Marhuľový džem s levanduľou podľa Miriam Kalisovej – ten musíš ochutnať!

marhuľový džem s levanduľou

Leto je obdobím plným čerstvého ovocia, ktoré si môžeme vychutnávať priamo zo záhrady alebo z miestnych trhov. Jedným z najlepších spôsobov, ako uchovať túto letnú nádheru aj na zimu, je výroba domácich džemov a lekvárov. Práve takto môžeme spotrebovať čerstvé jahody, broskyne, ríbezle, čučoriedky, maliny a, samozrejme, aj marhule. Milujete marhuľový džem? Niet sa čomu čudovať, jeho sladká, no zároveň aj jemne kyslá chuť je proste neodolateľná.

Marhuľový džem patrí medzi obľúbené pochúťky mnohých domácností. Jeho univerzálne využitie v kuchyni z neho robí ideálneho kandidáta na prípravu nielen sladkých raňajok, ale aj rôznych dezertov či koláčov. Marhuľový džem je výborný na čerstvom chlebe s maslom, v palacinkách, alebo ako náplň do koláčov a buchiet. Dokonca sa dá využiť aj pri príprave niektorých mäsových pokrmov, kde jeho sladkosť dokáže vytvoriť zaujímavý kontrast.

Nespornou výhodou domáceho džemu je aj jeho jednoduchá príprava. Stačí niekoľko ingrediencií a trochu času a môžete si vychutnať vlastnoručne vyrobený džem bez pridaných konzervantov. A keďže marhule patria medzi najchutnejšie a najdostupnejšie ovocie v lete, marhuľový džem je jasnou voľbou.

Avšak, ak chcete svoj džem trochu ozvláštniť a dodať mu nezvyčajný nádych, môžete vyskúšať pridať levanduľu. Levanduľa nielenže dodá džemu krásnu kvetinovú arómu, ale aj jemnú a upokojujúcu chuť, ktorá ho odlíši od bežných džemov. Skúste si pripraviť netradičný marhuľový džem s pridaním levandule podľa receptu od známej moderátorky Miriam Kalisovej

Tento džem vás svojou vôňou a chuťou prenesie na levanduľové polia a spríjemní vám nielen rána, ale aj popoludňajšie čajové chvíle. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte túto lahôdku, ktorá poteší nielen vaše chuťové bunky, ale aj všetkých vašich blízkych.

Odporúčame: Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu

Na marhuľový džem s levanduľou podľa Miriam Kalisovej potrebujeme:

  • 2 kg odkôstkovaných marhúľ
  • 1 balíček pektínu (na 2 kg ovocia)
  • 700 g trstinového cukru 
  • 10-15 stoniek kvetov levandule

Ako pripraviť voňavý džem z marhúľ?

Ako prvé si marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Odvážime si potrebné množstvo. Ovocie dáme do hrnca a pridáme aj zaviazanú čerstvú levanduľu. Začneme pomaly zahrievať, kým plody pustia troška šťavy. Medzitým si pektín zmiešame s 2 PL trstinového cukru. Zmes nasypeme k marhuliam a povaríme asi 1 minútu. 

Následne obsah hrnca rozmixujeme. Môžeme mixovať dlhšie, aby sme mali úplne hladký džem, alebo mixujeme kratšie a v džeme necháme aj väčšie kúsky. Záleží od toho, akú konzistenciu džemu preferujete. Dávame pozor, aby sme nerozmixovali aj levanduľu. Stačí ju posunúť k okraju hrnca. 

Po rozmixovaní pridáme k marhuliam zvyšok cukru. Varíme ďalších 5 minút. Potom vyberieme levanduľu a horúci džem plníme do sterilizovaných pohárikov. Dôkladne uzavrieme sterilizovaným viečkom. Následne môžeme džemy ešte podľa zvyku sterilizovať v rúre. Poukladáme ich na plech s vodou a dáme do rúry na 200 °C asi na 4 minúty. Potom rúru vypneme a v nej necháme džemy do druhého dňa chladnúť. Následne ich môžeme uskladniť. 

Anketa: Máme tu milovníkov marhuľových džemov?

Odpovedali 3 ľudia

100%
0%
0%

Zdroj úvodnej foto: instagram.com/miriam.kalisova

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE