Možno ste o ňom už viacerí počuli a aj ho ochutnali. Napríklad tí, ktorí boli na dovolenke v Turecku. Čo je to vlastne ayran? Ayran je obľúbeným jogurtovým nápojom, ktorý chutí najmä počas horúcich letných dní. Samozrejme, pije sa počas celého roka. Nájdete ho v tureckých reštauráciách, bufetoch i balený v obchodoch.
Ayran je jedným zo základných nápojov tureckej kultúry siahajúcej do strednej Ázie. Predpokladá sa, že Gokturkovia vyvinuli ayran už pred tisíckami rokov zriedením horkého jogurtu vodou, aby zjemnili jeho chuť. Popularita tohto nápoja sa z Turecka rozšírila do ďalších častí sveta. Ayran sa dnes v tejto dovolenkovej destinácií ponúka takmer všade, kde sa podávajú nápoje a jedlá, vrátane zahraničných reťazcov rýchleho občerstvenia. Okrem Turecka je ayran známy i v Iráne, Iraku, Afganistane, na Balkáne, v Libanone, Azerbajdžane, Arménsku, Kirgizsku a na celom Kaukaze. Nápoj má v týchto regiónoch rôzne názvy. V albánskej kuchyni sa ayran označuje ako „dhalle," „ako“ v arménčine, „ayryan“ v bulharčine a „ariani“ v gréčtine.
Neprehliadni: Videorecept: Zdravé ovocné smoothies v troch príchutiach
Nie je to mlieko
Ayran sa vyrába zmiešaním jogurtu, vody a soli. Mestečko Susurluk v provincii Balıkesir, na severozápade Turecka, je preslávené svojím ayranom, ktorý má na vrchu charakteristicky hustú penu a vyniká krémovou chuťou. Ingrediencie sú skoro rovnaké, ako pri normálnom ayrane, ale reštaurácie v Susurluku používajú vysokorýchlostné pumpy na cirkuláciu tohto nápoja, aby vytvorili penovú textúru s krémovým povrchom. Ayran sa tradične podáva v malých medených džbánikoch, v ktorých ostáva dlhšie chladený.
Aké sú jeho benefity?
Mnohí miestni považujú ayran za najzdravší nápoj v ich krajine. A nie sú ďaleko od pravdy. Ayran je plný elektrolytov a je výborný proti dehydratácii. V letných horúčavách, pri potení je skvelým spôsobom, ako doplniť vyčerpané zásoby minerálov v tele. Ayran je tiež považovaný za vynikajúci zdroj prospešných baktérií nevyhnutných pre dobre fungujúci tráviaci systém. Probiotiká, zdravé baktérie nachádzajúce sa v jogurte, udržiavajú systém silný opätovnou kalibráciou mikroflóry v črevách, uľahčujú tráviaci proces a posilňujú imunitný systém. Pretože je jogurt vyrobený zo živočíšneho mlieka, je nápoj tiež bohatý na vápnik a vitamín D. Tento zdravý nápoj je vhodný i pre športovcov. Mliečne nápoje pomáhajú telu zregenerovať sa rýchlejšie.
Ako si ho pripraviť?
Príprava ayranu vám nezaberie veľa času a nie je vôbec náročná. Čo budeme potrebovať?
- 500 g hustého bio jogurtu (napríklad kvalitného gréckeho)
- 1 liter studenej vody
- 1 čajovú lyžičku soli (voliteľná)
Do veľkej misy dajte jogurt. Za stáleho miešania pridávajte vodu tak, aby ste udržali hladkú konzistenciu. Ak chcete, aby váš nápoj bol redší, pridajte viac vody. Nakoniec primiešajte soľ. Šľahajte tyčovým mixérom asi 30 sekúnd, kým nezískate penu. Odložte do chladničky približne na hodinu a potom naberačkou opatrne dávajte do pohárov, aby ste udržali penovú textúru. Nápoj môžete ochutiť mätou alebo čerstvou uhorkou. Niektorí preferujú namiesto vody pridať sódu alebo minerálnu vodu. Skúste i túto alternatívu.
Ayran si najlepšie vychutnáte ako výborné osvieženie počas letných dní. Môžete ho podávať k mäsu i k bezmäsitým jedlám.
Pozri aj: Šťavnatý višňový koláč – tomuto lahodnému dezertu neodoláš!