Cheesecake so slaným karamelom podľa Miriam Kalisovej – dokonalá sladká maškrta

Cheesecake so slaným karamelom

Cheesecake je jedným z najobľúbenejších dezertov po celom svete, a to nielen vďaka svojej bohatosti a krémovej konzistencii, ale aj pre svoju všestrannosť a schopnosť prispôsobiť sa rôznym chuťovým preferenciám. Moderný cheesecake, ako ho poznáme dnes, sa vyvinul hlavne v New Yorku, kde získal svoju klasickú podobu – hustý, krémový a často bez akýchkoľvek prídavkov, aby vynikla čistá chuť krémového syra.

Existuje nespočetné množstvo verzií cheesecaku, ktoré sa líšia podľa regiónu a osobných preferencií. Japonský nadýchaný cheesecake, nepečený cheesecake či ovocné verzie sú len niektoré z populárnych druhov. Každý z nich ponúka jedinečný chuťový zážitok, či už preferujete bohatú a hutnú textúru, alebo ľahší a vzdušnejší dezert. Okrem toho, kombinácia cheesecaku s rôznymi prísadami, ako sú čokoláda, orechy alebo ovocie, otvára nekonečné možnosti pre kreatívne variácie.

Príprava cheesecaku môže byť jednoduchá alebo zložitejšia, v závislosti od receptu a techniky. Zatiaľ čo niektoré recepty vyžadujú pečenie vo vodnom kúpeli pre dosiahnutie dokonalej krémovej konzistencie, iné sú oveľa jednoduchšie a nevyžadujú žiadne pečenie. Okrem toho, zdobenie cheesecaku môže byť tiež zábavným spôsobom, ako pridať osobný dotyk, či už ide o čerstvé ovocie, čokoládovú polevu alebo domáci karamel.

Pre tých, ktorí milujú slaný karamel, máme skvelý tip na lahodný cheesecake, ktorý je ideálnou voľbou. Tento cheesecake je nielen lahodný, ale aj elegantný, čo z neho robí výbornú voľbu pre rôzne príležitosti, od rodinných osláv až po večierky.

Moderátorka Miriam Kaliová sa rozhodla podeliť sa s nami o svoj obľúbený recept na cheesecake so slaným karamelom, ktorý si jednoducho zamilujete. Ak hľadáte nový spôsob, ako ozvláštniť váš obľúbený dezert, pripravte si cheesecake so slaným karamelom podľa známej moderátorky a zažite explóziu chutí, ktorá vás očarí.

Odporúčame: Recept na rýchly koláč frangipane s jahodami a rebarborou podľa Adriany Polákovej

Na cheesecake so slaným karamelom podľa Miriam Kalisovej potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • kondenzované sladené mlieko (1/2 plechovky)
  • 3 PL kyslej smotany
  • 3 PL smotanového syra (napr. typu Philadelphia)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g sušienok
  • 80 g rozpusteného masla
  • na karamel – cukor, maslo, soľ, šľahačka

Postup prípravy: Ako prvé si pripravíme plnku. V miske vymixujeme vajíčka a kondenzované mlieko. Potom pridáme kyslú smotanu, smotanový syr a mascarpone. Poriadne vymiešame. Sušienky rozdrvíme a pridáme k nim rozpustené maslo. Premiešame a utlačíme na dno tortovej formy (priemer 21 cm).

Potom na sušienkové cesto nalejeme mascarpone plnku a dáme piecť do rúry. Pečieme pri teplote 150 °C asi 50 minút. Po ochladnutí nalejeme na cheesecake horúci slaný karamel (z kryštálového cukru, kúsku masla, šľahačkovej smotany a trošky soli). Po stuhnutí môžeme nakrájať a podávať.

Ako pripraviť slaný karamel: Na poliatie jedného cheesecaku si môžeme pripraviť slaný karamel z týchto surovín – 1/2 šálky kryštálového cukru, 3 PL masla, 1/4 šálky smotany na šľahanie a 1/2 ČL soli. Na stredne veľkej panvici s ťažkým dnom roztavte cukor na strednom ohni. Používajte drevenú alebo silikónovú stierku a miešajte, až kým sa cukor úplne neroztopí a nezíska jantárovú farbu. Dávajte pozor, aby sa cukor nepripálil.

Akonáhle má cukor jantárovú farbu, pridajte nakrájané maslo. Zmes bude prudko bublinkovať, takže buďte opatrní. Miešajte, kým sa maslo úplne neroztopí a nespojí s cukrom. Pomaly prilievajte smotanu a neustále miešajte. Zmes opäť začne prudko bublinkovať. Miešajte, kým sa smotana úplne nespojí so zmesou. Pridajte morskú soľ a dobre premiešajte. Karamel nechajte mierne vychladnúť pred tým, ako ho nalejete na cheesecake.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/miriam.kalisova

2 komentárov
Lívia Tichá

Lívia Tichá

01.08.2024 15:33

Tak toto vypadá moc chutne. Určite vyskúšam

Vaše meno:

Milan

Milan

01.08.2024 15:34

Takéto sladkosti veru môžem. Posúvam recept žene, snáď mi ho pripraví a pochutí si na ňom celá rodina

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE