O pár týždňov nás čakajú prvé vianočné trhy a s nimi aj typické vianočné dobroty ako sú kapustnica, maková štrúdľa alebo varené víno. Ak si chcete tento chutný horúci nápoj vychutnať aj v pohodlí domova, nebudete potrebovať žiadne špeciálne ingrediencie či zručnosti. Stačí vám dobré víno, zopár korenín a za pár minút máte hotové varené víno podľa svojej chuti. Niekoľko chutných receptov vám prinášame aj my.
Klasické varené víno
Suroviny:
- 1 l červeného vína
- 2 celé škorice
- 10 klinčekov
- 100 g kryštálového cukru
Víno nalejeme do hrnca a dáme variť. Nesmie však vrieť, iba sa stále zohrievať. Potom do neho pridáme všetky koreniny a cukor. Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil a môžeme nalievať.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Varené víno s citrusovou chuťou
Suroviny:
- 1 l červeného vína
- 2 dcl vody
- 3 polievkové lyžice cukru
- 3 celé škorice
- 5 klinčekov
- 1 hviezdička badiánu
- 1/2 citróna
- 1/2 pomaranča
Do hrnca nalejeme najskôr 2 dcl vody. Pridáme cukor a korenie – škoricu, klinčeky a badián. Keď sa cukor rozpustí, pridáme na kolieska nakrájanú polovicu citróna a pomaranča. Necháme chvíľu variť, potom stíšime oheň a pridáme červené víno. Zohrievame ešte pár minút a nakoniec môžeme ešte dosladiť cukrom alebo pomarančovou šťavou podľa chuti.
Červené varené víno s koňakom
Suroviny:
- 2 dcl červeného vína
- 20 ml koňaku
- 1 čajová lyžička medu
- 1 plátok citróna
- štipka mletej škorice
Do hrnca dáme všetky ingrediencie a zohrievame dovtedy, pokiaľ sa na dne hrnca nezačnú tvoriť malé bublinky. Vtedy odstavíme z ohňa a varené víno je hotové. Môžeme podávať s plátkom citróna.
Odporúčame prečítať: Ktoré bylinky zbierame v októbri?
Varené víno s karamelom
Suroviny:
- 4 dcl červeného vína
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 celá škorica
- 2 klinčeky
- pomaranč
Do hrnca dáme kryštálový cukor a na slabom ohni ho postupne roztápame, aby vznikol karamel. Hneď ako karamel získa bledohnedú farbu, zalejeme ho vínom a pomaly miešame. Karamel najskôr stvrdne, no sa po čase rozpustí. Potom pridáme koreniny, šťavu z pomaranča a zohrievame približne 5 minút.
Biele varené víno
Suroviny:
- 0,5 l bieleho vína
- 0,5 l hroznovej šťavy
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica rumu
- 1 pomaranč
- 3 klinčeky
- 1 škorica
Do hrnca dáme spoločne zohriať hroznovú šťavu, na plátky nakrájaný pomaranč, klinčeky a škoricu. Po pár minútach pridáme biele víno a zohrievame na slabom ohni, aby víno neprišlo do bodu varu. Takto zohrievame asi 10 minút a nakoniec pridáme med a rum. Všetko dobre premiešame a môžeme podávať.
Odporúčame prečítať: Pozor pri zbieraní hríbov, týmto sa určite vyhnite!
www.thinkstockphotos.com, www.pinterest.com