Recept na jednoduché belgické vafle – budeš ich pripravovať pravidelne!

recept na belgické vafle

Raňajky môžu vyzerať aj inak ako len pečivo so šunkou a syrom. Samozrejme pokiaľ máte dostatok času. Dnes vám prinášame jednoduchý recept na belgické vafle, ktoré sú v podstate veľmi rýchlym a chutným jedlom, ktoré vás zasýti a ešte si aj zamaškrtíte. Podmienkou je vaflovač, bez ktorého ich neupečiete.

Jediná vec, ktorá vás môže brzdiť, je čas potrebný na odležanie cesta. Pokiaľ si ich chcete pripraviť ako sladké potešenie po obede, cesto pripravte už dve hodiny predtým. Ak si však chcete vychutnať luxusné raňajky, môžete ho nechať v uzavretej nádobe v chladničke aj celú noc.

 Výhodou tohto jedla je jeho variabilnosť. Môžete ho podávať s akýmkoľvek ovocím, poliate medom, javorovým sirupom alebo čokoládou. Milujete belgické vafle? Poďte sa s nami pustiť do prípravy belgických vaflí. Ako pripraviť dokonalé vafle?

 Suroviny na pravé belgické vafle:

  • 300 g hladkej múky
  • 80 g krupicového cukru
  • 10 g kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 500 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 2 vajíčka

Odporúčame prečítať: 2 rýchle recepty na sladké kaše pre zdravé trávenie

recept na vafle
Depositphotos

Jednoduchý recept na klasické belgické vafle:

1. Múku preosejeme na dáme ju do veľkej misy spolu s cukrom, kypriacim práškom a soľou. Všetko spolu premiešame. Potom postupne pridávame kúsky zmäknutého masla, vajíčka a vlažné mlieko. Cesto vyšľaháme a necháme ho 2 hodiny odstáť.

2. Vaflovač rozohrejeme, potrieme olejom a nalievame doň odstáte cesto. Priklopíme ho a pečieme dozlatista. Upečené wafle ochutíme podľa našich predstáv – napríklad ich polejeme javorovým sirupom, potrieme džemom, pridáme ovocie a dozdobíme čokoládou. Môžeme podávať aj s kopčekom zmrzliny, ale to sa hodí skôr v letných mesiacoch.

TIP redakcie: Čo tak vyskúšať slané vafle?

Áno, slané vafle sa dajú pripraviť a sú výbornou alternatívou k sladkým vafliam! Môžete ich pripraviť s rôznymi prísadami, ako je syr, bylinky, zelenina či šunka.

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 50 g roztopeného masla
  • 100 g nastrúhaného syra (napríklad čedar alebo gouda)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • soľ a korenie podľa chuti
  • nasekané bylinky (pažítka, petržlenová vňať, tymian)

Postup: V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie. Pridajte vajcia, mlieko a roztopené maslo, všetko dobre premiešajte. Do cesta pridajte nastrúhaný syr a nasekané bylinky. Vaflovač si rozohrejte a jemne potrite olejom alebo maslom.

Cesto nalejte do vaflovača a pečte podľa návodu, kým nebudú vafle zlatisté a chrumkavé. Podávajte teplé, napríklad s kyslou smotanou, šunkou, alebo čerstvým šalátom. Môžete experimentovať aj s inými prísadami, ako sú sušené paradajky, olivy alebo slanina.

Článok aktualizovaný 16.9.2024

7 komentárov
Kitti Vidová

Kitti Vidová

23.01.2017 12:18

Bohuzial este nemame doma waflovac..ale recept vyzera skvele!;)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

23.01.2017 14:21

dala by som si

Vaše meno:

tofica

tofica

23.01.2017 15:59

Mňaaaaaaaaaam , bože ale ste mi narobili chute.. Ja mám najradšej s jahodami a šľahačkou , preliate roztopenou mliečnou čokoládou..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.01.2017 17:45

Naša obľúbená maškrta.

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

23.01.2017 19:18

často robievam wafle :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

23.01.2017 19:47

wafle nejedávam často, lepšie povedané skoro vôbec, ale inak, na obrázku vyzerajú veľmi lákavo

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

26.01.2017 11:13

wafle sú naše tradičné sladké nedeľné raňajky :-) čo sa týka receptu, ja oddeľujem žltok od bielkov, bielka vyšľahám samostatne a potom postupne primiešam do cesta...sú tak viac nadýchanejšie

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE