Ovocie kaki síce neoplýva dvakrát vábivým názvom, ale v skutočnosti lákavé naozaj je. A ak ste aj zarytými lokálpatriotkami, pokiaľ ide o stravovanie, popri domácich jablkách, hruškách a slivkách určite ochutnajte aj kaki! Možno sa vám do uší skôr dostali názvy, ako hurmi, tomel japonský, kakichurma, sharon, churma, Diovo ovocie, ázijské mango, čínska slivka, medové jablko alebo hurmikaki. Neľakajte sa, stále hovoríme o jednom a tom istom druhu ovocia. Tak prečo ho vlastne vyskúšať?
Diospyros kaki – pripomína paradajku, ale chutí ako ten najlepší ovocný koktejl
Kaki (lat. Diospyros kaki) je ovocie, napohľad pripomínajúce veľkú žltú paradajku. Nie náhodou sa strom, z ktorého pochádza, nazýva ebenovník rajčiakový. Kým nás obdarí prvou úrodou, treba si počkať aj sedem rokov. Dnes sa už tieto stromy pestujú takmer v každej krajine so subtropickým podnebím, hoci v Číne sú známe už neuveriteľné dve tisícročia.
Kaki je v súčasnosti neodmysliteľnou súčasťou japonskej kuchyne. Má hladký povrch, plod meria približne šesť centimetrov (môže byť aj o trochu väčší) a vonia krásne vanilkovo. Kaki má mäkkú a šťavnatú dužinu, ktorá môže byť jemná alebo výrazne sladká, v závislosti od zrelosti plodu. Farba plodu sa pohybuje od svetložltej až po sýtooranžovú, čo signalizuje jeho zrelosť a chuťovú intenzitu.
Hurmikaki odrody
V obchodoch sa najčastejšie stretávame s dvoma hlavnými druhmi kaki – hachiya a fuyu. Hachiya kaki je známe svojou zvieravosťou, pokiaľ nie je úplne zrelé, zatiaľ čo fuyu je možné konzumovať aj skôr, keď je ešte tvrdé. Kaki sa konzumuje čerstvé, často sa pridáva do ovocných šalátov alebo sa používa ako dezert.
Pozri si: Pinguecula: Zisti, aké ochorenie sa skrýva za týmto nevšedným názvom!
Shutterstock®Zdravotné účinky kaki – zdravé srdce, dobré trávenie, zdravé oči
- Zdravé srdce: Kaki je bohaté na vlákninu, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a podporuje zdravie srdca. Obsahuje tiež antioxidanty, ako sú flavonoidy a vitamín C, ktoré znižujú riziko srdcových chorôb.
- Dobré trávenie: Vysoký obsah vlákniny v kaki podporuje zdravé trávenie a pomáha predchádzať zápche. Vláknina tiež podporuje črevnú mikroflóru a pravidelný pohyb čriev.
- Zdravé oči: Kaki je bohaté na vitamín A a betakarotén, čo sú dôležité látky pre zdravie očí. Pomáhajú chrániť zrak, predchádzať makulárnej degenerácii a zlepšujú nočné videnie.
- Silný imunitný systém: Vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňuje kaki imunitný systém, čím pomáha organizmu bojovať proti infekciám a zápalom.
- Prevencia rakoviny: Antioxidanty v kaki, ako sú vitamíny A, C a E, spolu s ďalšími zlúčeninami, pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ktoré sú spojené so vznikom rakoviny.
- Kontrola váhy: Kaki je nízkokalorické ovocie s vysokým obsahom vlákniny, čo pomáha zasýtiť a znižovať chuť do jedla. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia kontrolovať svoju hmotnosť.
- Zdravie pokožky: Vitamín C v kaki podporuje tvorbu kolagénu, čo vedie k zdravšej, pevnejšej a mladšie vyzerajúcej pokožke.
- Protizápalové vlastnosti: Kaki má prirodzené protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky zápalových ochorení, ako je artritída alebo iné chronické zápaly.
- Zlepšenie metabolizmu: Minerály ako draslík a meď, ktoré sú obsiahnuté v kaki, pomáhajú regulovať metabolizmus a zlepšujú funkciu nervového systému.
Dozrievanie hurmikaki
Pre kaki je typický štvorcípy kalich na povrchu a neobsahuje žiadne jadierka. Kaki môže byť žlté, oranžové alebo červenkasté. Oplýva mimoriadne sviežou chuťou, mierne pripomínajúcou žltý melón, hrušky, broskyne, slivky či marhule – alebo jednoducho exotický mix tých najchutnejších ovocí. V obchode sa nenechajte odradiť povrchom ovocia kaki – ak bude pôsobiť príliš mäkko, znamená to, že je dostatočne zrelé.
Ak sa zahryznete do nezrelého kaki, čakajte mimoriadne trpkú chuť, za ktorú môžu triesloviny. Preto, ak ste si kúpili kaki, ktoré ešte pôsobí tuho, nechajte ho dozrieť pri izbovej teplote.
Ako správne čistiť hurmikaki
Hurmikaki sa čistí veľmi jednoducho, no je dôležité postupovať správne. Pred konzumáciou je potrebné ovocie dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou, aby sa odstránili nečistoty a zvyšky pesticídov. Po umytí osušte plod papierovou utierkou.
Ak je plod zrelý, nie je nutné šúpať šupku, pretože je jedlá a obsahuje cenné živiny. Ak však preferujete ovocie bez šupky, môžete ju jemne olúpať nožíkom alebo škrabkou na zeleninu. Následne odstráňte kalich (vrchnú časť ovocia) a kaki môžete nakrájať na mesiačiky alebo vybrať dužinu lyžičkou priamo z plodu.
Odporúčame: Šípkový čaj a jeho benefity (nielen) pre posilnenie imunity
Shutterstock®Ako použiť hurmikaki?
Konzumujú sa väčšinou plody, ale napríklad zo sušených listov stromu sa bežne pripravuje aj lahodný a zdraviu prospešný čaj. Pokiaľ ide o plody kaki, ideálne je umyť plod, odstrániť spomínaný kalich, rozkrojiť na mesiačiky a vyhrýzť dužinu alebo ju vybrať lyžičkou. Kaki chutí vynikajúco aj pokvapkané citrónovou alebo pomarančovou šťavou. Je vďačným ovocím do ovocných šalátov, kaše či jogurtu. Ak si trúfate na zakúpenie väčšieho množstva, výbornou voľbou bude tiež príprava džemu.
Hurmikaki sa dá využiť aj na rôzne kulinárske experimenty. Je ideálny na pečenie, kde jeho sladkosť a šťavnatosť skvele dopĺňajú koláče, torty či muffiny. Môžete ho použiť ako základ pre omáčky k dezertom alebo ho pridať do smoothies, kde dodá exotickú príchuť a krémovú konzistenciu. Hurmikaki je tiež skvelý v kombinácii s orechmi, medom alebo škoricou, a jeho jemná chuť vyniká aj v slaných jedlách, napríklad ako súčasť šalátov s kozím syrom či prosciuttom.
Odporúčame: 7 častých chýb, ktoré robíme vo fitku – brzdia v pokroku aj teba?
Ako skladovať toto exotické ovocie?
Kaki je pomerne jednoduché na skladovanie, no je dôležité dbať na jeho stav zrelosti. Ak je plod ešte tvrdý a nezrelý, skladujte ho pri izbovej teplote, aby dozrelo – tento proces môže trvať niekoľko dní. Na urýchlenie dozrievania môžete umiestniť kaki do papierového vrecka spolu s banánom alebo jablkom, ktoré uvoľňujú etylén, plyn podporujúci dozrievanie.
Ak je plod už zrelý (mäkký a sýtooranžový), odporúča sa skladovať ho v chladničke. V chlade si zrelé kaki zachová svoju čerstvosť približne 2 až 3 dni. Vyhnite sa však stláčaniu plodu, keďže zrelé kaki je veľmi jemné a ľahko sa poškodí.
Ak máte veľké množstvo kaki, môžete ho tiež zamraziť. Stačí odstrániť kalich, nakrájať ovocie na kúsky a zamraziť vo vzduchotesných vreckách alebo nádobách.
Anketa: Jedli ste už kaki?
Odpovedalo 1222 ľudí
67%
21%
11%
Aktualizovaný článok: 23.10.2024