Pripravte si lahodný Frangipane tart s hruškami

Frangipane tart s hruškami

Musíte mi dať za pravdu, že vyzerá úchvatne! Jednak škoda zjesť takú nádheru, no zase by bola škoda neochutnať ju. Dezertík znova z plodov záhradky - tentokrát siahneme po hruškách. Nielen na nedeľné popoludnie ako stvorený.

Hruškovo - mandľový tart - prečo patrí medzi obľúbené dezerty?

Hruškovo-mandľový tart je jedným z tých dezertov, ktoré si získali srdcia mnohých milovníkov sladkostí. Existuje niekoľko dôvodov, prečo patrí medzi obľúbené dezerty.

  • Prvým faktorom je jeho jedinečná chuťová kombinácia. Sladkosť hrušiek sa skvele dopĺňa s jemnou orieškovou chuťou mandlí, čo vytvára harmonický a vyvážený zážitok pre chuťové poháriky. Tart je tiež často posypaný mandľovými lupienkami, čo pridáva na textúre a robí dezert ešte atraktívnejším.
  • Ďalším dôvodom obľuby je aj jeho variabilita. Hruškovo-mandľový tart sa dá pripraviť v rôznych obmenách – môžeme pridať škoricu, vanilku alebo dokonca aj trochou citrusovej šťavy pre osvieženie. Tento dezert sa dá podávať teplý alebo studený, čo ho robí skvelou voľbou na rôzne príležitosti – od rodinnej oslavy až po romantickú večeru.
  • Navyše, hrušky a mandle sú často považované za zdravé prísady, keďže obsahujú vlákninu, vitamíny a minerály. To, že si dáte kúsok hruškovo-mandľového tartu, môže vyvolávať pocit menej viny, a preto je to skvelá voľba pre tých, ktorí sa snažia dodržiavať vyváženú stravu.

V neposlednom rade sa hruškovo-mandľový tart veľmi dobre prezentuje. Pôsobivý vzhľad a vôňa tohto dezertu dokážu upútať pozornosť na každý stôl. Estetika hrebeňa z hrušiek a mandľovej posýpky robí z tohto dezertu skvelý vizuálny zážitok.

Celkovo teda hruškovo-mandľový tart spája výnimočnú chuť, variabilitu, nutričné benefity a krásny vzhľad, čo ho robí jedným z najobľúbenejších dezertov. Je to dezert, ktorý poteší nielen chuť, ale aj zmysly.

Prísady na prípravu Frangipane tart:

Na cesto:

  • 1 balíček mrazeného alebo chladeného lístkového cesta (400 g)

Na náplň:

  • 150 g Marcipánu Dr.Oetker

  • 2 vajcia

  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker

  • 2 PL rumu

  • štipka soli

  • kôra z jedného chemicky neošetreného citróna

  • 3 zrelé hrušky

Na potretie:

  • 3 zarovnané PL marhuľového džemu

Ešte potrebujeme:

  • koláčovú formu (Ø 28 cm)

  • váľok

  • štetec alebo pierko

Doba prípravy: asi 25 minút

Odporúčame vyskúšať: Babičkin šťavnatý jablkový koláč
 

frangipane-tart-s-hruskami
Shutterstock®

Frangipane tart s hruškami - postup prípravy:

1. Na prípravu cesta vyvaľkáme lístkové cesto (mrazené cesto predtým necháme rozmraziť). Cesto vložíme do vymastenej koláčovej formy, orežeme okraje a na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou.

2. Na prípravu náplne nakrájame marcipán na malé kúsky. Elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vyšľaháme marcipán, vajcia, vanilkový cukor, rum, soľ a citrónovú kôru dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. 

Hrušky olúpeme, rozpolíme a zbavíme jadier. Každú polovicu nakrojíme, aby vytvorila vejár, a rozdelíme na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 190 °C

Teplovzdušná rúra: 170 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 35 minút

3. Na potretie zahrejeme marhuľový džem a povrch ešte teplého koláča potrieme.

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Cuketové lodičky

Aktualizované na 30.08.2024

Aktualizovaný článok: 30.08.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
4 komentárov
Erika Špacírová

Erika Špacírová

21.09.2015 09:54

mňam, milujem hrušky :)

Vaše meno:

Simona Vargová

Simona Vargová

21.09.2015 10:39

vyzerá chutno :)

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

22.09.2015 08:51

mám veľmi rada hrušky a recepty s lístkovým cestom tiež :)

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

11.07.2018 16:23

vyzera dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE