TOP 7 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!

recepty s baklažánom

Baklažány nepatria práve medzi najobľúbenejšie a v našich kuchyniach najbežnejšie druhy zeleniny. Neraz sa objavujú v jedálničku iba tých jedincov, ktorí dbajú na zdravšie a pestrejšie stravovanie. Cestu k fialovému baklažánu si jednoducho nenašiel každý, a to je veľká škoda. Ide totiž o veľmi zdravý plod, ktorý je zároveň skutočne chutný. 

Treba však poznať tie správne spôsoby, ako s ním v kuchyni narábať. Ako pripraviť baklažán? Ciest, ako si vychutnať baklažán, je skutočne mnoho a každý si dozaista nájde tú svoju obľúbenú. Tak sa neváhajte inšpirovať hneď niekoľkými tipmi na prípravu baklažánu, ktoré nájdete v nasledujúcom článku. Skúsite grilovaný baklažán, zapekaný baklažán alebo niečo netradičnejšie, ako je napríklad pečená baklažánová nátierka či syrom plnené baklažány?

Prečo zaradiť baklažán do jedálnička?

Spomenúť vám môžeme hneď niekoľko dobrých dôvodov na to, prečo konzumovať baklažány pravidelne. Prečo je baklažán zdravý? V prvom rade ide o nízkokalorickú potravinu, ktorá je z veľkej časti tvorená len vodou, a tak je skvelou voľbou napríklad pri redukcii váhy. 

To však zároveň neznamená, že nemá nášmu telu čo viac ponúknuť. Je zdrojom vitamínov skupiny B, vápnika, fosforu, draslíka a rovnako obsahuje slušný podiel cennej vlákniny. Baklažány podporujú pravidelné vyprázdňovanie a majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Prospievajú tak i zdraviu kardiovaskulárneho systému. Taktiež napomáhajú hydratovať telo, prečisťovať pečeň a nakoniec podporujú dobrý stav pokožky. Tak, ktoré obľúbené recepty s baklažánom vyskúšate? 

Pozri aj: Domáci vývar ako od babičky: Len vďaka tomuto bude neodolateľný!

vysmážaný baklažán
Depositphotos

TOP varianty receptov s baklažánom: 

1. Jednoduchý recept na vysmážaný baklažán

Asi najväčšou klasikou je vysmážaný baklažán, ktorý je ľahký a rýchly na prípravu. Navyše hovoríme o skutočnej pochúťke. Ak máte v obľube vysmážaný patizón, zamiluje si i túto verziu s baklažánom. Plod umyjeme a nakrájame ho na kolieska s hrúbkou asi 0,5 centimetrov.

 Kolieska následne trochu nasolíme a necháme ich odležať asi 15 minút. Potom z nich pomocou papierovej servítky odsajeme prebytočnú vody a obalíme ich v trojobale, čiže múke, vajíčku a strúhanke. Následne už jednotlivé kúsky vysmažíme v oleji z oboch strán. 

Nakoniec necháme z baklažánov ešte stiecť prebytočný olej na papierovej podložke a môžeme podávať. Vysmážané baklažány výborne chutia i samotné, no dokonale so hodia k pyré, vareným zemiakom, šalátu či jogurtovému dipu.

Odporúčame: RECEPT: Hrnčeková bublanina bez mlieka – lepšiu si ešte nejedla!

grilovaný baklažán
Depositphotos

2. Grilovaný baklažán

Áno, smažené pochúťky by sme si mali dopriať skôr príležitostne. Existuje však i množstvo spôsobov, ako si baklažán pripraviť zdravo a zároveň stále chutne. V tomto prípade môžeme smaženie vymeniť za grilovanie, pričom postup je veľmi podobný. Pripravíme si väčší alebo menší baklažán. 

Baklažány nakrájame opäť na kolieska alebo pozdĺžne na oválne plátky. Hrúbka môže byť okolo 0,5 až 1 cm. Následne zeleninu opäť nasolíme, počkáme, kým z nej stečie voda a tú odsajeme servítkou. 

Potom už jednotlivé pláty pokvapkajte olivovým olejom s pretlačeným strúčikom cesnaku a okoreníme, prípadne pridáme nejaké bylinky. Grilujeme z oboch strán na grile či grilovacej panvici. Takto pripravený baklažán sa skvelo hodí ku grilovanému mäsu aj čerstvému zeleninovému šalátu.

3. Plnený baklažán

Ak hľadáte zeleninové recepty, toto je skvelá voľba a chutné letné jedlo. Plnený baklažán si zamiluje dozaista každý. Receptov, ako ho pripraviť, je skutočne mnoho. Platí totiž, že naplniť si ho môžete prakticky čímkoľvek. Postup je však zvyčajne rovnaký. 

Baklažán si prerežeme na dve polovice a z každej trochu vydlabeme vnútro. Dužinu však nezahadzujeme, len ju nakrájame a použijeme pri príprave plnky. A tu už záleží na vás, čo vám chutí. Vnútro baklažánu je možné orestovať s mletým mäsom a trochou rajčinového pretlaku. 

Baklažán však môžete naplniť i kúskami kuracieho mäsa a dokonalá je i kombinácia so slaninkou. Rovnako si môžete pripraviť vegetariánsku verziu. Baklažány totiž môžete naplniť aj inými druhmi zeleniny či tofu. Naplnené baklažány ešte posypeme obľúbeným syrom, dáme na plech a necháme piecť v rúre zhruba pol hodiny. Plnené zapekané baklažány sa dokonale hodia napríklad k opekaným zemiakom.

Odporúčame: Vieš, čo sú karotenoidy? Zisti, aký význam majú pre naše zdravie!

baklažánová nátierka
Depositphotos

4. Baba ghanoush – pečená baklažánová nátierka

Viete, čo je baba ghanoush? Reč je o nátierke, respektíve dipe, ktorý je veľmi podobný hummusu. Ide o pokrm z Blízkeho východu, ktorý sa pripravuje z pečeného baklažánu a je často podávaný ako predkrm či nátierka. Táto domáca baklažánová nátierka z pečeného baklažánu je skrátka famózna. Umyté baklažány nakrájame. Baklažán pozdĺžne prerežeme na dve polovice, potrieme ho olivovým olejom, osolíme a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 45 až 50 minút. 

Zelenina by mala mať až čierne okraje. Keď je baklažán upečený, necháme ho ochladnúť a vydlabeme z neho dužinu. Pridajte baklažánovú dužinu do mixéra a pred mixovaním hmoty ju ešte dochutíme. Existuje mnoho variant, ako dochutiť baba ghanoush. 

Tradične sa pridáva cesnak, citrónová šťava aj pasta tahini. K dužine z jedného veľkého baklažánu pridáme soľ, korenie, 2 – 3 lyžice tahini, 2 – 3 lyžičky šťavy z citróna, trochu olivového oleja a 2 – 3 strúčiky cesnaku. Z korenín sa využívajú podľa chuti i sumac korenie, koriander či rasca. Niekedy sa do tejto nátierky pridáva aj cibuľa, chilli či kúsky rajčín. Pri podávaní môžete pridať aj čerstvý zeleninový šalát. 

5. Baklažánové kolieska na spôsob pizze

  • 2 veľké baklažány
  • 200 g paradajkovej omáčky (domácej alebo kúpené)
  • 200 g strúhaného syra (mozzarella, parmezán alebo iný obľúbený syr)
  • 100 g šunky alebo salámy, nakrájanej na tenké plátky (voliteľné)
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sušeného bazalky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Olivový olej na pečenie
  • Čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. bazalka, petržlen)

POSTUP: Baklažány umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska, približne 1 cm hrubé. Posolíme ich a necháme odstáť asi 20 minút, aby pustili prebytočnú vodu a horkosť. Potom ich opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Predhrejeme rúru na 200 °C. Kolieska baklažánu rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme ich olivovým olejom a pečieme asi 15 minút, kým nezmäknú a nezískajú jemnú zlatistú farbu. Necháme ich mierne vychladnúť.

Na každé koliesko baklažánu nanesieme lyžicu paradajkovej omáčky a posypeme ho sušeným oreganom a bazalkou. Pridáme plátok šunky alebo salámy (ak používame) a posypeme strúhaným syrom. Kolieska baklažánu vrátime do rúry a pečieme ďalších 10-15 minút, kým syr nezačne bublinkovať a nezíska zlatistú farbu. Hotové zapekané baklažánové kolieska na spôsob pizze ozdobíme čerstvými bylinkami podľa chuti a podávame teplé. Skúsite tento baklažán na taliansky spôsob?

Odporúčame: Zisti, prečo jesť paradajky každý deň! Ako ovplyvnia tvoje zdravie?

baklažánové lasagne
Depositphotos

6. Zapekaný baklažán s mozzarellou – baklažánové lazane

Lazane sa typicky pripravujú vrstvením tenkých plátov cestovín, nejakej omáčky, či už s mletým mäsom alebo zeleninou, a bešamelu. Samozrejme, chýbať nemôže ani syr. Existuje však množstvo variant, ako pripraviť chutné lazane. 

Skúšali ste niekedy i baklažánové lazane? Nie, v tomto prípade zeleninu nevyužijeme na prípravu nejakej plnky, ale nahradíme ňou práve plátky cestovín. Baklažány opäť nakrájame na tenké kolieska, nasolíme ich, necháme odstáť a vytlačíme z nich prebytočnú vodu. 

Baklažánové plátky nám pri príprave tohto chutného talianskeho pokrmu nahradia cestovinu, inak zostáva postup rovnaký, teda ako pri pečení klasických lazaní. Čím si naplníte tie svoje, necháme na vás. Výborne budú chutiť baklažánové lazane s kúskami kuracieho mäsa a taktiež s mletým mäsom. Jedinečné sú i špenátovo-smotanové lazane.

7. Plnené baklažánové rolky

  • 2 veľké baklažány
  • 250 g ricotty alebo iného krémového syra
  • 100 g parmezánu, nastrúhaného
  • 200 g špenátu (čerstvý alebo mrazený, rozmrazený a vytlačený z prebytočnej vody)
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 vajce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 400 g paradajkovej omáčky (domácej alebo kúpené)
  • Olivový olej na pečenie

POSTUP: Baklažány umyjeme a nakrájame na tenké pozdĺžne plátky, približne 0,5 cm hrubé. Posolíme ich a necháme odstáť asi 20 minút, aby pustili prebytočnú vodu a horkosť. Potom ich opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Predhrejeme rúru na 200°C. Plátky baklažánu rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme ich olivovým olejom a pečieme asi 15 minút, kým nezmäknú a nezískajú jemnú zlatistú farbu. Necháme ich mierne vychladnúť.

V miske zmiešame ricottu, parmezán, špenát, cesnak a vajce. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Na každý plátok baklažánu nanesieme lyžicu náplne a zarolujeme ho. Rolky ukladáme do pekáča alebo zapekacej misy spojom nadol.

Predhrejeme rúru na 180 °C. Na rolky nalejeme paradajkovú omáčku a rovnomerne ju rozotrieme. Pečieme v rúre asi 20-25 minút, kým omáčka nezačne bublinkovať a vrch nebude jemne zlatistý. Syrom plnené baklažány podávame teplé, posypané čerstvými bylinkami ako bazalka alebo petržlen podľa chuti. Plnené baklažánové roládky sú skvelé bezmäsité jedlo. 

Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock

Aktualizovaný článok: 14.07.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
11 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.09.2019 06:56

Baklažán patrí k našim obľúbeným, každoročne dopestovávam.

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

18.09.2019 12:13

Osobne sa viem baklažánu ujesť, veľmi mi chutí.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.09.2019 23:41

Baklažán,cukina,maslová tekvica,alebo hokaido,to sú naše pochúťky na leto.Baklažán naplním a upečiem,alebo,ked sme na chalupe,tak ho ugrilujem.

Vaše meno:

Lucia Maninová

Lucia Maninová

19.09.2019 14:01

Vždy som mala trocha rešpekt pred touto zeleninou, určite však vyskúšam niektorý z receptov...

Vaše meno:

Lucia Šintálová

Lucia Šintálová

20.09.2019 12:45

Baklažán veru veľmi neobľubujem, vyskúšam podľa Vašich receptov !

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.10.2019 21:12

Baklažán je výborný ,rada robím tatarák z baklažána.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

23.10.2019 14:40

pestujeme baklažány a zásobujeme aj susedov,ktorí sú nám za ne vďační.

Vaše meno:

Martin Kendra

Martin Kendra

28.10.2019 19:30

mňamka:)

Vaše meno:

Imrich Majoroš

Imrich Majoroš

06.12.2019 18:35

Škoda, že som to objavil až teraz, nevedel som, čo s nimi.

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

22.01.2020 19:14

rád varievam určite vyskúšam

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 16:59

Možno som jediná, ale baklažán som ešte nejedla, ale počula som, že grilovaný je super :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE