S chutnými jesennými receptami pokračujeme, a teda máte sa na čo tešiť. Toto obdobie je na dokonalé recepty ako stvorené. Recept na pečenú mrkvu je skutočne jednoduchý, no zároveň veľmi chutný a výživný. Ide o dokonalú prílohu, ktorú môžete podávať k mnohým rôznym jedlám. Ak hľadáte spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny alebo chcete vyskúšať niečo nové a zdravé, tento recept je perfektnou voľbou.
Pečená mrkva je sladkastá, mäkká a dokonale sa hodí na rôzne spôsoby. Poďme sa pozrieť, ako tento recept pripraviť.
Toto vyskúšajte: Jablkovo-škoricové kolieska: TOP jesenný snack z jabĺk, ktorý musíš vyskúšať!
Recept na pečenú mrkvu s medom a balsamicom
Ingrediencie na pečenú mrkvu:
- 8-10 veľkých mrkiev
- 2-3 PL olivového oleja
- 2 PL medu
- 2-3 PL balsamica
- 2 ČL sušeného tymiánu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ (podľa chuti)
Bude vás zaujímať: Šalát podľa Jennifer Aniston alebo Belly Hadid? Zistite, ktorý chutí lepšie!
Postup na pečenú mrkvu:
- Začnite tým, že predhrejete rúru na 200 °C.
- Mrkvu si očistite a olúpte. Pokiaľ sú mrkvy veľmi veľké, môžete ich prekrojiť na polovicu, aby sa rovnomerne upiekli.
- V stredne veľkej miske si zmiešajte olivový olej, med a balsamico. Táto sladko-kyslá zmes dodá mrkve výraznú chuť a vytvorí krásny karamelový povrch počas pečenia.
- Polejte ňou mrkvu a premiešajte. Na záver pridajte rozpučený cesnak, sušený tymian, soľ a opäť premiešajte.
- Na plech vyložený papierom na pečenie rozložte mrkvu.
- Potom dajte plech do predhriatej rúry na 25-30 minút, pričom ju v polovici času môžete obrátiť, aby sa rovnomerne upiekla z oboch strán.
- Pečenú mrkvu môžete podávať teplú priamo z rúry alebo studenú so šalátom.
S čím môžete chutnú pečenú mrkvu podávať?
Pečenú mrkvu môžete po upečení posypať fetou, orechmi alebo čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorá dodá jedlu sviežosť a príjemný kontrast k sladkej chuti medu. S čím iným môžete podávať pečenú mrkvu? Je to skutočne všestranná príloha, ktorú môžete kombinovať s rôznymi hlavnými jedlami. Tu je niekoľko našich nápadov.
Grilované mäso – Pečená mrkva je perfektnou prílohou k rôznym druhom mäsa, ako sú kuracie prsia, hovädzie steaky alebo bravčové kotlety. Sladkastá chuť kontrastuje so slanou a šťavnatou chuťou mäsa, čím vytvára skvelú kombináciu.
Rybacie jedlá – Výborne sa hodí k jemným rybám, ako je losos alebo treska. Jej sladká a karamelová chuť dodá pokrmom nový rozmer, najmä ak rybu pripravíte s citrusovou alebo bylinkovou omáčkou.
Vegetariánske jedlá – Ak hľadáte vegetariánsku alebo vegánsku možnosť, môžete pečenú mrkvu podávať ako hlavné jedlo s rôznymi obilninami, napríklad s quinoou, kuskusom alebo pečenými zemiakmi. V kombinácii s avokádom, hummusom alebo fazuľovými pyré vytvoríte vyvážený, výživný a chutný obed či večeru. Namiesto medu neváhajte použiť javorový sirup.
Cestoviny – Pečená mrkva môže byť tiež skvelou voľbou ku zeleninovým cestovinám. Stačí ju primiešať do obľúbeného cestovinového šalátu alebo ako prílohu k syrovej omáčke. Je to jednoduchý spôsob, ako dodať cestovinám sladkosť a textúru.
Do šalátov – A čo tak studený šalát? Môžete ju pridať do rôznych miešaných šalátov s listovou zeleninou, orechmi a semienkami alebo ju môžete podávať ako súčasť šalátu s obilninami, ako je bulgur či špalda.
Neprehliadnite: Hruškový krémový koláč s brusnicovou mrveničkou
Mrkva je bohatá na betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, dôležitý pre zdravý zrak, imunitu a pokožku. Navyše, obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. No a, samozrejme, kombinácia medu a olivového oleja dodáva tomuto receptu nielen výbornú chuť, ale aj antioxidanty a zdravé tuky, ktoré podporujú kardiovaskulárne zdravie. Tak čo? Ešte stále váhate, či si tento recept pripraviť? Skúste ho a uvidíte, že sa stane vašou obľúbenou prílohou!
Zdroj úvodnej fotky: TIKTOK / @kalefornia_cravings