Raňajky môžu vyzerať aj inak ako len pečivo so šunkou a syrom. Samozrejme pokiaľ máte dostatok času. Dnes vám prinášame jednoduchý recept na belgické vafle, ktoré sú v podstate veľmi rýchlym a chutným jedlom, ktoré vás zasýti a ešte si aj zamaškrtíte. Podmienkou je vaflovač, bez ktorého ich neupečiete.
Jediná vec, ktorá vás môže brzdiť, je čas potrebný na odležanie cesta. Pokiaľ si ich chcete pripraviť ako sladké potešenie po obede, cesto pripravte už dve hodiny predtým. Ak si však chcete vychutnať luxusné raňajky, môžete ho nechať v uzavretej nádobe v chladničke aj celú noc.
Výhodou tohto jedla je jeho variabilnosť. Môžete ho podávať s akýmkoľvek ovocím, poliate medom, javorovým sirupom alebo čokoládou. Milujete belgické vafle? Poďte sa s nami pustiť do prípravy belgických vaflí. Ako pripraviť dokonalé vafle?
Suroviny na pravé belgické vafle:
- 300 g hladkej múky
- 80 g krupicového cukru
- 10 g kypriaceho prášku
- štipka soli
- 500 ml mlieka
- 100 g masla
- 2 vajíčka
Odporúčame prečítať: 2 rýchle recepty na sladké kaše pre zdravé trávenie
DepositphotosJednoduchý recept na klasické belgické vafle:
1. Múku preosejeme na dáme ju do veľkej misy spolu s cukrom, kypriacim práškom a soľou. Všetko spolu premiešame. Potom postupne pridávame kúsky zmäknutého masla, vajíčka a vlažné mlieko. Cesto vyšľaháme a necháme ho 2 hodiny odstáť.
2. Vaflovač rozohrejeme, potrieme olejom a nalievame doň odstáte cesto. Priklopíme ho a pečieme dozlatista. Upečené wafle ochutíme podľa našich predstáv – napríklad ich polejeme javorovým sirupom, potrieme džemom, pridáme ovocie a dozdobíme čokoládou. Môžeme podávať aj s kopčekom zmrzliny, ale to sa hodí skôr v letných mesiacoch.
TIP redakcie: Čo tak vyskúšať slané vafle?
Áno, slané vafle sa dajú pripraviť a sú výbornou alternatívou k sladkým vafliam! Môžete ich pripraviť s rôznymi prísadami, ako je syr, bylinky, zelenina či šunka.
- 200 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 300 ml mlieka
- 50 g roztopeného masla
- 100 g nastrúhaného syra (napríklad čedar alebo gouda)
- 1 ČL prášku do pečiva
- soľ a korenie podľa chuti
- nasekané bylinky (pažítka, petržlenová vňať, tymian)
Postup: V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie. Pridajte vajcia, mlieko a roztopené maslo, všetko dobre premiešajte. Do cesta pridajte nastrúhaný syr a nasekané bylinky. Vaflovač si rozohrejte a jemne potrite olejom alebo maslom.
Cesto nalejte do vaflovača a pečte podľa návodu, kým nebudú vafle zlatisté a chrumkavé. Podávajte teplé, napríklad s kyslou smotanou, šunkou, alebo čerstvým šalátom. Môžete experimentovať aj s inými prísadami, ako sú sušené paradajky, olivy alebo slanina.
Článok aktualizovaný 16.9.2024
Aktualizovaný článok: 16.09.2024