Napriek tomu, že máme v súčasnosti možnosť zohnať v obchodoch zeleninu a ovocie od výmyslu sveta a v rôznych ročných obdobiach, čoraz viac sa dostávajú do popredia lokálne, respektíve regionálne plodiny, ktoré majú množstvo benefitov. O aké ide, to sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.
Čerstvejšie a chutnejšie
V prvom rade treba spomenúť predovšetkým fakt, že regionálne ovocie a zeleninu konzumujeme najmä v tom období, keď bežne rastie a dozrieva v našich zemepisných šírkach. Jedálniček zložený z týchto potravín je, samozrejme, prirodzenejší pre naše telo a keďže ani naši predkovia nemali problém prispôsobiť stravovanie jednotlivým ročným obdobiam a plodinám, ktoré počas nich boli dostupné, nemalo by to robiť ťažkosti ani nám.
Medzi dôvody, prečo dať prednosť lokálnym plodinám pred tými dovážanými cez polovicu sveta, patria aj tie, že sú čerstvejšie a vôňou, no predovšetkým chuťou lepšie. Za mdlú chuť a vôňu dovážaného ovocia a zeleniny môže aj skutočnosť, že často tieto plodiny dozrievajú až cestou k spotrebiteľovi a dokonca sú ošetrované konzervačnými látkami, čo je len ďalšia zbytočná chémia naviac.
Pozri aj: Toto je najzdravšia zelenina: Pomohla nám ju odhaliť jej farba
Lepšia výživová hodnota
Je logické, že ak k nám prichádzajú plodiny z veľkej diaľky, teda o ich čerstvosti veľmi hovoriť nemožno, dochádza aj k istému znehodnoteniu tejto zeleniny a ovocia, a to nielen z čuchového a chuťového, ale aj z výživového aspektu.
Pre telo je v každom prípade nutrične hodnotnejšia paradajka, ktorá mala dostatok času na dozretie a bola odtrhnutá v ten správny moment ako tá, ktorá bola odtrhnutá ešte ako z veľkej časti zelená. Aj ovocie má najvyššiu výživovú hodnotu v čase, keď sa zbiera zrelé a ideálne je, keď sa bezprostredne po odtrhnutí aj zje. Nutričná hodnota dovážaných plodín sa okrem spomínaného znehodnocuje aj nevhodnou manipuláciou alebo skladovaním. Sezónne a lokálne potraviny sú teda v tomto prípade lepšou voľbou aj pre naše zdravie.
Zníženie rizika intolerancie a alergií
Na lokálne ovocie a zeleninu sú naše telá už dlhodobo zvyknuté, adaptovala sa na ne naša črevná mikrobiota. Jednoducho povedané, sme na ich konzumáciu už geneticky uspôsobení a z tohto dôvodu sú tieto potraviny pre nás aj najviac prínosné a telo ich vie bez väčších problémov spracovať. Zatiaľ čo s exotickými plodinami môže mať organizmus značné problémy a nie je neobvyklé, že sa alergické reakcie objavujú najmä po konzumácii citrusových plodov. Ak si teda nechceme zbytočne komplikovať život alergiou alebo intoleranciou na potraviny, mali by sme si na dovážané plodiny dávať pozor a konzumovať ich s mierou. Špeciálne treba obozretnosť zachovať pri zavádzaní príkrmov u malých detí.
Menšia záťaž pre životné prostredie
A na záver by sme spomenuli benefit súvisiaci so šetrením našej planéty. Keďže lokálne potraviny netreba dovážať z veľkej diaľky, eliminuje sa tak aj ohromné množstvo emisií, ktoré by sa vyprodukovalo počas ich prepravy kamiónmi, lietadlami a pod. Uprednostnením regionálnych potravín tak znižujeme aj svoju environmentálnu stopu.
Neprehliadni: Prečo nekonzumovať obľúbené instantné polievky? Je desivé, čo sa deje v žalúdku!