Low budget cestovanie po Európe: Ktoré krajiny sa oplatí navštíviť?

Low budget európske mestá

Akokoľvek si môžeme niekedy nahovárať, cestovanie si vyžaduje extra úspory. Obzvlášť, ak ide o letné dovolenky, kde tak trochu vypustíme paru. Avšak, či už študujete a nemáte úplne na letnú dovolenku, alebo len nechcete minúť extrémne veľa peňazí, dá sa vycestovať aj low-budget.

Jeseň je ideálnym obdobím, kedy zbaliť ruksak a vybrať sa spoznávať zákutia Európy. Tento svetadiel je plný krásnych miest, ktoré vás nevyjdú draho, no zároveň splnia účel. No a ak rozmýšľate, že by to po dovolenkovom období chcelo opäť nejaký krátky výlet do milej destinácie, neváhajte sa inšpirovať. Nebojte sa, my by sme sa vybrali hneď!

Inšpirujte sa: Objavte najlepšie miesta pre sólo cestovanie – TOP 6 destinácií

Tu je 9 tipov na low budget výlety po Európe:

1. Praha, Česká republika

Praha, hlavné mesto našich českých susedov, ponúka očarujúce historické centrum, Karlov most a Pražský hrad. Okrem turistických atrakcií je Praha obľúbená vďaka lacnému pivu a cenovo dostupným možnostiam ubytovania. Je to skvelé mesto pre mladých i starších cestovateľov, ktorí si chcú vychutnať krásy Európy bez veľkých výdavkov.

2. Lisabon, Portugalsko

Aj keď západná Európa býva drahšia, Portugalsko je príjemnou výnimkou. Lisabon, známe svojou úžasnou atmosférou a farebnými uličkami, ponúka bohatú kultúru, krásne výhľady a cenovo dostupné možnosti ubytovania. Portugalsko je ideálne pre tých, ktorí hľadajú niečo cenovo dostupné práve na západe.

3. Budapešť, Maďarsko

Budapešť, „Perla Dunaja“, je jedným z najkrajších a cenovo najdostupnejších miest v Európe. Preto sa dá s istotou povedať, že hlavné mesto Maďarska by ste si mali zaradiť do zoznamu pre cestovanie s obmedzeným rozpočtom. Môžete tu objaviť termálne kúpele, nádherný parlament či hradný vrch s úžasnými výhľadmi. Cena za ubytovanie aj stravu je tu priaznivá, a doprava verejnou dopravou je efektívna a lacná.

Prečítajte si: 15 praktických rád, ako cestovať bez stresu počas celého roka

Budapešť, Maďarsko
Depositphotos

4. Krakov a Varšava, Poľsko 

Poľsko patrí medzi najdostupnejšie krajiny v Európe. Krakov je historické mesto s jedinečnou atmosférou, bohatou kultúrou a nádhernou architektúrou. Okrem toho je mesto tiež domovom mnohých múzeí a galérií, ako aj úžasného hradu Wawel a hlavného trhového námestia. Ubytovanie, jedlo a pamiatky sú v Poľsku relatívne lacné, čo ho robí ideálnou voľbou pre low-budget cestovanie. Varšava, hlavné mesto, je moderné mesto plné múzeí a historických pamiatok, ktoré stojí za návštevu.

5. Belehrad, Srbsko 

Srbsko patrí k najlacnejším krajinám v Európe a Belehrad je, navyše, pulzujúce mesto, ktoré ponúka bohaté kultúrne dedičstvo, rušný nočný život a množstvo zelených plôch. Staré mesto ponúka krásne výhľady na sútok riek Dunaj a Sáva. Preskúmajte aj pevnosť Kalemegdan, Belehradskú zoologickú záhradu a Múzeum Nikolu Teslu. Ako sme už spomenuli, nočný život je tu legendárny, a v porovnaní s inými európskymi mestami sú ceny veľmi nízke. O zábavu budete mať postarané.

6. Sofia a Plovdiv, Bulharsko 

Hľadáte rozmanité miesto na spoznávanie rôznych kultúr? Sofia je pre vás! Bulharsko je pre rozpočet priateľské, s cenami nižšími ako v mnohých západných krajinách. Sofia, hlavné mesto, kombinuje históriu s moderným životným štýlom. Nezabudnite počas pobytu preskúmať katedrálu Alexandra Nevského, Národný palác kultúry a prírodný park Vitoša. Neďaleké mesto Plovdiv, jedno z najstarších neustále osídlených miest v Európe, má krásne staré mesto a unikátne pamiatky.

7. Bukurešť a Transylvánia, Rumunsko 

Rumunsko je ďalšou krajinou, kde sa dá cestovať skutočne lacno. Bukurešť, hlavné mesto, vás prekvapí modernou architektúrou a historickými pamiatkami, no skutočným pokladom je oblasť Transylvánie. Tu môžete navštíviť hrad Drakulu a okúzľujúce stredoveké mestá ako Brašov. Ubytovanie a doprava sú tu veľmi cenovo dostupné.

8. Tbilisi, Gruzínsko

Tbilisi je cenovo dostupné mesto v Európe, ktoré ponúka bohatú zmes histórie, kultúry a prírody. S dostupnými cenami za jedlo, dopravu a ubytovanie je Tbilisi známe svojím kultúrnym dedičstvom, tradičnou kuchyňou (kto ešte neochutnal ich kuchyňu, nevie, o čom je reč), priateľskými ľuďmi, jedinečnými pamiatkami, ako sú sírne kúpele a lanovky, a ohromujúcim prírodným prostredím, ako sú horúce pramene a lesy.

9. Jerevan, Arménsko

V neposlednom rade, na svoj zoznam pripíšte Jerevan! Kultúrne centrum Arménska, s cenovo dostupným jedlom, dopravou a ubytovaním ponúka mesto jedinečnú zmes dávnej histórie a moderných atrakcií. Ponorte sa do arménskej kultúry, ochutnajte lahodnú kuchyňu a miestne víno a preskúmajte úžasné prírodné scenérie vrátane hory Ararat. Jerevan sa môže pochváliť bohatým dedičstvom s vplyvmi z Perzie, Ruska a Osmanskej ríše a prosperujúcou umeleckou scénou. Je sa na čo tešiť!

Neprehliadnite: Najbezpečnejšie európske mestá - týchto 7 si určite pripíš na svoj cestovateľský zoznam

Jerevan, Arménsko
Depositphotos

Tipy pre low budget cestovanie:

  • Flexibilné dátumy: Ak máte flexibilné termíny a nie ste časovo obmedzení, môžete nájsť omnoho lacnejšie letenky či ubytovanie. Najlacnejšie obdobia na cestovanie sú mimo hlavnej sezóny.
  • Verejná doprava: Vo väčšine európskych miest je verejná doprava lacná a efektívna. Zvážte cestovanie vlakmi alebo autobusmi, najmä medzi blízkymi mestami.
  • Hostely a Airbnb: Ak chcete ušetriť na ubytovaní, hostely a Airbnb sú skvelé alternatívy k hotelom. Niektoré hostely ponúkajú aj súkromné izby za veľmi rozumné ceny.
  • Lokálne jedlo: Ochutnávanie miestnych špecialít môže byť lacnejšie ako obed v turistických reštauráciách. Vyskúšajte pouličné jedlo alebo malé rodinné reštaurácie.

Európa ponúka množstvo krásnych a cenovo dostupných destinácií pre cestovateľov s obmedzeným rozpočtom. Či už vás láka históriou preplnená Praha, termálne kúpele v Budapešti, alebo krásy Portugalska, každá z týchto destinácií vám ponúkne nezabudnuteľný zážitok bez toho, aby ste zruinovali svoj rozpočet. Stačí plánovať múdro a využiť dostupné možnosti na maximum!

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE