15 praktických rád, ako cestovať bez stresu počas celého roka

Ako cestovať bez stresu

Cestovanie je jedna z najpríjemnejších aktivít, no niekedy vie byť aj poriadne stresujúce. Obzvlášť pre ženy, pretože rady máme veci pod kontrolou a snažíme sa všetko zabookovať, pripraviť a zabezpečiť. Vždy ale pamätajte, že cestovanie by malo byť zábavou a príležitosťou na objavovanie nových miest. Aby ste si užili dovolenku naplno, pripravili sme pre vás 15 praktických rád, ktoré vám pomôžu cestovať bez stresu. Tak sa vyhnete mnohým nepríjemnostiam a budete sa môcť sústrediť na to najdôležitejšie – oddych, zážitky a ich uchovanie.

Neprehliadnite: Dovolenka v Chorvátsku - túto villu odporúča aj Dominika Cibulková!

Praktické rady, ako cestovať bez stresu:

1. Plánujte dopredu, ale s mierou

Pripravte si základný plán cesty, ktorý zahŕňa ubytovanie, dopravu a hlavné miesta, ktoré chcete navštíviť. Najlepšie je si cestu naplánovať podľa daných dní. Zároveň si však nechajte priestor na spontánne rozhodnutia a objavovanie lokálnych kaviarní (napríklad). Ak sa príliš upnete na svoj podrobný itinerár, môže to viesť k zbytočnému stresu. Nie vždy vyjde všetko podľa predstáv, no aj o tom je čaro objavovania.

2. Stanovte si rozpočet

Pred samotným odchodom sa musíte dobre pozrieť do svojej peňaženky a čísla svietiace na účte. Koľko peňazí vás bude stáť vaša dovolenka? Poriadne zvážte, koľko ste ochotní zaplatiť za dopravu, ubytovanie, jedlo a aktivity. Od toho sa budú odrážať aj ďalšie okolnosti, ktoré by vám mohli / nemuseli spôsobiť stres navyše. Okrem toho, s ohľadom na rozpočet môžete začať šetriť už aj počas dovolenky. Zároveň, majte pri sebe vždy rezervný obnos peňazí pre prípad neočakávaných výdavkov, ako sú núdzové situácie, zmeny plánov alebo zdravotné problémy.

3. Majte hotovosť a kreditnú kartu

Keď už sme pri financiách, majte v dosahu aj hotovosť, aj kreditnú, resp. platobnú kartu. Hoci vo väčšine krajín môžete platiť kartou, je dobré mať pri sebe práve hotovosť pre prípad, že by ste narazili na obchod alebo službu, ktorá neakceptuje karty. To je zväčša prípad menších lokálnych obchodov alebo miestnych trhov.

Odporúčame: VIDEO: Ľahký denný make-up na jeseň – paleta očných tieňov Dior, kórejská kozmetika a iné

4. Zbaľte sa efektívne

Zbaľte si len to, čo skutočne potrebujete. Áno, to počúvame a čítame všade, no uviesť to do praxe môže byť náročné. Každopádne, vyhnite sa baleniu zbytočností, ktoré by vám iba pridali na váhe batožiny a zbytočne zaberali miesto. Vytvorte si zoznam najdôležitejších vecí, ktoré so sebou musíte vziať, aby ste na nič nezabudli.

5. Cestujte ľahko

Zbytočne veľa batožiny môže byť naozaj obmedzujúce. Všetkým sa nám už stalo, že sme zbalili veci, ktoré sme na sebe nemali ani raz alebo sme ich vôbec nepoužili. Snažte sa cestovať s menším kufrom alebo batohom, ktorý môžete ľahko prenášať. Čím menej vecí so sebou máte, tým menej sa budete musieť starať o ich bezpečnosť a prenášanie.

6. Využite technológiu vo svoj prospech

Dnes už existuje množstvo aplikácií, ktoré vám môžu uľahčiť cestovanie. Od rezervácie ubytovania, cez navigáciu až po prekladače. Stiahnite si potrebné aplikácie vopred, aby ste sa nemuseli stresovať na mieste. Tieto aplikácie či internetové stránky vám tiež pomôžu minimalizovať čakanie. Ak je to možné, vopred si zakúpte vstupenky online. Týmto spôsobom ušetríte čas a vyhnete sa stresujúcim davom.

Odporúčame: Pozor na predávkovanie ibuprofénom – následky sú hrôzostrašné!

7. Overte si dokumenty a víza vopred

Skontrolujte si vopred všetky potrebné dokumenty, vrátane dokladov, pasu a víz. Zabezpečte si kópie dôležitých dokladov a uložte ich aj v digitálnej podobe, pre prípad straty (nikdy neviete). Nepodceňujte ani cestovné poistenie, na ktoré mnoho ľudí zabúda alebo im príde „nepodstatné“. Pokryje vás v prípade nečakaných zdravotných problémov, straty batožiny alebo zrušenia letu.

8. Doprajte si dostatok času na letisku

Príďte na letisko včas, aby ste predišli zbytočnému stresu z meškania. Dajte si dostatok času na odbavenie, bezpečnostné kontroly a, samozrejme, prechádzku po letiskových obchodoch, kde vyskúšate všetky parfumy.

9. Buďte pripravení na zmeny

Cestovanie nemusí ísť vždy podľa plánu. Meškanie, zrušené lety alebo zmeny počasia môžu narušiť naše dokonalé dovolenkové plány. Je dobre byť na tieto možnosti pripravení, a to hlavne mentálne. Snažte sa to brať s nadhľadom.

Bude vás zaujímať: Dior des Lices v slnečnom Saint Tropez - zaži s nami dávku Luxusu!

Dovolenka
Depositphotos

10. Poznajte svoju destináciu

Pred cestou sa edukujte! Čo najviac! Prečítajte si o miestnych zvykoch, kultúre a zaujímavostiach destinácie, do ktorej sa chystáte. Tieto informácie vám pomôžu lepšie sa pripraviť a vyhnúť sa kultúrnym šokom alebo nedorozumeniam (fake it till you make it, poznáme, haha).

11. Vždy majte záložný plán

Aj keď máte vopred naplánovaný itinerár, majte záložný plán pre prípad, že niečo nevýjde. Buďte pripravení na nečakané situácie a nečakajte, že všetko bude ideálne. To vám pomôže zachovať pokoj, flexibilitua chladnú hlavu, ak sa veci nevydaria podľa plánu. Niekedy práve tie najneplánovanejšie zážitky sú najkrajšie.

12. Udržujte kontakty

SOS! Alebo, inak povedané, majte v telefóne uložené kontakty na miestnych sprievodcov, hotely alebo taxi služby. Ak sa ocitnete v neznámej situácii, budete vedieť, na koho sa obrátiť o pomoc alebo radu.

Odporúčame: Vynikajúce hrnčekové jablkové muffiny: Skvelé na desiatu aj ku káve!

13. Zistite si, ako funguje miestna doprava

Dostatočne vopred sa oboznámte s miestnym dopravným systémom, či už ide o verejnú dopravu, taxíky alebo prenájom auta. Vopred si zistite, aké sú možnosti a ako sa najlepšie a najrýchlejšie pohybovať po destinácii. Podobne si zabezpečte cestu z letiska do hotela či konečnej lokácie.

14. Zachovajte si pravidelný rytmus

Pri cestovaní sa, pochopiteľne, rozhádže náš pravidelný životný rytmus. Snažte sa ale dodržiavať základné denné návyky, ako je pravidelný spánok a strava. To vám pomôže udržať energiu a znížiť stres spojený s preťažením alebo jet lagom.

15. Užite si každú chvíľu

Nakoniec, nezabudnite si cestu užívať! So všetkým, čo prinesie! Zamerajte sa na pozitívne stránky cestovania, či už ide o spoznávanie nových miest, ľudí alebo kultúr. Zbavte sa očakávaní a nechajte sa unášať prúdom dobrodružstva, ktoré vám cestovanie, rozhodne, prinesie.

S týmito tipmi bude vaše cestovanie nielen menej stresujúce, ale aj oveľa príjemnejšie. Pamätajte, že cestovanie je o zážitkoch a oddychu, nie o naháňaní sa za plánmi. Doprajte si čas na relaxáciu a užívajte si každý okamih svojej dovolenky! 

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

1 komentár
Karolína Opiatková

Karolína Opiatková

13.09.2024 01:50

Tak hlavným pravidlom je nezabudnúť na cestovné poistenie. Aj keby sa vám nič nestalo, tak stres z toho, že ho nemáte, vám môže pekne zakúriť.. ja som si ho dojednala na celý rok cez a mám o starosť menej, a pretože vychádzam mimo Slovensko tak 3x do roka, tak sa mi to dosť oplatí.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE