Ako sa naučiť prijať samých seba? Týchto 9 vecí nerobte a pôjde to ľahšie!

ako sa naučiť prijať samých seba

Keby sa vás niekto opýtal, čo máte na sebe najradšej, čo by ste odpovedali? Väčšina žien by hneď začala menovať aspoň tridsať nedostatkov, ktoré by chceli zmeniť. Či už sú to vizuálne črty, alebo povahové vlastnosti. Veru tak, nie sme dokonalí. Nikto nie je. Prečo je teda tak náročné prijať sa?

Nie, nejdeme vám tvrdiť, že postaviť sa ráno pred zrkadlo, objímať sa a hovoriť si, že ste najkrajšia, je riešenie pre každú. Skôr je to o celkovom prístupe k životu, ktorý žijete. Spoločnosť a dnešný svet nám často ukazuje, že naša hodnota závisí od výkonu. Koľko toho dokážeme a za aký krátky čas. A keď náhodou sa nám nepodarí splniť náš denný to-do list, máme pocit, že sme zlyhali. Zlyhali ako ženy, partnerky, manželky, matky, kamarátky. Poďme si spoločne prehodiť hodnoty a vytvoriť život, ktorý je zameraný na skutočnú ľudskú hodnotu.

9 vecí, ktoré by ste mali prestať robiť, aby ste ľahšie prijali samých seba

1. Prestaňte sa báť toho, čo si myslia iní

Ak sa neustále bojíme toho, čo si o nás pomyslia iní, strácame sa. Strácame seba. Zdravá sebaláska výrazne ovplyvňuje aj naše vzťahy s ostatnými. Keď sa naučíme mať radi samých seba, prestaneme hľadať svoje šťastie v iných ľuďoch a vzťahoch. Budeme schopní dávať lásku bez očakávaní a nebudeme závislí na tom, čo si o nás myslia druhí. 

Sebavedomie pramení z prijatia samých seba a vytvára pevné, zdravé vzťahy, ktoré sú založené na rešpekte a rovnováhe, nie na závislosti či strachu z odmietnutia. Odmietnutie a sklamanie zažijeme niekoľkokrát. Žijeme predsa v nedokonalom svete. Ak ale vieme o svojej hodnote, o tom, čo chceme tomuto svetu a ľuďom ponúknuť, akékoľvek zranenie či odmietnutie nás iba posilní a posunie o krok vpred.

Bude vás zaujímať: TOP tipy na sebarozvojové podcasty, ktoré vás inšpirujú k lepšiemu životu

Naplnený život
Depositphotos

2. Prestaňte sa porovnávať 

Žijeme v rýchlej dobe plnej sociálnych sietí, kde sme neustále vystavení porovnávaniu sa s druhými. Je naozaj náročné sa od nich niekedy odtrhnúť. Ani neviete ako, a zrazu je hodina preč... Život na sociálnych sieťach nie je skutočný. A nemusí ísť iba o sociálne siete. Koľko situácií si nechávame iba pre seba a nezdieľame s inými, pretože sa bojíme odsúdenia. 

Základ je teda nájsť vnútorný pokoj a spokojnosť, ktorá nepochádza z externých zdrojov, ale z nášho vlastného vnútra. Keď sa naučíme prijať svoje silné stránky aj slabosti, vytvárame pevný základ pre naše skutočné JA. Bez vlastnej hodnoty je ľahké upadnúť do kolobehu neustáleho hľadania uznania a hodnoty od druhých, čo môže viesť k pocitom prázdnoty.

3. Prestaňte klamať

Prestaňte klamať – sebe aj druhým. Čo to ale presne znamená? Mnohí z nás sa snažia zapôsobiť na okolie alebo sa prispôsobiť očakávaniam iných, a preto si nevšímame, čo naozaj cítime alebo potrebujeme. Tieto malé klamstvá, ktoré si hovoríme, nás oddeľujú od našich skutočných túžob. 

Úprimnosť a pravda voči sebe sú úplným základom. Nebojte sa priznať, čo vás trápi, čo vám robí radosť a čo vás unavuje. Klamstvá nás len zatláčajú hlbšie do chaosu a zmätku, zatiaľ čo pravda nám dáva slobodu.

Toto si prečítajte: 12 viet, ktoré často zrania bez toho, aby sme si to uvedomovali

Kariéra vs koníčky
Depositphotos

4. Nemárnite čas na zbytočnosti

Ľudia často obetujú svoj čas, energiu a vášeň veciam, ktoré ich v skutočnosti nenapĺňajú. Môže to byť kariéra, ktorá ich nenapĺňa, vzťahy, ktoré ich vyčerpávajú alebo zvyky, ktoré im bránia rásť. Skúste identifikovať, čo vám neprospieva a odhodlajte sa to opustiť. 

Ak sa cítite vyčerpaní alebo nešťastní, možno venujete príliš veľa času a energie veciam, ktoré vás nedokážu naplniť. Uvoľnite miesto pre nové príležitosti, ktoré sú v súlade s vašimi hodnotami. Dávajte svoju energiu veciam, ktoré vás podporujú a robia šťastnými. Ktoré to sú?

5. Prestaňte popierať hnev, smútok a strach

Negatívne emócie, ako sú hnev, smútok alebo strach, sú prirodzenou súčasťou ľudského prežívania. Je možné, že vás rodičia či starí rodičia naučili inak. Často ich potláčame s pocitom, že nás robia slabšími alebo že sa s nimi nemáme zaoberať. 

Pravdou však je, že prijatie týchto emócií je nevyhnutné pre naše mentálne zdravie. Ak hnev alebo strach popierate, zostanú v pozadí a budú vás istým spôsobom ovládať. Aj vaše rozhodnutia. Keď sa naučíte prijímať svoje emócie, dáte si priestor pre uzdravenie.

6. Prestaňte zvaľovať vinu na iných 

Ach, toto dobre poznáme, no nie? Vo chvíľach, keď sa cítime nešťastní alebo nespokojní, je lákavé obviňovať druhých. Najčastejšie obviňujeme práve svojich blízkych, priateľov, alebo dokonca okolnosti za naše nešťastie. Pravdepodobne ste si už mohli všimnúť, že zvaľovanie viny na iných nikdy neprinesie dlhodobé riešenie. Sloboda a šťastie sa nachádzajú aj v tom, ak prevezmete zodpovednosť za svoje emócie a činy. Naučte sa to. Skutočne vám to pomôže.

7. Prestaňte nezdravým spôsobom preberať zodpovednosť

Na druhej strane, prevzatie príliš veľkej zodpovednosti môže byť rovnako škodlivé. Mnohí ľudia, ženy obzvlášť, majú tendenciu preberať vinu za veci, ktoré nie sú v ich moci ovplyvniť, čo vedie k pocitom viny, stresu a vyčerpania. Ak preberáme zodpovednosť za problémy iných ľudí alebo situácie, ktoré nemáme pod kontrolou, strácame energiu, ktorá by mala byť investovaná inde. 

Nastavte si jasné hranice. Uvedomte si, za čo ste skutočne zodpovední a čo musíte nechať ísť. Naučte sa hovoriť nie a stanovte si zdravé hranice, ktoré vás nebudú brzdiť, ale, naopak, umožnia vám rásť.

Neprehliadnite: Pravidlo 2-2-2: Kľúč k pevnejším vzťahom?

Sloboda
Depositphotos

8. Prestaňte s chybnými vzorcami myslenia 

Často sa dostávame do vzorcov správania a myslenia, ktoré nás od sebalásky a šťastia oddeľujú. Mnoho z nich si nesieme z detstva a potláčame, čo je veľká chyba. Naše myšlienky majú obrovskú silu formovať náš život. Ak sa neustále sústredíme na negatívne myšlienky, budeme žiť v strachu, pochybnostiach a úzkostiach

Chybné vzorce myslenia, ako sú pesimizmus, prehnané obavy alebo neustále sebaodsudzovanie, nám bránia v raste. Je dôležité byť si vedomý svojich myšlienok. Namiesto hovorenia si „nie som dosť dobrý/á“ alebo „mne sa nikdy nič nepodarí“, naučte sa oceňovať svoje úspechy, malé aj veľké, a sústrediť sa na riešenia, nie problémy.

9. Prestaňte žiť život niekoho iného 

Jednou z najčastejších príčin nespokojnosti je život podľa očakávaní druhých. Často sa prispôsobujeme požiadavkám spoločnosti, rodiny alebo priateľov a zabúdame na svoje vlastné sny a túžby. Žiť život niekoho iného je nezdravé. Zamyslite sa nad tým, čo naozaj chcete a aké sú vaše hodnoty. Akonáhle prestanete nasledovať predstavy druhých a začnete si vytvárať vlastný život, pocítite slobodu a skutočnú spokojnosť.

Nezabúdajte, že ...

Keď máte okolo seba správnych ľudí, ktorí vo vás veria, bude pre vás jednoduchšie začať veriť v seba samých. Budete sa cítiť sebavedomejšie, šťastnejšie a pokojnejšie, čo vám umožní žiť naplnený a vyrovnaný život. Nie je to len o tom, že sa budete cítiť dobre na povrchu. 

Je to hlboké pochopenie a prijatie, ktoré ovplyvňuje všetky aspekty nášho života. Začnete vidieť svoje možnosti, prijímať výzvy a dosahovať ciele bez obáv z neúspechu. Práve toto rozhodnutie, naučiť sa mať rada samého seba, je jedným z najdôležitejších krokov. Nezabudnite si každý deň pripomenúť svoju hodnotu, pretože je nevyčísliteľná.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE