Hruškový krémový koláč s brusnicovou mrveničkou

Hruškový krémový koláč

Dnes opäť jeden zdravý a chutný recept s obsahom hrušiek. Ak však nemáte záhradku, pokojne môžete použiť i hruškový kompót. A náročnosťou by tento koláčik mohli zvládnuť i začiatočníčky, pretože si myslím, že na ňom nie je čo pokaziť! 

Výsledkom bude výborný hruškový koláč, ktorý sa určite zaradí medzi vaše obľúbené hruškové recepty, ako napríklad aj obrátený hruškový koláč či šťavnatý hruškový koláč. Tak hor sa do pečenia!

Náročnosť: stredná
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 45 minút
asi 20 kusov

Jednoduchý hruškový koláč - ingrediencie na cesto:

  • 180 ml mlieka
  • 50 g masla alebo margarínu
  • 350 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
  • 50 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • štipka soli
  • 1 vajce

Ingrediencie na náplň:

  • 1 kg šťavnatých hrušiek alebo hruškový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 920 g)
  • 250 g kyslej smotany
  • 100 g cukru
  • 1 balíček (40 g) Zlatého klasu Dr.Oetker 
  • 100 ml mlieka
  • 2 vajcia

Ingrediencie na mrveničku:

  • 60 g sušených brusníc
  • 90 g hladkej múky
  • 60 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 60 g zmäknutého masla

Ešte potrebujeme:

  • plech na pečenie (30 x 40 cm)

Odporúčame: Znamenia zverokruhu a šoférovanie: Aký si vodič podľa svojho znamenia?
 

hruskovy-kremovy-kolac
Shutterstock®

Krémový hruškový koláč s posýpkou - postup prípravy

1. Na prípravu cesta zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko ručne premiešame dohladka. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.

2. Cesto zľahka poprášime múkou, vyberieme z misy a na zľahka pomúčenej pracovnej ploche krátko premiesime. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik (30 x 40 cm) a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto necháme znovu kysnúť na teplom mieste asi 15 minút.

3. Na prípravu náplne olúpeme hrušky a nakrájame na tenké plátky, ktoré naukladáme na cesto (kompótované hrušky necháme odkvapkať na sitku). V mise vymiešame kyslú smotanu, cukor, puding, mlieko a vajcia dohladka. Náplň rovnomerne nanesieme na hrušky.

4. Na prípravu mrveničky nakrájame brusnice nadrobno. V mise zmiešame múku, cukor a vanilínový cukor. Pridáme maslo a všetko ručne spracujeme na mrveničku. Vmiešame brusnice a rovnomerne nanesieme na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C        
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 45 minút

5. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.

Ďalšie TOP tipy na recepty s hruškami!

Odporúčame vyskúšať: Babičkin šťavnatý jablkový koláč

Aktualizované na 05.09.2024

2 komentárov
Erika Špacírová

Erika Špacírová

23.09.2015 10:55

ooo mňam! určite vyskúšam :)

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

11.07.2018 16:22

vyzera lakavo

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE