Musíte mi dať za pravdu, že vyzerá úchvatne! Jednak škoda zjesť takú nádheru, no zase by bola škoda neochutnať ju. Dezertík znova z plodov záhradky - tentokrát siahneme po hruškách. Nielen na nedeľné popoludnie ako stvorený.
Hruškovo - mandľový tart - prečo patrí medzi obľúbené dezerty?
Hruškovo-mandľový tart je jedným z tých dezertov, ktoré si získali srdcia mnohých milovníkov sladkostí. Existuje niekoľko dôvodov, prečo patrí medzi obľúbené dezerty.
- Prvým faktorom je jeho jedinečná chuťová kombinácia. Sladkosť hrušiek sa skvele dopĺňa s jemnou orieškovou chuťou mandlí, čo vytvára harmonický a vyvážený zážitok pre chuťové poháriky. Tart je tiež často posypaný mandľovými lupienkami, čo pridáva na textúre a robí dezert ešte atraktívnejším.
- Ďalším dôvodom obľuby je aj jeho variabilita. Hruškovo-mandľový tart sa dá pripraviť v rôznych obmenách – môžeme pridať škoricu, vanilku alebo dokonca aj trochou citrusovej šťavy pre osvieženie. Tento dezert sa dá podávať teplý alebo studený, čo ho robí skvelou voľbou na rôzne príležitosti – od rodinnej oslavy až po romantickú večeru.
- Navyše, hrušky a mandle sú často považované za zdravé prísady, keďže obsahujú vlákninu, vitamíny a minerály. To, že si dáte kúsok hruškovo-mandľového tartu, môže vyvolávať pocit menej viny, a preto je to skvelá voľba pre tých, ktorí sa snažia dodržiavať vyváženú stravu.
V neposlednom rade sa hruškovo-mandľový tart veľmi dobre prezentuje. Pôsobivý vzhľad a vôňa tohto dezertu dokážu upútať pozornosť na každý stôl. Estetika hrebeňa z hrušiek a mandľovej posýpky robí z tohto dezertu skvelý vizuálny zážitok.
Celkovo teda hruškovo-mandľový tart spája výnimočnú chuť, variabilitu, nutričné benefity a krásny vzhľad, čo ho robí jedným z najobľúbenejších dezertov. Je to dezert, ktorý poteší nielen chuť, ale aj zmysly.
Prísady na prípravu Frangipane tart:
Na cesto:
1 balíček mrazeného alebo chladeného lístkového cesta (400 g)
Na náplň:
150 g Marcipánu Dr.Oetker
2 vajcia
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
2 PL rumu
štipka soli
kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
3 zrelé hrušky
Na potretie:
3 zarovnané PL marhuľového džemu
Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (Ø 28 cm)
váľok
štetec alebo pierko
Doba prípravy: asi 25 minút
Odporúčame vyskúšať: Babičkin šťavnatý jablkový koláč
Frangipane tart s hruškami - postup prípravy:
1. Na prípravu cesta vyvaľkáme lístkové cesto (mrazené cesto predtým necháme rozmraziť). Cesto vložíme do vymastenej koláčovej formy, orežeme okraje a na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou.
2. Na prípravu náplne nakrájame marcipán na malé kúsky. Elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vyšľaháme marcipán, vajcia, vanilkový cukor, rum, soľ a citrónovú kôru dohladka. Náplň rozotrieme na cesto.
Hrušky olúpeme, rozpolíme a zbavíme jadier. Každú polovicu nakrojíme, aby vytvorila vejár, a rozdelíme na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 35 minút
3. Na potretie zahrejeme marhuľový džem a povrch ešte teplého koláča potrieme.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Cuketové lodičky
Aktualizované na 30.08.2024
Aktualizovaný článok: 30.08.2024