Tieto fantastické krémové špagety s cuketou musíš vyskúšať!

krémové cuketové špagety

Hľadáte rýchly a chutný recept na večeru, ktorý je zároveň ľahký a zdravý? Krémové špagety s cuketou sú ideálnym riešením! Táto lahodná kombinácia jemnej cukety a krémovej omáčky vytvára harmonické spojenie chutí, ktoré poteší vaše chuťové poháriky. Navyše, príprava tohto jedla je jednoduchá a nezaberie vám veľa času. 

Vyskúšajte náš recept na špagety s cuketou a už iné letné cestoviny ani nebudete robiť! Tieto zdravé cestoviny si zamiluje celá rodina. 

Neprehliadni: Cuketové palacinky so syrom – počas leta si ich budeš robiť opakovane!

Je cuketa ovocie?

Vo všeobecnosti sa cuketa považuje za zeleninu, chutí tak a aj tak vyzerá. Botanicky je však cuketa definovaná ako nezrelé ovocie - vaječník samičieho kvetu cukety. Patrí do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae) spolu s vodným melónom, tekvicou a uhorkou.

Kde sa vzala cuketa?

Zatiaľ čo stopy predchodcov rastlín cukety boli prvýkrát nájdené pred tisíckami rokov v Strednej a Južnej Amerike, prvý dôkaz o tejto plodine pochádza z roku 1901 v Miláne v Taliansku. Čoskoro sa stala populárnou v celej Európe so známymi jedlami, ako je klasické francúzske ratatouilleNetrvalo dlho a kultúry na celom svete tiež prijali cuketu, čím vyzdvihli toto ovocie v niektorých zo svojich najchutnejších jedál.

Prečo jesť cuketu?

Cuketu si môžeme pripraviť mnohými rôznymi spôsobmi na základe chuťových preferencií. Táto letná plodina je nielen chutná, ale  poskytuje aj mnoho zdravotných výhod:

  • je bohatá na antioxidanty
  • podporuje zdravie tráviaceho traktu
  • zlepšuje zdravie očí
  • podporuje zdravé srdce
  • posilňuje kosti
  • podporuje zdravý nervový systém
  • znižuje krvný tlak
  • zlepšuje zdravie pokožky
  • napomáha pri chudnutí
  • cuketa vyhovuje aj mnohým diétam, ako je keto, paleo, vegánska alebo nízkosacharidová

Odporúčame: Jej tajomstvo je cibuľa: Super rýchla paradajková polievka

Cuketa recepty
PINTEREST/howsweeteats.com

Krémové cuketové špagety - ingrediencie

  • 3 až 4 šálky čerstvo nastrúhanej cukety
  • 2 lyžice nesoleného masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ a korenie
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 balík cestovín (špagety, ale môžu byť aj iné)
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • 2 polievkové lyžice čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • ½ šálky jemne nastrúhaného parmezánu
  • ½ šálky nasekanej čerstvej bazalky

Pozri aj: TOP 7 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!

cuketové špagety
PINTEREST/theburntbuttertable.com 

Krémové cuketové špagety - postup prípravy

    1. Cukety očistíme a nastrúhame nahrubo. Vytlačíme z nich čo najviac tekutiny.
    2. Na panvicu dáme olivový olej a maslo a orestujeme na ňom cuketu. Po pár minútach pridáme cesnak.
    3. Keď cuketa zmäkne, pridáme soľ a korenie. 
    4. Kým sa cuketa varí, privedieme do varu hrniec s osolenou vodou a uvaríme v nej cestoviny. Z vody z cestovín si odložíme 2 šálky.
    5. Cestoviny premiestnime na panvicu s cuketou.
    6. Pridáme 1 šálku odloženej vody a smotanu na šľahanie. Miešame až kým sa suroviny nespoja.
    7. Vmiešame citrónovú kôru a najemno nastrúhaný parmezán.
    8. Pridáme ďalšiu ½ šálky škrobovej vody z cestovín a premiešame. Pridáme tiež čerstvú bazalku.
    9.  Ochutnáme a ak treba, pridáme ešte soľ, korenie alebo citrónovú kôru či parmezán. Vrch cestovín posypeme nastrúhaným parmezánom a zväzkom čerstvej bazalky.

Tieto vegetariánske cestoviny podávajte ihneď, najlepšie s pohárom dobrého vína alebo osviežujúcou letnou limonádou v prípade, ak si ich pripravíte na obed.

Zdroj úvodnej fotky: PINTEREST/loveandlemons.com, PINTEREST/theendlessmeal.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE