Denne sa vyhýbame množstvu nástrah, ktoré nám prináša „nový, lepší svet“. Či už to je cigaretový dym od priateľa alebo voňavý kebab vo vedľajšej budove, a to len preto, aby sme boli zdraví. Niekedy sú to drobné veci, ktoré sa snažíme zlepšovať, hlavne preto, lebo to dokážeme sami. Reč je o zdravej strave, ktorou, narozdiel od nebezpečného smogu, dokážeme svoje telo posilniť a uzdraviť.
Lenže je rozdiel v tom, či jeme zdravé potraviny alebo tie „zdravé“. Že si len vymýšľame? Určite nie! Pozrite sa spolu s nami na temné zákulisie zeleninového a ovocného biznisu a dôvody, pre ktoré si dáte veľký pozor na „zdravú a čerstvú“ zeleninu!
Nenechajte sa zlákať cenou!
Prechádzate popri regáloch v supermarkete a nakupujete zeleninu či ovocie. Keďže chcete, aby bola celá vaša rodina zdravá, dávate si na výbere záležať. Všímate si farbu, ktorá svedčí o čerstvosti, ďalej cenu a okrem toho si všímate aj nenápadné, zhnité časti plodov. Sú to jediné kritériá? Áno, je dôležité, aby nám zelenina aj ovocie, ktoré si chceme kúpiť, voňala, pekne vyzerala a ak máme možnosť, aj chutila.
Bohužiaľ, často sa neorientujeme podľa vyššie uvedených kritérií, ale iba podľa aktuálnej chuti a ceny. Pritom mnoho plodov je k nám dovážaných zo zahraničia, kde ich už miestni považovali za staré. Alebo boli prevážané za takých podmienok, že keby ste s debničkou jabĺk cestovali osobne a videli to na vlastné oči, už by ste sa jablka nikdy nedotkli. Ale ani to nás neprinúti ísť nakupovať na dedinský jarmok, kde drobní obchodníci predávajú naozaj čerstvo vypestované ovocie či zeleninu, čomu zodpovedá cena aj kvalita.
Neprehliadni: Toto ťa dostane: Vieš, prečo spať v ponožkách každú noc?
Radšej krajšie, ako zdravšie
Najväčším nepriateľom zeleniny a ovocia v supermarketoch je teplota. Tá je totiž často príliš vysoká, kvôli potrebám zákazníkov a na úkor plodov. Tie sa preto veľmi rýchlo kazia a ich cena sa primerane tomu znižuje. Jednou z možností, ako predísť kazeniu ovocia a zvýšiť jeho estetiku, je voskovanie. Používa sa na to včelí, ale aj technický vosk – šelak. Šelak sa používa napríklad pri výrobe zubných protéz alebo na lakovanie hudobných nástrojov.
Voskovanie sa robí už pomerne dlho a to z toho dôvodu, že bráni odparovaniu vody a predlžuje „čerstvosť“ ovocia. Tenká vrstva ovociu ani telu nijako neškodí, pretože často je vytvorená aj ovocím samým. To, čo by nás malo trápiť viac, je chemické ošetrovanie, typické hlavne u citrusov. Aj keď si bežne do citrónu nezahryzneme, každý z nás si vie asi predstaviť, ako chutí citrónová kôra predtým, ako ju dôkladne umyjeme. Je to naozaj zmes chemikálií, ktorými bol počas prepravy citrón postriekaný, rovnako ako zvyšné citrusy, ktoré dovážame z exotických krajín. Tip: Ak rady pečiete a citrónová kôra je vždy jednou z hlavných ingrediencií, vyberajte si voňavé a hladké citróny, ktoré sú drahé a ich cena svedčí o tom, že nie sú chemicky ošetrené.
Pozri tiež: Najhorší sabotéri diéty: Zdravé potraviny, z ktorých sa priberá!
Čerstvosť vždy nesúvisí s kvalitou
Väčšina ovocia, ktoré je k nám dovážané, je v porovnaní s u nás vypestovaným striekaná asi štvornásobne viac. Takže si viete predstaviť, čo všetko v sebe chutné jabĺčko či voňavý pomaranč majú. Robí sa to preto, aby sa k nám toto ovocie dostalo „čerstvé“, takže sa ešte nezrelé odtrhne, postrieka látkami, ktoré potlačia jeho zrenie a až v obchode dôjde k ich zretiu. Klasickým príkladom je banán.
Ak by ste si mali vybrať medzi tvrdým, zeleným banánom a tým mäkkým a hnedým, ktorému by ste dali prednosť? Pravdepodobne tomu tvrdšiemu, tak ako aj pri avokáde či mangu. Chyba! Zrelý banán, ktorý milujú ľudia po celom svete, je hnedý a mäkký. Práve banán patrí k tým plodom, ktoré sú najviac chemicky ošetrované. Druhá dôležitá vec, ktorú si pri ovocí treba všímať, je aj spôsob, akým je vystavená alebo ako je s ňou narábané. Či už banány, jablká, paradajky alebo jahody, všetka zelenina aj ovocie sú citlivé na dotyk. Niektoré viac, iné menej a banány patria rozhodne medzi tie najcitlivejšie. Neprimerané prehadzovanie v debnách ich znehodnocuje a zahajuje proces hniloby, ktorý vidíme ako hnedé fľaky.
Správne skladovanie je tiež dôležité
Ak už ste si ovocie a zeleninu nakúpili správne, čo ďalej? Väčšinou ich skladujeme buď v chladničke, v komore alebo v chladnej miestnosti, kde na ne nepraží slnko. Takto skladujte tieto potraviny:
- Ananás - ideálne skladovať v chladničke, kde sa teplota pohybuje okolo 9 - 13 °C. Pri nižších teplotách dôjde k poškodeniu, ktoré sa prejaví zosklovatením dužiny.
- Avokádo - zrelé avokádo je mäkké a na farbe vôbec nezáleží. Skladujte ho rovnako ako ananás, pri nižších teplotách dôjde k poškodeniu, ktoré sa prejaví sčernaním.
- Broskyne, brokolica, hrozno aj jahody - skladujeme pri nízkych teplotách od 5 do 0 °C.
- Cibuľa a cesnak - nepatria do chladničky, skladujte ich v chlade, v suchej miestnosti.
- Kokos, citrusy, jablká aj hrušky - skladujte v chladnej miestnosti.
Zaujme ťa: Povieme ti, ktoré potraviny nepatria do chladničky a prečo