Poruchy príjmu potravy u adolescentov: Aké signály si všímať?

Poruchy príjmu potravy u adolescentov

Poruchy príjmu potravy predstavujú vážny zdravotný problém, ktorý sa najčastejšie týka adolescentov. Ide o poruchy, ktoré nesúvisia len so stravovaním, ale aj so psychickými, emocionálnymi a sociálnymi faktormi. Čím skôr rozpoznáme, že niečo nie je v poriadku, tým skôr vieme zabrániť vzniku vážnejších následkov. Aké varovné signály si treba všímať v správaní našich dospievajúcich?

Extrémne zmeny hmotnosti

Jedným z najviditeľnejších signálov poruchy príjmu potravy je prudká zmena hmotnosti – či už ide o výrazné chudnutie, alebo priberanie. Mladí môžu prejavovať nadmernú snahu kontrolovať svoju telesnú hmotnosť. 

Riadia sa drastickými diétami, nadmerne cvičia alebo dokonca užívajú laxatíva, aby urýchli svoje trávenie a všetko nepotrebné z tela hneď dostali von. Niektoré poruchy (napr. bulímia) sa však rozpoznávajú ťažšie, pretože hmotnosť adolescenta sa príliš zmeniť nemusí.

Prehnaná starostlivosť o vzhľad a váhu

Adolescenti s poruchami príjmu potravy často venujú nadmernú pozornosť svojmu vzhľadu, hmotnosti a telesným krivkám. Neustále porovnávanie sa s inými, časté váženie sa alebo obzeranie v zrkadle môžu byť tiež varovnými znakmi. Je dôležité si všímať, či mladý človek netrávi neprimerane veľa času premýšľaním o jedle, diétach alebo svojom vzhľade.

Zmena v stravovacích návykoch

Poruchy príjmu potravy môžu viesť k radikálnym zmenám v jedálničku. Dospievajúci môže vynechávať niektoré jedlá dňa (obedy, večere...), konzumovať iba malé porcie alebo sa vyhýbať určitým typom potravín, ako sú sacharidy či tuky. Ak adolescent trpí bulímiou, tu sa prejedanie strieda s pocitom viny, ktorý vedie ku kompenzácii – človek sa snaží svoj „prehrešok" vyvrátiť, aby mal čisté svedomie.

Sociálna izolácia

Adolescenti s poruchami príjmu potravy sa často vyhýbajú spoločenským aktivitám spojeným s jedlom, ako sú rodinné obedy, oslavy či stretnutia s priateľmi. Môžu tiež pôsobiť uzavreto a menej komunikovať. Nie preto, že by si iných nevážili, ale pre vlastné pocity hanby alebo strach, že niekto odhalí ich problém a začne situáciu komentovať. Skrátka – mudrovať.  

Odporúčame: Spoznajte triky ako na krásne a mlado vyzerajúce ruky aj vo vyššom veku!

anorexia
Depositphotos

Zmeny nálad a správania

Poruchy príjmu potravy sa odzrkadľujú aj po psychickej stránke. Čím menej živín a energie sa do tela dostane, tým podráždenejší môže adolescent byť. Často prechádza z jednej nálady do druhej, je podráždený, úzkostlivý alebo trpí depresiou. 

Tieto problémy nemusíme zvaľovať len na obdobie puberty, môžu poukazovať aj na vážnejšie diagnózy. Adolescencia je obdobie plné emočných výkyvov, ale ak sú tieto zmeny intenzívne a pretrvávajú, môže to byť jeden z príznakov, že niečo nie je v poriadku. Okrem toho môžu mať adolescenti problémy so sústredením alebo si zhoršiť školské výsledky.

Fyzické príznaky

Je dôležité mladým ľuďom včas vysvetliť, že poruchy príjmu potravy môžu mať vážne zdravotné následky. Medzi fyzické príznaky patria napríklad únava, závraty, vypadávanie vlasov, suchá koža, lámavé nechty alebo znížená telesná teplota. 

U dievčat môže dochádzať k narušeniu menštruačného cyklu. Bulímia môže zasa spôsobiť problémy so zubami v dôsledku častého vracania. Ukážte mladým fotografie ľudí trpiacich poruchami príjmu potravy. Je takmer isté, že ich podobný osud nezláka, ale poučia sa na chybách druhých.

Tajnostkárstvo

Mladí ľudia trpiaci poruchami príjmu potravy sa často snažia svoje správanie utajiť. Môžu klamať o tom, koľko zjedli, alebo tajne vyhadzovať jedlo. Tí, ktorí trpia bulímiou, často navštevujú toaletu hneď po jedle, aby sa mohli vyvracať. Najhoršie je, že niekedy tieto problémy neodhalia ani samotní rodičia. Preto je dôležité s deťmi pravidelne komunikovať a mať s nimi dôverný a priateľský vzťah. 

Malí či veľkí, stále nás potrebujú

Nerieš! No a? Do toho ťa nič! Je to môj život! Tiež ste to už počuli? Myslime však na to, že naši adolescenti majú prístup k internetu a že ani netušíme, akými priateľmi sa obklopujú. V ich hlave sa môže deň čo deň zrodiť nová túžba a cieľ a my dospelí sme tu na to, aby sme ich správne usmernili. 

Poruchy príjmu potravy sú vážnym problémom, ktorý si vyžaduje pozornosť a včasné zakročenie. Je dôležité, aby rodičia, učitelia a priatelia venovali pozornosť týmto varovným signálom a v prípade podozrenia vyhľadali odbornú pomoc. Čím skôr problém odhalíte, tým väčšia je šanca na úspešnú liečbu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE