Najkrajšie vianočné trhy v Európe 2024: Kde a kedy si užiť pravú sviatočnú atmosféru?

vianočné trhy 2024

Vianočné trhy sú jednou z najkrajších tradícií v Európe. Oslavujú sviatky, tradície, remeslá a nezameniteľnú atmosféru, ktorá sa vznáša v chladnom zimnom vzduchu. Sú obľúbené nielen medzi miestnymi obyvateľmi, ale aj medzi turistami, ktorí túžia zažiť pravú vianočnú mágiu v najkrajších mestách Európy. 

Rok 2024 nebude výnimkou, a preto sme pre vás pripravili zoznam 15 najkrajších vianočných trhov, ktoré môžete navštíviť, spolu s dátumami, kedy sa konajú. Zbaľte si šál, rukavice a vydajte sa na cestu plnú svetiel, vône vareného vína a lahodných jedál.

Prečítajte si: Low budget cestovanie po Európe: Ktoré krajiny sa oplatí navštíviť?

1. Viedeň, Rakúsko

Dátum: 16. november 2024 – 24. december 2024

Viedeň je známa svojimi elegantnými a romantickými vianočnými trhmi. Najväčší a najpopulárnejší trh, Christkindlmarkt, sa koná na Radničnom námestí. Na trhoch môžete nájsť tradičné rakúske pochúťky ako vianočné pečivo, pečené gaštany a horúce punče. Okrem toho sa môžete tešiť na nádherné osvetlenie, korčuliarske dráhy a vianočné koncerty.

2. Štrasburg, Francúzsko

Dátum: 22. november 2024 – 30. december 2024

Štrasburg je považovaný za "hlavné mesto Vianoc" a jeho trh Christkindelsmärik patrí k najstarším v Európe. Nachádza sa v starobylom centre mesta, ktoré je na zozname UNESCO. Tento trh sa vyznačuje svojimi krásnymi drevenými stánkami, kde nájdete remeselnícke výrobky, tradičné jedlá ako tarte flambée a sviatočné svetlá osvetľujúce celé mesto.

3. Praha, Česká republika

Dátum: 30. november 2024 – 6. január 2025

Vianočné trhy v Prahe sú ako vystrihnuté z rozprávky. Trhy na Staromestskom námestí a na Václavskom námestí ponúkajú skvelý výber remeselných výrobkov, vianočných ozdôb a tradičných českých jedál, ako sú trdelník či klobásky. Nezabudnite navštíviť betlehem a nádherný vianočný strom.

4. Krakov, Poľsko

Dátum: 24. november 2024 – 26. december 2024

Krakovský trh na Hlavnom námestí (Rynek Główny) patrí medzi najkrajšie v Poľsku. Okrem typických vianočných stánkov tu nájdete aj ľadové sochy a tradičnú poľskú kuchyňu – obľúbené sú pierogi a horúce nápoje ako medovina. Atmosféra stredovekého námestia podčiarkuje sviatočné kúzlo.

5. Norimberg, Nemecko

Dátum: 29. november 2024 – 24. december 2024

Christkindlesmarkt v Norimbergu je jedným z najznámejších nemeckých vianočných trhov a jeho história siaha až do 16. storočia. Môžete sa tešiť na tradičné nemecké špeciality ako bratwurst, norimberské perníky a horúci punč. Nezabudnite si kúpiť typické norimberské anjeliky.

Odporúčame: Poruchy príjmu potravy u adolescentov: Aké signály si všímať?

vianočné trhy
Depositphotos

6. Kodaň, Dánsko

Dátum: 16. november 2024 – 31. december 2024

Vianočné trhy v záhradách Tivoli sú jedným z najkúzelnejších miest v Kodani. Stánky s darčekmi a pochúťkami, množstvo svetiel a vianočných ozdôb vytvárajú rozprávkovú atmosféru. Skúste typické dánske vianočné cukrovinky a teplý grog.

7. Brusel, Belgicko

Dátum: 29. november 2024 – 5. január 2025

Brusel ponúka nádherné trhy v rámci podujatia Plaisirs d'Hiver (Zimné radosti). Hlavný trh sa nachádza na námestí Grand-Place, ktoré je osvetlené tisíckami svetiel. Okrem stánkov so suvenírmi a jedlom si môžete užiť korčuľovanie alebo vianočné kolotoče.

8. Budapešť, Maďarsko

Dátum: 22. november 2024 – 1. január 2025

Na Vörösmartyho námestí v Budapešti nájdete jeden z najväčších a najkrajších trhov v strednej Európe. Tradičné remeslá, hudobné vystúpenia a lahodné maďarské jedlá, ako langoš alebo klobásy, sú veľkým lákadlom. Budapešť ponúka aj úžasné svetelné show.

9. Kolín nad Rýnom, Nemecko

Dátum: 25. november 2024 – 23. december 2024

Weihnachtsmarkt pri Kolínskej katedrále patrí medzi najznámejšie trhy v Nemecku.            S výhľadom na gotickú katedrálu sa návštevníci môžu tešiť na tradičné nemecké pečivo, korenené nápoje a krásne remeselné výrobky.

10. Záhreb, Chorvátsko

Dátum: 30. november 2024 – 6. január 2025

Záhrebský vianočný trh bol niekoľkokrát vyhlásený za najkrajší v Európe. Advent v Záhrebe ponúka množstvo aktivít, koncertov, stánkov a kulinárskych špecialít. Vychutnajte si atmosféru juhoeurópskeho sviatočného ducha.

11. Tallin, Estónsko

Dátum: 24. november 2024 – 7. január 2025

Vianočné trhy v Talline sa konajú na Raekoja plats (Radničnom námestí). Staré mesto s jeho úzkymi uličkami a historickou architektúrou vytvára nezabudnuteľnú atmosféru. Okrem tradičných estónskych jedál si môžete užiť aj vystúpenia miestnych spevákov a tanečníkov.

Odporúčame aj: Vyskúšaj halloweenske hadie tyčinky – dokonalý recept pre malých i veľkých

12. Helsinki, Fínsko

Dátum: 1. december 2024 – 22. december 2024

Vianočný trh v Helsinkách sa koná na Senátnom námestí a ponúka typické fínske výrobky, ako sú ručne vyrobené ozdoby, drevené hračky a tradičné jedlá ako lososová polievka. Atmosféra v meste počas Vianoc je pokojná a magická.

13. Edinburgh, Škótsko

Dátum: 16. november 2024 – 4. január 2025

Vianočné trhy v Princes Street Gardens pod hradom Edinburgh ponúkajú návštevníkom množstvo stánkov s ručne vyrábanými darčekmi, škótskymi pochúťkami a horúcimi nápojmi. Na trhoch nájdete aj veľký ruské koleso a iné atrakcie pre deti i dospelých.

14. Mníchov, Nemecko

Dátum: 27. november 2024 – 24. december 2024

Trhy na Marienplatz v Mníchove sú ideálnym miestom pre milovníkov nemeckých vianočných tradícií. Skladá sa z viac ako 150 stánkov, kde nájdete všetko od ručne vyrobených dekorácií po tradičné jedlá ako bratwurst či pečené gaštany.

15. Londýn, Anglicko

Dátum: 22. november 2024 – 5. január 2025

Londýnsky Winter Wonderland v Hyde Parku je obrovský vianočný festival s trhmi, klziskom, vianočnými šou a kolotočmi. Nájdete tu stánky s jedlom z celého sveta a rôzne darčekové predmety.

Prečítajte si aj: Cestovateľské tipy: Kam ísť na jeseň v roku 2024?

Vianočné trhy v Európe sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať atmosféru sviatkov a objaviť nové kultúry a tradície. Každé z miest na tomto zozname ponúka niečo jedinečné – od historických námestí po moderné atrakcie, od remeselných výrobkov po lahodné jedlá. V roku 2024 budete mať množstvo príležitostí zažiť túto nádhernú sviatočnú atmosféru a vytvoriť si nezabudnuteľné vianočné spomienky.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE