne z človeka na človeka, ako aj priamo z nakazeného zvieraťa.
Symptómy a priebeh ochorenia
Salmonelóza sa vo väčšine prípadov prejaví niekedy v rozmedzí 6 až 72 hodín po požití samotnej baktérie a choroba trvá 2 až 7 dní. U každého človeka sa môže choroba prejavovať inak, u niekoho sú symptómy slabšie, u niekoho silnejšie, no len vo výnimočných prípadoch je choroba vážnejšieho charakteru. Môže sa však stať, že vyžaduje hospitalizáciu, čo určí ošetrujúci lekár. Salmonelóza je najnebezpečnejšia pre deti a starších ľudí, pre ktorých môže sprievodná dehydratácia znamenať životné nebezpečenstvo.
Poďme sa teda pozrieť na najčastejšie symptómy salmonelózy:
- Vysoké horúčky (v niektorých prípadoch až nad 39 stupňov)
- Bolestivé kŕče v bruchu
- Hnačka (vodová stolica)
- Zvracanie
- Krv v stolici
- Zimnica
- Bolesť hlavy
- Bolesti svalov
Pri salmonelóze treba dbať na poctivé dopĺňanie tekutín do tela, aby ste sa nedostali do stavu akútnej dehydratácie organizmu. Príznaky dehydratácie sú:
- Zriedkavé močenie v malých dávkach
- Sucho v ústach a suchý jazyk
- Zapadnuté a suché oči
Vyskúšaj: Ako udržať ovocie čerstvé po dlhší čas? Tieto triky musíš ovládať!
Ako sa chrániť?
Salmonela sa môže skrývať v mnohých výrobkoch, ktoré kupujeme bežne v obchode. Existuje však niekoľko úkonov, ktoré môžete urobiť vy sami. Tieto preventívne opatrenia platia po celý rok, no v tele trojnásobne:
- Vyhýbajte sa reštauráciám, ktoré nedbajú na čistotu
- Nejedzte surové mäso ani vajcia
- Tepelnú úpravu nepodceňujte – nejedzte neprepečené mäso a nedovarené vajcia
- Pozor na čistotu – umývajte si pred jedlom ruky, umývajte spotrebiče a nekrájajte iné potraviny nožom, ktorým ste krájali surové mäso
- Chlaďte potraviny pred tepelnou úpravou aj po nej
- Poriadne umyte ovocie a zeleninu predtým, než ju budete konzumovať
- Po kontakte so zvieratami si umývajte ruky
V prípade, že zažívate akýkoľvek z vymenovaných symptómov, je potrebné ihneď navštíviť lekára a vyhýbať sa príliš blízkemu kontaktu s inými ľuďmi, a to najmä s deťmi či staršími.