Je tu advent a s ním aj predvianočné obdobie. Chladné ulice sa už ligocú vďaka vianočnej výzdobe, v niektorých domácnostiach sa už pripravuje vianočné pečivo a dokonca si už miestami aj zdobíme naše obydlia.
Za chvíľu príde čas na vianočný stromček, Štedrý večer a celé prežitie vianočných sviatkov, ktoré tak neskutočne milujeme. Viete, čo vám ešte chýba k absolútnej vianočnej pohodičke? Dokonalé varené víno vylepšené známym šéfkuchárom!
Máte radi aj vy chuť vareného vína? Tento recept na varené víno musíte vyskúšať!
Tajomstvo je v trpezlivosti
Určite ste sa už s menom Jamie Olivier stretli. Britský kuchár, ktorý má vlastnú kuchársku show v telke a niekoľko reštaurácií, je známy po celom svete. Aký je podľa neho recept na dokonalé tradičné varené víno v teoretickej rovine?
Na svojom portáli s receptami uvádza, že kľúč je v trpezlivosti, ktorá sa v tomto prípade naozaj vypláca. Len dostatočne dlhý čas totiž umožní všetkým ingredienciám poriadne sa vylúhovať a chutiam sa navzájom prepojiť.
Odporúčame: Na majonézák zabudni: Skús recept na iný zemiakový šalát
Suroviny na vianočné varené víno s ovocím (na cca 10 nápojov):
- 2 klementínky
- 1 citrón
- 1 limetku
- 200 g trstinového cukru
- 6 klinčekov
- 1 škoricu v celku
- 3 čerstvé bobkové listy
- 1 muškátový oriešok (budeme ho strúhať)
- 1 vanilkový struk
- 2 badiány
- 2 fľaše talianskeho červeného vína
Ako pripraviť fantastické varené červené víno?
- Ako prvé si olúpeme pomocou škrabky na mrkvu klementínky, citrón aj limetku. Z kôry spravíme podlhovasté pásiky.
- Do veľkého hrnca si dáme trstinový cukor a oheň si nastavíme na strednú intenzitu. Pridáme kôru z citrusov a šťavu z klementínok.
- Pridáme klinčeky, škoricu, bobkové listy a muškátový oriešok. Ten nastrúhame priamo do hrnca. Po strúhadle s ním prejdeme asi 10 až 12-krát. Napokon rozrežeme pozdĺžne vanilkový struk a obe polovice v celku hodíme do hrnca.
- Teraz je čas pridať víno, ale len toľko, aby prekrylo cukor. Necháme prebublávať, kým sa nám cukor celkom nerozpustí. V tomto bode zmes privedieme do varu a necháme ju variť asi 4 až 5 minút, kým nedosiahne konzistenciu hustého sirupu.
- Zhustnutú zmes stiahneme na nízky plameň, pridáme do nej badiány a ostatok vína. Zohrievame veľmi pomaly, kým nebude víno dostatočne teplé. Podávame ešte horúce víno.
Odporúčame: Recept na nepečené čokoládové šišky - táto lahodná pochúťka vás dostane!
Ako ozvláštniť tradičné červené varené víno?
Na varenom víne je najkrajšie to, že sa s ním dá experimentovať podľa vlastnej chute. Sám Jamie hovorí, že si ho napríklad môžete oživiť iným obľúbeným ovocím, napríklad jablkami či pomarančom. A ak chcete, aby bolo vínko o čosi silnejšie, tesne pred koncom do hrnca pridajte tvrdý alkohol.
Azda najlepšie chutí s rumom, no ani tu sa fantázii medze nekladú a výborný je vraj aj s takým ginom. A ako bude varené vínko chutiť najlepšie? V kruhu milujúcej rodiny, skvelých priateľov a blízkych a úplne najideálnejšie pod vianočnou jedličkou.
Vyskúšaj aj ríbezľové varené víno
Ingrediencie:
-
500 ml ríbezľového vína
- 6 klinčekov
- 1 celá škorica
- 1 badián
- 1 pomaranč
- podľa chuti cukor alebo med
Postup: Z pomaranča odkrojíme dva plátky. Zapichneme do nich klinčeky. Zo zvyšku pomaranča vytlačíme šťavu. Do hrnca dáme ríbezľové víno a pridáme pomaranče, pomarančovú šťavu, škoricu a badián. Podľa chuti pridáme aj sladilo, ale nie je to nevyhnutné.
Začneme pomaly zahrievať na strednom plameni a odstavíme, keď začne vrieť. Necháme pár minút postáť a môžeme podávať.
Tipy na recepty na ďalšie vianočné nápoje:
- Vianočný varený punč v 6 verziách
- Domáci vaječný likér
- Vaječný likér bez alkoholu
- Vianočný likér z orieškov
- Čokoládový likér
- Drink bombardino
- Brusnicový punč
- Domáca griotka
Článok aktualizovaný 21.12.2023