12 viet, ktoré často zrania bez toho, aby sme si to uvedomovali

frázy ničiace vzťahy

Častokrát z nás vybehnú slová a vety, ktoré sme tak nemysleli. Poznáme to. Alebo sme to aj tak mysleli, iba sme si neuvedomili, že by to mohlo druhého človeka zraniť. Veľa takýchto zranení si podvedome nesieme aj z detstva, čo ovplyvňuje naše konanie v dospelosti. Niekedy sa aj tá najnevinnejšia veta môže zaryť hlboko do našej pamäti. Sme ľudia a robíme chyby. Ako sa ale poučiť? 

V komunikácii zohrávajú slová kľúčovú úlohu. Iba tak budujeme pochopenie a ohľaduplnosť. Slová dokážu budovať vzťahy, ale rovnako môžu nevedomky zraňovať. Často si neuvedomujeme, že aj bežné frázy, ktoré používame v každodenných rozhovoroch, môžu mať negatívny dopad na našich blízkych, kolegov alebo priateľov. Sú to vety, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať nevinné, ale skrývajú v sebe zraňujúci podtext alebo prinášajú pocit nedostatočnosti. Pripravili sme si pre vás 12 viet, ktoré sa síce môžu zdať na prvý pohľad ako nevinné alebo s dobrým úmyslom, nesú si však svoju ťažobu. 

Neprehliadnite: Pozor na slová! Čo dieťaťu nehovoriť pre jeho dobro?

12 viet, ktoré môžu toho druhého zraniť:

1. „Upokoj sa.“

Táto fráza je jednou z najčastejšie používaných, no zároveň najzraňujúcejších. Keď človek zažíva emócie ako hnev, smútok alebo frustráciu, podobná veta môže situáciu len zhoršiť. Miesto toho, aby sme dotyčného upokojili, môžeme v ňom vyvolať pocit, že jeho emócie sú neplatné alebo neopodstatnené. 

Alternatíva: „Vidím, že ťa to trápi. Chceš o tom hovoriť?“ 

2. „Myslel /a som si, že to bude inak.“

Táto veta môže pôsobiť ponižujúco, pretože naznačuje, že človek nesplnil očakávania. Zraňuje tým, že vytvára pocit zlyhania alebo nedostatočnosti.

Alternatíva: „Viem, že sa snažíš. Ako ti môžem pomôcť v ďalšom kroku?“

Bude vás zaujímať: 10 slovných fráz, ktoré môžu naznačiť, že nejde o skutočného priateľa – počúvaš TOTO v rozhovore často?

Vety a slová, ktoré zraňujú
Depositphotos

3. „Ty to nechápeš.“

Podobná veta je nielen zraňujúca, ale aj ponižujúca. Pôsobí, akoby človek, ktorý ju vysloví, mal nad ostatnými nadradený postoj. Môže spôsobiť, že sa dotyčný cíti hlúpo a nepochopený.

Alternatíva: „Možno máme na vec iný pohľad. Môžem ti vysvetliť, ako to vnímam ja?“

4. „Snažíš sa priveľmi.“

Tento typ komentára môže u človeka vyvolať pocit, že jeho úsilie nie je ocenené alebo že je prehnané. Ide o neuznanie práce a snahy, čo môže pôsobiť demotivujúco.

Alternatíva: „Vážim si, koľko energie do toho dávaš. Možno by sme sa mohli pozrieť, či existuje aj jednoduchšia cesta.“

5. „Nemám čas na tvoje problémy.“

Táto veta môže vyvolať pocit, že starosti a problémy človeka nie sú dôležité. Môže sa cítiť odmietnutý a osamotený. Vyjadrujeme ľahostajnosť, nedostatok empatie a neochotu pomôcť vyriešiť problémy, aj keď sú menšie. 

Alternatíva: „Teraz mám veľa práce, ale veľmi rád/a si to vypočujem neskôr. Kedy by sme sa mohli porozprávať?“

6. „Toto sú len tvoje predstavy.“

Hoci môže byť táto veta mienená na zmiernenie konfliktu, v skutočnosti bagatelizuje pocity a skúsenosti druhej osoby. Môže vyvolať pocit, že jej vnímanie nie je platné.

Alternatíva: „Rozumiem, že to vnímaš takto. Poďme sa o tom porozprávať viac.“

7. „Si príliš citlivý/á.“

Výrok sa síce môže zdať neškodný, ale často vedie k tomu, že dotyčný začne potláčať svoje emócie. Týmto spôsobom popierame niečie pocity a signalizujeme, že jeho reakcia nie je primeraná.

Alternatíva: „Vidím, že to na teba veľmi zapôsobilo. Ako ti môžem pomôcť?“

8. „To nie je také vážne.“

Aj keď sa môžeme snažiť zmierniť stres alebo obavy, táto veta trivializuje problém. Môže spôsobiť, že človek má pocit, že jeho pocity nie sú dôležité.

Alternatíva: „Možno sa to časom vyrieši, ale chápem, že ťa to teraz trápi.“

9. „Niektorí ľudia to majú horšie.“

Táto veta môže pôsobiť demotivujúco, pretože znevažuje momentálne prežívanie človeka. Samozrejme, je pravda, že niektorí ľudia môžu mať väčšie problémy, ale to neznamená, že by sme mali bagatelizovať pocity iných.

Alternatíva: „Je to ťažké, čo prežívaš. Som tu, ak sa chceš porozprávať.“

10. „Prestaň fňukať.“

Často používaná práve na vyjadrenie frustrácie, keď niekto opakovane vyjadruje svoje emócie alebo problémy. Avšak, namiesto toho, aby sme problém riešili, len zvyšuje pocit nevypočutia.

Alternatíva: „Vidím, že ťa to trápi. Ako môžeme spoločne nájsť riešenie?,,,

11. „Nikto to nemá rád.“

Veta typu „nikto“ alebo „všetci“ môže vyvolať pocit izolácie a nedostatočnosti. Vyvoláva dojem, že človek nespadá do normy alebo niečo nezvláda tak, ako by mal.

Alternatíva: „Možno na to existuje aj iný pohľad. Môžeme si ho spolu prejsť.“

12. „Veď to nie je až také ťažké.“

Táto veta môže na prvý pohľad pôsobiť povzbudzujúco, ale v skutočnosti minimalizuje výzvy, ktorým druhý človek čelí. Takéto vyjadrenie môže pôsobiť devalvujúco na jeho úsilie.

Alternatíva: „Verím, že to zvládneš, ale ak by si potreboval/a pomoc, som tu pre teba.“

Prečo tieto vety zraňujú? 

Mnohé z týchto viet pôsobia zraňujúco preto, lebo popierajú alebo trivializujú emócie druhého človeka. Je prirodzené, že pri komunikácii chceme riešiť problémy alebo zjednodušiť situáciu, ale v procese to môže spôsobiť pocit, že niekto nie je vypočutý, pochopený alebo rešpektovaný. Vzťahy a komunikácia sú postavené na empatii, porozumení a vzájomnom rešpekte. Keď používame jazyk, ktorý tieto hodnoty nezohľadňuje, môžeme nevedomky spôsobiť bolesť.

Toto si prečítajte: Keď je ticho hlasnejšie ako slová – v ktorých situáciách je lepšie nič nehovoriť?

Ako budovať lepšie vzťahy
Depositphotos

Ako komunikovať empatickejšie? 

Kľúčom k empatickej komunikácii je aktívne počúvanie a snaha pochopiť, čo druhá osoba prežíva. Namiesto rýchleho zľahčovania emócií alebo snahy o riešenie problému môžeme skúsiť venovať viac času porozumeniu a podpore. Napríklad, namiesto toho, aby sme niekoho upokojili slovami „upokoj sa“, môžeme priznať jeho pocity a ponúknuť otvorený priestor pre rozhovor. Takáto reakcia podporuje otvorenú komunikáciu a pomáha budovať silnejšie, pozitívne vzťahy. Podobne, keď niekto hovorí o svojich problémoch, môže byť namiesto vety „to nie je také vážne“ užitočnejšie povedať: „Chápem, že je to pre teba dôležité. Ako ti môžem pomôcť?“ Týmto spôsobom ukazujeme, že jeho pocity rešpektujeme, a zároveň ponúkame konkrétnu podporu.

Ďalšie vety, ktoré môžu druhú osobu ľahko zraniť:

  • „Nemôžeš na to jednoducho zabudnúť?“ 
  • „Len som žartoval, neber to tak vážne.“ 
  • „Je mi ľúto, že sa tak cítiš.“ 
  • „Prečo nútiš slona lietať?“ 
  • „Myslíš si, že tvoje pocity sú jediná vec, na ktorej záleží?“ 
  • „Si príliš citlivý.“ 
  • „To je tvoj problém, nie môj.“ 
  • „Prečo musíš vždy pokaziť dobrú chvíľu?“ 
  • „Neviem, prečo z toho robíš problém.“ 
  • „Len si to predstavuješ.“ 

Slová, ktoré používame v každodenných rozhovoroch, majú obrovskú moc. Môžu liečiť alebo zraňovať, budovať vzťahy alebo vytvárať bariéry. Preto je dôležité byť vedomým a empatickým v našej komunikácii. Snažme sa venovať viac pozornosti tomu, čo a ako hovoríme. Aj malé zmeny v našej komunikácii môžu mať obrovský dopad na ľudí okolo.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE