Zamilujete sa! Dokonalý recept na pečenú mrkvu s medom a balsamicom

Pečená mrkva s medom a balsamicom

S chutnými jesennými receptami pokračujeme, a teda máte sa na čo tešiť. Toto obdobie je na dokonalé recepty ako stvorené. Recept na pečenú mrkvu je skutočne jednoduchý, no zároveň veľmi chutný a výživný. Ide o dokonalú prílohu, ktorú môžete podávať k mnohým rôznym jedlám. Ak hľadáte spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny alebo chcete vyskúšať niečo nové a zdravé, tento recept je perfektnou voľbou.

Pečená mrkva je sladkastá, mäkká a dokonale sa hodí na rôzne spôsoby. Poďme sa pozrieť, ako tento recept pripraviť.

Toto vyskúšajte: Jablkovo-škoricové kolieska: TOP jesenný snack z jabĺk, ktorý musíš vyskúšať!

Recept na pečenú mrkvu s medom a balsamicom

Ingrediencie na pečenú mrkvu: 

  • 8-10 veľkých mrkiev 
  • 2-3 PL olivového oleja
  • 2 PL medu
  • 2-3 PL balsamica
  • 2 ČL sušeného tymiánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ (podľa chuti)

Bude vás zaujímať: Šalát podľa Jennifer Aniston alebo Belly Hadid? Zistite, ktorý chutí lepšie!

Postup na pečenú mrkvu:

  • Začnite tým, že predhrejete rúru na 200 °C. 
  • Mrkvu si očistite a olúpte. Pokiaľ sú mrkvy veľmi veľké, môžete ich prekrojiť na polovicu, aby sa rovnomerne upiekli.
  • V stredne veľkej miske si zmiešajte olivový olej, med a balsamico. Táto sladko-kyslá zmes dodá mrkve výraznú chuť a vytvorí krásny karamelový povrch počas pečenia. 
  • Polejte ňou mrkvu a premiešajte. Na záver pridajte rozpučený cesnak, sušený tymian, soľ a opäť premiešajte.
  • Na plech vyložený papierom na pečenie rozložte mrkvu. 
  • Potom dajte plech do predhriatej rúry na 25-30 minút, pričom ju v polovici času môžete obrátiť, aby sa rovnomerne upiekla z oboch strán.
  • Pečenú mrkvu môžete podávať teplú priamo z rúry alebo studenú so šalátom. 

S čím môžete chutnú pečenú mrkvu podávať? 

Pečenú mrkvu môžete po upečení posypať fetou, orechmi alebo čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorá dodá jedlu sviežosť a príjemný kontrast k sladkej chuti medu. S čím iným môžete podávať pečenú mrkvu? Je to skutočne všestranná príloha, ktorú môžete kombinovať s rôznymi hlavnými jedlami. Tu je niekoľko našich nápadov.

Grilované mäso – Pečená mrkva je perfektnou prílohou k rôznym druhom mäsa, ako sú kuracie prsia, hovädzie steaky alebo bravčové kotlety. Sladkastá chuť kontrastuje so slanou a šťavnatou chuťou mäsa, čím vytvára skvelú kombináciu.

Rybacie jedlá – Výborne sa hodí k jemným rybám, ako je losos alebo treska. Jej sladká a karamelová chuť dodá pokrmom nový rozmer, najmä ak rybu pripravíte s citrusovou alebo bylinkovou omáčkou.

Vegetariánske jedlá – Ak hľadáte vegetariánsku alebo vegánsku možnosť, môžete pečenú mrkvu podávať ako hlavné jedlo s rôznymi obilninami, napríklad s quinoou, kuskusom alebo pečenými zemiakmi. V kombinácii s avokádom, hummusom alebo fazuľovými pyré vytvoríte vyvážený, výživný a chutný obed či večeru. Namiesto medu neváhajte použiť  javorový sirup.

Cestoviny – Pečená mrkva môže byť tiež skvelou voľbou ku zeleninovým cestovinám. Stačí ju primiešať do obľúbeného cestovinového šalátu alebo ako prílohu k syrovej omáčke. Je to jednoduchý spôsob, ako dodať cestovinám sladkosť a textúru.

Do šalátov – A čo tak studený šalát? Môžete ju pridať do rôznych miešaných šalátov s listovou zeleninou, orechmi a semienkami alebo ju môžete podávať ako súčasť šalátu s obilninami, ako je bulgur či špalda.

Neprehliadnite: Hruškový krémový koláč s brusnicovou mrveničkou

Mrkva je bohatá na betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, dôležitý pre zdravý zrak, imunitu a pokožku. Navyše, obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. No a, samozrejme, kombinácia medu a olivového oleja dodáva tomuto receptu nielen výbornú chuť, ale aj antioxidanty a zdravé tuky, ktoré podporujú kardiovaskulárne zdravie. Tak čo? Ešte stále váhate, či si tento recept pripraviť? Skúste ho a uvidíte, že sa stane vašou obľúbenou prílohou!

Zdroj úvodnej fotky: TIKTOK / @kalefornia_cravings

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE