Isteže, za pravidlom, že obyčajná čistá voda je najlepšia si naďalej stojíme. Človek však predsa len z času na čas dostane chuť aj na čosi iné. Na presladené sirupy radšej zabudnite. Dnes vám ponúkneme tipy, ako si pripraviť zdravé a dokonca liečivé sirupy, ktoré oceníte pri prvých príznakoch nádchy už teraz na jeseň, minimálne však v chladnom zimnom období. Stačí vám k tomu zopár kvietkov, byliniek, či ovocia a sirup je takmer na ceste.
Ružový sirup
Pri tomto sirupe možno nebudete vedieť čo skôr. Či sa tešiť z jeho farby, vône, chuti, alebo zdravých účinkov. Ružový sirup má dezinfekčné schopnosti, pomáha dávať do rovnováhy tráviaci systém, detoxikuje organizmus a zároveň lieči dýchacie cesty. Sirup je takisto vhodný pri vypätých situáciách, pomáha upokojovať psychiku, pôsobí antistresovo a na dôvažok posilňuje činnosť nášho srdiečka.
Príprava: potrebujete lupene ruží (cca 120 gramov), 0,5 litra vody, trstinový cukor podľa chuti (cca 100 gramov) a kyselinu citrónovú. Lupene ruží pridajte do prevarenej vody s cukrom, odložte do chladu a minimálne deň nechajte lúhovať. Na druhý deň zmes preceďte, pridajte do nej kyselinu citrónovú a povarte pár minút. Horúci sirup vlejte do fľašiek a nechajte vychladnúť. Deťom podávajte dve čajové lyžičky zriedené v pohári vody, dospelým 3 lyžičky.
Odporúčame prečítať: Maximalizujte svoj výkon a zefektívnite svoj deň !
Medovkový sirup
O liečivých účinkoch medovky myslím netreba ani chvíľu pohybovať. Medzi jej prvoradé pozitívne vlastnosti patrí upokojujúca schopnosť. Medovka pozitívne pôsobí tak na psychiku, ako aj na tráviaci systém nášho organizmu. Pomáha nás zbaviť sa stresu, ľahšie zaspať a tíši tiež iné bolesti.
Príprava: umyté listy medovky vhoďte do prevretej osladenej vody (cca 500 gramov kryštálového cukru na 0,5 litra vody), ktorú ste pri varení dochutili aj jednou menšou celou škoricou. Sirup nechajte lúhovať cca 30 minút, ochuťte ho šťavou z dvoch menších citrónov, premiešajte a vlejte do fliaš a uskladníte v chlade.
Odporúčame prečítať: Tekvica hokaido a jej liečivé účinky
Šípkový sirup
Tieto malé červené plody sú bohaté na antioxidanty, ale tiež na vitamín C. Šípky nám výrazne podporujú imunitu, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, detoxikovať telo (aj vďaka močopudným účinkom), liečia nám nachladenie, pôsobia proti infekciám, protizápalovo a dodávajú nám dostatok energie.
Príprava: na kilo šípok potrebujete cca liter vody a 1,5 kg cukru. Šípky umyte a nechajte odkvapkať, tak ich popučte. Zalejte vodou a nechajte povariť, po zovretí cca 10 minút. Zmes preceďte, ochuťte cukrom a varte ďalších cca 10 minút. Sirup vlejte do pripravených fliaš, dobre zatvorte a odložte na tmavšie chladné miesto.
Podobne môžete čarovať s akoukoľvek obľúbenou bylinkou. Chutný sirup vám vyjde napríklad aj z levandule, ktorá má podobne ako medovka antistresové účinky a pomáha telu zrelaxovať sa a ľahšie zaspať. Účinná je aj žihľava, ktorá má detoxikačné účinky, smrek (z mladých smrekových výhonkov), ktorý lieči kašeľ a nachladnutie, v boji proti chrípke a rôznym vírusom zabojuje aj zázvorový, či cibuľový sirup.
Odporúčame prečítať: Jesenná diéta – čo zahrnúť na svoj jedálniček?
AKÝ SIRUP MÁTE NAJRADŠEJ?
www.thinkstockphotos.com