Tekvice patria zaslúžene medzi najobľúbenejšiu a najznámejšiu jesennú zeleninu.
Okrem toho, že môžu slúžiť ako pekná dekorácia vo vašej záhrade, tekvice môžete na mnoho spôsobov využiť aj v kuchyni. Na trhu nájdete viacero druhov, ktoré môžete použiť ako do polievok, tak aj do sladkých koláčov.
Tekvica nie je len Hokkaido
V posledných rokoch sa čoraz viac obľúbenejšou tekvicou stáva tekvica Hokkaido. Oproti klasickým tekviciam má menšie rozmery, no jej príprava je veľmi jednoduchá. Väčšinou sa pred jej spracovaním nakrája na menšie kúsky a dá piecť do rúry. U nás sa však pestujú aj druhy ako je tekvica obyčajná, figolistá a múškátová. Každá má svoju charakteristickú chuť a v kuchyni ich môžete celú jeseň obmieňať.
Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli
Zelenina, ktorá prečistí organizmus
Dužina tejto v súčasnosti najpoužívanejšej zeleniny v kuchyni obsahuje veľké množstvo vody. Z vitamínov v nej nájdete vitamíny skupiny A, B, C alebo E. Tekvica pomáha pri odstraňovaní škodlivých látok z tráviaceho traktu a taktiež podporuje trávenie.
Vďaka vyššiemu obsahu vody pôsobí močopudne a zároveň vám môže pomôcť pri problémoch s prostatou alebo obličkami. Celkovo má tekvica veľmi pozitívny vplyv na zdravie človeka, a preto by sa táto zelenina mala objaviť aspoň počas jesene na vašom tanieri.
Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
Ako ju využiť v kuchyni?
Najčastejšie sa z tekvice pri varení využíva jej dužina, no určite by ste nemali zabúdať ani na chutné tekvicové jadierka. Tie vedia byť po upečení zdravšou náhradou za sladkosti, ktorým sem-tam neodoláte.
Ak ste z tekvice doteraz neskúšali žiadny recept, vyskúšajte jednoduchú polievku z tekvice Hokkaido, ktorú máte do hodinky hotovú. Taktiež sa nemusíte báť ani tekvicového koláča či muffinov, pri ktorých chuť tekvice nie je veľmi dominantná. Tekvica sa výborne hodí aj ako príloha k mäsu alebo ako súčasť grilovanej zeleniny.
Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?
www.thinkstockphotos.com