Vieme, ako na dokonalý domáci cheesecake – drž sa týchto overených rád!

ako na dokonalý domáci cheesecake

Keď sa na narodeninovej oslave zjaví osoba s tortou v ruke, celé osadenstvo zrazu stíchne a s napätím čaká, s akou lahôdkou sa oslávenec s hosťami podelí. Nie je však torta ako torta, a to vedia veľmi dobre najmä tí, ktorí sa s nadšením pustia do pečenia, no výsledok napokon nie je vôbec uspokojivý. 

Tiež ste si mysleli, že cheesecake je dezert, ktorý dokáže pripraviť už aj začiatočník? A teraz tu stojíte s podnosom v ruke a čímsi, čo nevyzerá ani naoko vábne. Nabudúce sa už hanbiť nebudete. Prezradíme vám totiž tajomstvo šéfcukrára.

Tvarohová torta mnohých tvárí

Cheesecake je dezert, ktorý si užíva zaslúženú popularitu po celom svete. Keď sa spojí chuť krémového syra, chrumkavého keksíkového základu a zaujímavá príchuť, výsledkom nemôže byť nič iné ako gastronomický zážitok. Najlepšie je, že do pečenia tohto lahodného dezertu sa môžete pustiť aj doma. Stačí sa riadiť našimi tipmi, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalý výsledok.

Odporúčame: Recept na jednoduché belgické vafle – budeš ich pripravovať pravidelne!

príprava cheesecaku
Depositphotos

6 rád pre dokonalý cheesecake:

1. Nešetrite na surovinách

Na prípravu dokonalého cheesecaku potrebujete kvalitné suroviny. Krémový syr, ktorý tvorí gro celého cheesecaku, by mal byť plnotučný, aby sa zachovala bohatá konzistencia dezertu. Na základ môžete použiť klasické maslové sušienky, ale nebojte sa experimentovať aj s grahamovými keksíkmi či ovsenými vločkami. Deti ten rozdiel nepostrehnú a aspoň budete mať istotu, že si pomaškrtia trochu zdravšie. Čo sušienka, to nová, ešte zaujímavejšia chuť cheesecaku.

2. Základ cheesecaku poriadne postláčajte

Ako to, že sa vám nedarí dezert po rozkrojení nabrať tak, aby vyzeral esteticky aj na tanieri? Chyba môže byť v tom, že ste boli na sušienkový základ príliš mäkká. Rozdrvte sušienky na jemný prášok a zmiešajte ich s roztopeným maslom. Túto zmes potom poriadne utlačte na dno formy na pečenie a dajte ju na pár minút do rúry. Predpečenie zaistí, že základ bude pevný a odolá neskoršiemu premočeniu krémovou plnkou. Práve ste s úžasom nadvihli obočie? Áno, tento trik si zamilujete.

3. Ingrediencie izbovej teploty miešajte pomaly

S cukrárskymi tajomstvami ešte nekončíme, ak však máte dobré srdce, určite sa s nimi podeľte aj so svojimi známymi. Minimálne vás pochvália, že ste skúsená, a ten pocit za to stojí! Ideme si pripraviť tú najlepšiu plnku do cheesecaku. Všetky ingrediencie (krémový syr, vajcia, cukor a smotana) by mali mať izbovú teplotu, aby sa lepšie spojili a plnka nemala hrudky. Miešajte pomaly a opatrne, aby ste do plnky nevmiešali príliš veľa vzduchu. Nechcete predsa, aby sa váš cheesecake pri pečení popraskal, zvlášť ak oslava je už zajtra.

4. Cheesecake pečte vo vodnom kúpeli

Ak chcete, aby bol váš cheesecake nádherne jemný a rozplýval sa na jazyku, odporúčame vám ho piecť vo vodnom kúpeli. Vďaka tomu sa teplota pri pečení udrží rovnomerná a cheesecake zostane vláčny a bez prasklín. Ako na to? Obtočte formu s cheesecakom alobalom a položte ju do väčšej nádoby s horúcou vodou. Pečte ho na nižšej teplote (okolo 160 °C), kochajte sa jeho vôňou, ale len dovtedy, kým povrch nebude jemne zlatistý.

 Odporúčame: Zamilujete sa! Dokonalý recept na pečenú mrkvu s medom a balsamicom

ako ozdobiť cheesecake
Depositphotos

5. Upečený cheesecake nechajte oddychovať

Po upečení je dôležité nechať cheesecake pomaly vychladnúť. Najlepšie je nechať ho hodinu v pootvorenej rúre, aby sa zabránilo náhlemu teplotnému šoku. Bude to pre vás veľké pokušenie, ale skúste mu odolať. Potom ho dajte do chladničky na minimálne 4 hodiny, ideálne však na celú noc. Takto sa chute prepoja a cheesecake získa ideálnu konzistenciu. 

6. Nezabudnite na finálne zdobenie cheesecaku

Klasický cheesecake je výborný sám osebe, no rôzne polevy ho môžu povýšiť na úplne nový level. Vyskúšajte napríklad čerstvé ovocie, ovocné pyré, čokoládovú polevu alebo slaný karamel. Môžete ho ozdobiť aj šľahačkou, nasekanými orechmi alebo keksíkmi pre extra chrumkavosť. Než začnete dezert servírovať, nechajte ho postáť aspoň 30 minút pri izbovej teplote. Servírovanie vám pôjde ľahšie. 

Keď netlieskajú len oslávencovi

Príprava dokonalého domáceho cheesecaku si síce vyžaduje čas a trpezlivosť, ale výsledok bude určite fascinujúci. Stačí dodržať pár jednoduchých pravidiel a vychutnáte si dezert, ktorý očarí všetkých hostí a oslávenca osobitne. Tak neváhajte a pustite sa do toho, pretože už viete, ako na dokonalý cheesecake!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE