Hurmikaki je pochúťka, ktorú môžeme zaradiť medzi exotické ovocie disponujúce aj niečím viac, ako len zaujímavou chuťou. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, z ktorých môžeme ťažiť úplne všetci. Sezóna tohto ovocia, ktoré svojím vzhľadom pripomína paradajku, začína s prvým jesenným mrazom.
Odkiaľ pochádza hurmikaki? Aké sú účinky tohto zdravého ovocia? Ako jesť kaki alebo ako použiť hurmikaki v receptoch? Aký je obsah vitamínov a ďalších dôležitých látok? Viac v článku!
Odkiaľ pochádza hurmikaki?
Hurmikaki, ale stretnúť sa môžete aj s názvami ako kaki, tomel japonský či hurma, k nám prišlo zo strednej a západnej Číny, avšak v súčasnosti sa pestuje takmer všade, respektíve hlavne v subtropických a polotropických oblastiach. Kaki predstavuje plod stromu známeho pod vedeckým názvom Diosporys kaki (ebenovník rajčiakový), ktorý vyrastá do výšky 3 – 15 metrov.
Odporúčame: Psychologický test: Spôsob, akým prekrižuješ prsty, o tebe veľa napovie
Shutterstock®Hurmikaki na zdravie
Hurmikaki predstavuje vitamínovú bombu, ktorá má po dozretí veľmi zaujímavú chuť –pripomína spojenie jablka, melóna a marhúľ. V tomto prípade však platí, že nie každé hurmikaki je konzumné. Pri výbere toho správneho je potrebné prihliadať na jeho zrelosť.
Ak je kaki tvrdé, jeho chuť je horkastá a trpká, čo spôsobuje vysoký obsah tanínov. V obchode preto siahajte skôr po mäkšom ovocí, pretože jeho chuť je sladšia a vy si ho vychutnáte plnými dúškami. Poprípade kaki nechajte pred konzumáciou dozrieť.
Kaki môžete samé o sebe konzumovať v surovom stave, samozrejme, po jeho dozretí, alebo si ho môžete pridať do smoothie, do jogurtu či ovsenej kaše. Ale možno zaujímavejšia v tomto prípade bude chuť likéru alebo vína, ktoré sa z tohto ovocie vyrába. Poprípade vyskúšajte jesenné recepty s hurmikaki, ktorým kaki dodá znamenitú chuť. Odporúčame tiež ochutnať chia puding s exotickým ovocím alebo chutnú štrúdľu či muffiny.
Odporúčame: Vyskúšaj halloweenske hadie tyčinky – dokonalý recept pre malých i veľkých
Shutterstock®Nutričné benefity hurmikaki – obsahuje antioxidanty, vitamín A aj céčko
Oranžové alebo červenohnedé plody stromu ebenovníka rajčiakového sú vo svojej domovskej krajine obľúbené hlavne pre svoju sladkú a jedinečnú chuť. Zaujímavý je fakt, že kaki patrí medzi potraviny s nízkou energetickou hodnotou a dokonca na 100 gramov obsahuje len 74 kalórií, vďaka čomu je ho vhodné zaradiť aj do diétneho jedálnička.
Odborníci uvádzajú, že toto malé (5 – 8 cm) ovocie obsahuje značný podiel vitamínov skupiny B (riboflavín, niacín...), vitamín C a najmä vitamín A. Dužina, ktorá je konzumná, obsahuje až 80 % vody a zároveň:
- veľké množstvo vlákniny,
- antioxidantov,
- fosforu a magnézia,
- značný podiel horčíka, mangánu, medi a železa,
- betakarotén,
- flavonoidy a kyseliny.
Zaujme ťa: Sen všetkých zamestnávateľov: Tu sú najlepší zamestnanci podľa znamenia zverokruhu
Shutterstock®Hurmikaki proti rakovine
Už samotná nutričná hodnota tohto ovocia vám napovedá, že je skutočnou vitamínovou bombou, ktorá má priaznivé účinky na náš organizmus. Zo všetkých jeho účinkov v prvom rade spomenieme fakt, že obsiahnuté antioxidanty, flavonoidy, beta-karotén a vitamín C, bojujú s voľnými radikálmi, čím pomáhajú organizmu predchádzať tomu najzákernejšiemu ochoreniu, akým je rakovina.
Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ako sú vitamín C, betakarotén a flavonoidy, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele. Voľné radikály sú spojené s poškodením buniek, ktoré môže prispieť k vzniku rakoviny.
Okrem toho hurmikaki obsahuje vlákninu, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu a pomáha eliminovať škodlivé látky z tela. Pravidelná konzumácia hurmikaki môže preto prispievať k zníženiu rizika vzniku niektorých typov rakoviny, najmä v tráviacom systéme.
Hurmikaki na trávenie a imunitu
Na druhej strane je kaki ideálne ovocie do jesenného nečasu, nakoľko vďaka obsiahnutým vitamínom posilňuje imunitný systém. A rovnako podporuje trávenie, pretože obsahuje 20 % potrebnej dennej dávky vlákniny.
Ak sa pýtate, či je vhodné jesť hurmikaki aj počas tehotenstva, tak odpoveď je jasná – URČITE ÁNO. Kaki obsahuje horčík, ktorý je v období tehotenstva potrebný ako pre plod, tak aj pre budúcu mamičku. Horčík totižto pomáha predchádzať riziku potratu, kŕčom v nohách a predčasnému pôrodu.
Hurmikaki pre zdravé srdce
Hurmikaki je bohaté na vlákninu, antioxidanty a draslík, čo sú látky, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Draslík pomáha regulovať krvný tlak, zatiaľ čo vláknina znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím podporuje zdravé cievy a srdce. Antioxidanty, ako sú vitamín C a beta-karotén, chránia srdce pred poškodením voľnými radikálmi a zápalovými procesmi.
Odporúčame: Spoznajte triky ako na krásne a mlado vyzerajúce ruky aj vo vyššom veku!
Shutterstock®Ako hurmikaki spracovať?
Nedáva vám spávať otázka, ako správne jesť hurmikaki? Ako hurmikaki spracovať? Je to typická otázka pri každom exotickom ovocí, ktoré sa objavuje na pultoch v obchodoch. Niektoré druhy exotického ovocia môžete jesť priamo so šupkou a platí to aj v tomto prípade, avšak samotná šupka môže ovociu pridávať horkastú chuť.
Ideálne je kaki ošúpať alebo z neho vydlabať dužinu. Jednoducho ovocie naporciujte na mesiačiky a skonzumujte len dužinu. Poprípade si ju vydlabte pomocou lyžičky a vychutnajte si jeho sladkastú orgazmickú chuť.
Výber kaki v obchode
Dôležitejšie však je vedieť si vybrať kaki už v obchode. Ak po nejakom siahnete a je príliš mäkké, je to znakom toho, že je veľmi prezreté. Takéto kaki je určené na priamu konzumáciu a nie na skladovanie. Ak si z obchodu odnesiete ešte tvrdé kaki, pokojne ho nechajte doma pár dní dozrieť, než sa doň zahryznete. Takéto tvrdšie kaki môže mať trpkejšiu chuť, no aj napriek tomu bude exotická.
Tipy, ako použiť hurmikaki v receptoch:
- Kaki smoothie – Kaki môžete pridať do smoothie spolu s banánom, jogurtom a špenátom na osviežujúci a zdravý nápoj.
- Šalát s kaki – Nakrájajte kaki na plátky a pridajte ho do šalátu s rukolou, kozím syrom a orechmi, aby ste získali sladko-slanú chuťovú kombináciu.
- Dezerty s kaki – Kaki je skvelé na prípravu jednoduchých dezertov, napríklad ho môžete pridať do ovocného koláča alebo tvarohového krému.
- Kaki džem – Varte kaki s trochou cukru a citrónovej šťavy na jemný džem, ktorý môžete natrieť na chlieb alebo podávať s palacinkami.
- Grilované kaki – Skúste kaki grilovať s trochou medu a škorice, čo vytvorí výbornú prílohu k mäsu alebo sladký dezert.
Anketa: Jedli ste už niekedy hurmikaki?
Odpovedalo 2453 ľudí
75%
1%
22%
2%
Aktualizovaný článok: 06.10.2024