Rozmarín a slivky? To, čo na prvý pohľad môže znieť veľmi odvážne, napokon vytvorí aromatickú symbiózu. Voňavé slivky vďaka rozmarínu získajú ešte výraznejšiu chuť. Vyskúšajte si doma pripraviť lákavý recept na Slivkový tart s mrveničkou a rozmarínom z kuchárskej knihy Kiše a tarty.
Ingrediencie:
Na cesto
- 175g masla
- 250g múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- štipka soli
- ½ lyžičky škorice
Na náplň
- 1 kg sliviek
- 150g cukru
- 60g masla
- 150ml červeného vína
- 1 lyžička rozmarínu
- 1 polievková lyžica slivovice
Recenziu na knihu, z ktorej recept pochádza, si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Kiše a tarty (recenzia)
Príprava:
Všetky suroviny na cesto vymiesime, zabalíme do fólie a dáme na jednu hodinu do chladu. Medzitým umyjeme slivky, do hrnca dáme cukor a karamelizujeme ho do zlatista. Potom pridáme maslo, podlejeme červeným vínom a miešame dovtedy kým sa cukor opäť nerozpustí.
Do hrnca pridáme rozmarín a slivky a pomaly dusíme približne 40 minút, kým nevznikne hustá náplň. Nakoniec dochutíme slivovicou.
Formu potrieme maslom, 2/3 cesta rozvaľkáme na plát a vyložíme ním formu. Slivkovú zmes nalejeme do formy a z zvyšného cesta spravíme mrveničku a posypeme navrch. Slivkový tart s mrveničkou a rozmarínom pečieme asi 50 minút.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová