Ako pripraviť najlepšie trhané mäso? Máme aj tipy, ako si ho vychutnať!

trhané mäso príprava

Sťa by ho ktosi na tanieri vopred natrhal, aby ste ho vy mohli čím skôr ochutnať a nestrácali čas krájaním! Má jemnú, vláčnu štruktúru a plnú chuť. Jedna báseň! Hodí sa na rôzne príležitosti – od sviatočných hostín až po jednoduché obedy. Príprava trhaného mäsa je síce časovo náročná, ale výsledok stojí za to. Poďme sa to naučiť!

Výber mäsa

Výber mäsa na prípravu tejto lahôdky nehodno podceniť. Ideálne bude mäso s vyšším obsahom tuku, ktoré počas pomalého varenia zmäkne a takmer samo sa rozpadne. Najbežnejšie používané mäso je bravčové plece, no skvelou voľbou je aj hovädzie plece alebo hruď. Ak preferujete ľahšiu verziu, môžete siahnuť po kuracích stehnách, ktoré majú dostatok tuku, a tak mäso zostáva aj po dlhej tepelnej úprave šťavnaté.

Odporúčame: Čo si pripraviť počas jesenného večera? Vyskúšaj tento jednoduchý vegan dip s figami

 

Príprava marinády a korenín na trhané mäso

Pred samotným varením je dôležité pripraviť marinádu alebo suchú zmes korenia, ktorá mäsu dodá charakteristickú chuť. Akú zmes korenín mať poruke? Vhodný je sušený cesnak, cibuľa, údená paprika, čierne korenie, soľ a červená paprika. Aby ste dosiahli vyváženú chuť, neváhajte pridať aj trochu hnedého cukru, ktorý mäso zľahka osladí. Horčica, jablčný ocot alebo worcesterská omáčka zvýraznia chuť pokrmu. Nechajte mäso odpočívať v marináde minimálne šesť hodín, najlepšie však cez noc, aby sa všetky chute dokonale prepojili.

S varením mäsa sa neponáhľajte

Ako vzniká typická vláčna chuť mäsa? Vaším trpezlivým prístupom. Mäso sa pripravuje pomalým varením pri nízkej teplote, čo zaručuje, že sa bude rozpadávať na vlákna. Najjednoduchší spôsob prípravy je použiť „pomalý hrniec" (slow cooker), v ktorom mäso varíte 6 až 8 hodín na nízkej teplote.

Ak ho chcete piecť radšej v rúre, vložte mäso do uzavretej nádoby a pečte ho pri 120–150 °C približne 4 až 5 hodín. Nesklameme ani milovníkov grilovania, pretože je tu aj možnosť prípravy na grile. Mäso sa pomaly griluje pri nepriamom teple, zatiaľ čo vy chystáte párty alebo debatujete s priateľmi. V každom prípade je dôležité, aby bolo mäso po uvarení/upečení také mäkké, že ho dokážete ľahko natrhať vidličkami do podoby, v akej bežne servírujete mäso vašim najmenším. 

Na cimpr-campr

Keď je mäso hotové, môžete ho natrhať na jemné vlákna a zmiešať so šťavou, ktorá sa vytvorila počas varenia. Vďaka tomu mäso zostane šťavnaté a plné chuti. Samozrejme, môžete ho dochutiť omáčkou podľa vlastného výberu – najobľúbenejšia je BBQ omáčka, ktorá dodá mäsu sladkastú, údenú chuť. 

Odporúčame: Recept: Slivkové ružičky z lístkového cesta podľa Kvety Horváthovej

ako pripraviť trhané mäso
Depositphotos

Ako trhané mäso servírovať?

  • Trhané mäso je veľmi univerzálne a dá sa podávať na množstvo spôsobov. Jedným z najobľúbenejších je príprava sendvičov alebo burgerov. Mäkké pečivo, trhané mäso, coleslaw šalát a kyslá uhorka – to je kombinácia, ktorá nikdy nesklame.
  • Ak preferujete mexickú kuchyňu, môžete si pripraviť tacos alebo burrito spolu s avokádom, koriandrom a pikantnou salsou. Ďalšou možnosťou sú wrapy, kde môžete kombinovať trhané mäso so zeleninou, syrom a rôznymi dresingmi. Wrapy sú ideálne na ľahký obed alebo rýchlu večeru.
  • Ak hľadáte kreatívnejšie spôsoby, ako využiť trhané mäso, môžete ho pridať na pizzu. Použite paradajkový základ, natrhané mäso, cibuľu, papriku a syr – po upečení získate jedinečnú, chuťovo bohatú pizzu.
  • Trhané mäso je tiež skvelým doplnkom k rôznym prílohám, ako napr. zemiaková kaša, ryža alebo pečené zemiaky. Pridajte grilovanú zeleninu alebo šalát a vytvoríte výdatné hlavné jedlo.
  • Zaujímavou možnosťou, ako využiť zvyšky trhaného mäsa, je pridať ho do polievok. Výdatné fazuľové či paradajkové polievky získajú vďaka mäsu bohatú chuť a získate sýty pokrm, ktorý zahreje počas chladných dní.

Odporúčame: Recept na pečený džem bez roboty: Tento je najlepší a najrýchlejší!

 

Extra tipy pre dokonalé trhané mäso

Existuje spôsob, ako trhané mäso ešte viac vylepšiť. Skúste do marinády pridať trošku tekutého dymu alebo údenú papriku. Výpek, ktorý vznikne počas varenia, však rozhodne nevyhadzujte – môžete ho použiť na prípravu omáčky alebo ním zvlhčiť mäso pri servírovaní.

A čo ak nemáte dostatok času na pomalé varenie? Podvádzajte s tlakovým hrncom, v ktorom bude mäso hotové približne za dve hodiny. Variť alebo piecť tento pokrm 6 hodín môže pre mnohých predstavovať tortúru, zvlášť ak sa už nemôžu dočkať na skvelý obed či večeru.

Že ste o trhanom mäse ešte nepočuli? Je ideálny čas ho vyskúšať. Aj malá zmena v kuchyni dokáže nadchnúť členov vašej rodiny či vašich hostí. Nápady na kreatívne servírovanie sú vždy vítané, a preto si pripravte vhodné prísady, aby ste si mohli tieto recepty čím skôr vyskúšať.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.