10 slovných fráz, ktoré môžu naznačiť, že nejde o skutočného priateľa – počúvaš TOTO v rozhovore často?

slovné frázy v rozhovore

Komunikácia je základom všetkých medziľudských vzťahov. To, ako hovoríme a čo hovoríme, môže mať významný vplyv na naše vzťahy s ostatnými. Niekedy sa však za obyčajnými frázami môžu skrývať hlbšie a menej príjemné pocity. V tomto článku sa pozrieme na niektoré bežne používané frázy, ktoré podľa psychológie môžu naznačovať, že vás niekto tajne nemá rád.

Ľudia často používajú verbálne nástroje na vyjadrenie svojich skrytých emócií. Aj keď to môže byť nevedomé, niektoré frázy môžu podľa psychológov naznačovať nesúhlas, nedôveru alebo dokonca nepriateľstvo. Je dôležité rozpoznať tieto jemné signály, aby sme lepšie pochopili dynamiku našich vzťahov a mohli na ne primerane reagovať.

V každodennom živote sa môžeme stretnúť s množstvom situácií, kedy nám niekto povie niečo, čo nás zamrzí alebo zneistí, alebo skrátka od dotyčného prídu slová, po ktorých sa cítime nepríjemne. Možno si ani neuvedomujeme, že tieto slová majú skrytý význam, ktorý nám môže napovedať o skutočných pocitoch druhej osoby. Poznať tieto frázy nám môže pomôcť nielen v osobných, ale aj v profesionálnych vzťahoch.

Preto je užitočné naučiť sa identifikovať tieto frázy a pochopiť ich psychologický podtext. V nasledujúcom článku sa pozrieme na desať bežných fráz, ktoré môžu podľa psychológov naznačovať, že vás niekto tajne nemá rád, a vysvetlíme, prečo by ste si na ne mali dávať pozor. Opakuje niektorý z vašich najbližších tieto frázy dookola?

Odporúčame: Čo znamená, ak sa ti o niekom sníva? TOTO sú dôvody, ktoré ťa prekvapia!

komunikácia
Depositphotos

10 fráz v rozhovore, pri ktorých treba zbystriť pozornosť

1. „Iba srandujem“ alebo „Bol to len vtip“ 

Tieto frázy často nastupujú po nejakom urážlivom alebo posmešnom komentári a snažia sa ho zakryť a, takpovediac, zachrániť situáciu. Je to spôsob, ako človek vyjadrí odpor, no zároveň zaň nechce niesť zodpovednosť.

2. „Neber si to osobne“  

Toto slovné spojenie často nasleduje po alebo pred kritikou a slúži na minimalizáciu vašich pocitov. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade dotyčný chce zľahčiť vyjadrený nesúhlas, odpor alebo kritiku.

3. „Ako myslíš“  

Táto fráza vyjadruje nedostatok dôvery vo vašu schopnosť rozhodovať. Na prvý pohľad môže znieť nevinne alebo neutrálne, ale v skutočnosti nesie skrytý význam, ktorý môže byť zraňujúci a zneisťujúci. Táto fráza je totiž často spôsobom, ako povedať: „Ja si myslím, že sa mýliš, ale nechám ťa v tom.“ 

4. „To je len tvoja predstava“ 

Podobné slovné spojenie je často používané na znevažovanie pocitov, názorov alebo vnímania inej osoby. Táto veta môže byť obzvlášť zraňujúca, pretože implicitne naznačuje, že to, čo cítite alebo vnímate, nie je reálne alebo hodné pozornosti. Ide o pasívno-agresívny spôsob, ako niekoho umlčať a odmietnuť jeho pohľad na vec. 

5. „Ako som už povedal“ 

Za touto frázou v rozhovore sa môže ukrývať strata trpezlivosti toho, s kým komunikujeme. Tento výraz sa zvyčajne používa, keď chce hovoriaci zdôrazniť, že už niečo vysvetlil alebo povedal a že opakovanie tejto informácie by malo byť zbytočné. Je to spôsob, ako dať najavo podráždenie alebo netrpezlivosť.

6. „Si príliš citlivý“  

Táto fráza v rozhovore dokáže rýchlo zdiskreditovať vaše pocity. Ak ju niekto na vás použije, vykresľuje z vás osobu, ktorá preháňate. Zároveň táto fráza naznačuje, že komunikujete s osobou, ktorá vôbec nie je empatická. 

7. „Každý má svoj názor“  

Na prvý pohľad môže znieť ako uznanie rôznorodosti myšlienok, no v skutočnosti často nesie skrytý význam, ktorý môže byť zraňujúci alebo zneisťujúci. Používanie tejto frázy môže naznačovať, že hovoriaci neberie váš názor vážne alebo že nechce pokračovať v diskusii. 

8. „To nie je tvoj problém“ 

Táto fráza môže byť vnímaná ako spôsob, ako niekoho odstrčiť alebo vylúčiť z diskusie alebo riešenia problémov. Aj keď môže byť niekedy použitá na ochranu pred zbytočným stresom alebo zasahovaním do vecí, ktoré sa nás netýkajú, často nesie skrytý význam, ktorý môže byť zraňujúci a zneisťujúci. 

9. „Tvoj názor ma nezaujíma“   alebo „Nepotrebujem tvoj názor“ 

Podobné výroky priamo naznačujú, že osoba, ktorá ich používa, nemá žiadny záujem o vaše myšlienky, pocity alebo perspektívy. V pracovnom prostredí môžu byť tieto frázy obzvlášť deštruktívne. Ak to povie napríklad nadriadený. môže to vážne narušiť tímovú dynamiku a spoluprácu. 

10. „Ja by som radšej...“ 

Táto fráza môže naznačovať pohŕdanie alebo nedostatok podpory či nesúhlas s rozhodnutím.  Osoba, ktorá ju používa, naznačuje, že niečo vie lepšie ako vy. Ak napríklad partner alebo priateľ často používa túto frázu na vyjadrenie svojich preferencií bez toho, aby rešpektoval vaše, môže to viesť k pocitu nerovnováhy vo vzťahu.

Anketa: Zaznamenávate aj vy výskyt týchto fráz v rozhovoroch s niektorými vašimi priateľmi?

Odpovedali 3 ľudia

33%
33%
33%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE