Ak hľadáte koktail, ktorý spojí sezónnu atmosféru s rafinovanou chuťou, ste na správnom mieste! Tento „Persimmon Mezcal Sour“ je ako stvorený na sezónne oslavy, rodinné stretnutia alebo len tak na večer pri krbe. S ľahkou citrusovou sviežosťou, jemnou sladkosťou ovocia hurmikaki a dymovým dotykom mezcalu si tento koktail ľahko získa vaše chuťové poháriky. A nebojte sa, príprava je tak jednoduchá!
Recept na sezónny hurmikaki nápoj
Ingrediencie na hurmikaki drink:
- 1 vaječný bielok
- 10 ml limetkovej šťavy
- 15 ml grapefruitovej šťavy
- 30 ml hurmikaki pyré
- 15 ml hurmikaki sirupu (môžete použiť aj javorový)
- 30 ml tequily
- 30 ml mezcalu (destilát z agáve)
- Ľad
- Plátok hurmikaki na ozdobu
Postup na hurmikaki drink:
- Všetky ingrediencie (okrem ľadu) vložte do šejkra. Tento krok je kľúčový pre vytvorenie bohatej peny, a to vďaka vaječnému bielku.
- Pridajte ľad a znovu pretrepte. Poriadne! Nech sú chute krásne spojené a kokteil dobre vychladený.
- Nápoj preceďte do pohára a ozdobte plátkom hurmikaki. Ak chcete byť extra kreatívni, môžete pridať štipku škorice alebo jedlého zlata.
Ako si prirpaviť hurmikaki sirup?
Pripraviť si hurmikaki sirup doma je jednoduchšie, než by ste si mysleli. Tento sirup dodá vášmu koktailu unikátnu sladkosť a jemnú chuť hurmikaki, ktorá je ideálna pre jesenné a zimné obdobie. A bonus? Je to úplne čerstvé a bez zbytočných prísad.
Na prípravu domáceho hurmikaki sirupu zmiešajte šálku vody, šálku cukru a šálku hurmikaki pyré (pripraveného z rozmixovaného zrelého hurmikaki) v hrnci. Zmes zahrievajte na strednom plameni, kým sa cukor nerozpustí, potom znížte teplotu a nechajte jemne prebublávať asi 5-10 minút, pričom občasne premiešajte.
Hotový sirup nechajte vychladnúť a podľa potreby preceďte, aby ste získali hladkú konzistenciu. Prelejte do sklenenej nádoby a skladujte v chladničke až 1-2 týždne. Tento sirup je skvelý nielen to tohto receptu, ale aj do iných koktailov, čajov, limonád či ako poleva na dezerty.
Zamilujete sa!
Jesenná atmosféra v každom dúšku! Hurmikaki, citrusy a dymový mezcal vytvárajú dokonalú harmóniu chutí, ktoré evokujú chladné zimné večery. Navyše, tá bohatá pena a čerstvý plátok hurmikaki premenia nápoj na umelecké dielo. Na prvý pohľad možno vyzerá náročný, ale zaberie len pár minút!
Tip na vylepšenie: Ak nechcete používať vaječný bielok a vytvoriť vegánsku verziu, môžete ho nahradiť aquafabou (voda z konzervovaného cíceru). Pena bude rovnako krásna.
Tento recept je dôkazom toho, že hurmikaki nie je len chutné, ale aj plné vitamínov. Ani nehovoriac o tom, že tento sladký oranžový poklad je bohatý na vitamíny A, C a antioxidanty. Koktail tak nielen osvieži, ale pridá aj niečo prospešné pre vaše zdravie (na alkohol tentokrát nepozeráme, sú predsa sviatky!).
Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @join_jules