Milujete paradajky, ale akosi by to už chcelo aj nejakú obmenu, popri čerstvých paradajkách v šaláte alebo na chlebíku? A čo tak naložiť si ich? Recept na nakladané paradajky, ktorý vám prinášame, je jednoduchý, osvedčený a môžete si byť isté, že si ho od vás budú pýtať všetky kamarátky. Tak teda, poďme na to!
Neľakajte sa, nejde o žiadne zdĺhavé zaváranie! Tento recept je skutočne jednoduchý a stojí za to. A ak paradajky, naložené v oleji, jednoducho milujete, nie je nič jednoduchšie, než si pripraviť vlastné a domáce. Dvojnásobne to platí v prípade, ak paradajky samy pestujete a ich úroda je zakaždým taká bohatá, že doslova neviete, čo s nimi.
Chutné paradajky v oleji si tak budete môcť užiť aj v zime. Počas leta vám zase vynikajúco poslúžia ako dokonalá príloha ku grilovanému mäsu. Všeobecne dodajú „šmrnc“ každému šalátu, pizze, cestovinám, ale výborné budú aj na čerstvej bagete, s troškou oleja z nálevu. Napokon, čo si budeme klamať, nakladané paradajky v obchode nie sú úplne lacnou záležitosťou, čiže máte o dobrý dôvod viac pripraviť si ich sami.
Recept na sušené paradajky v náleve
Nakladané sušené paradajky v oleji sú skvelým spôsobom, ako si uchovať chuť leta na dlhé mesiace dopredu. Ich príprava je prekvapivo jednoduchá a výsledok nesmierne vďačný – intenzívne sladkastá chuť paradajok zvýraznená nálevom z bieleho vína a octu v kombinácii s voňavými bylinkami vás dostane.
Navyše si recept môžete vždy prispôsobiť – pridajte svoje obľúbené koreniny alebo trochu pálivej papričky, a vytvoríte tak vlastnú originálnu verziu tejto pochúťky.
DepositphotosPríprava sušených paradajok
Paradajky si môžete usušiť buď v teplovzdušnej rúre alebo v sušičke. Sušiť odporúčame ešte neprezreté červené paradajky. Jednoducho si ich umyte, nakrájajte buď na mesiačiky alebo na plátky, pričom maličké paradajky môžete sušiť aj vcelku.
Platí, že čím väčší kus paradajky, tým bude viac zachovaná jej chuť a vôňa. Následne vložte paradajky do rúry alebo sušičky. V rúre sa sušia približne dve hodiny, v sušičke podľa návodu. Keď usušené paradajky vychladnú, sú pripravené na prípravu nakladaných paradajok podľa nášho receptu.
Ingrediencie na sušené paradajky v náleve
- ½ kg sušených paradajok*
- 2 litre vody
- ¼ litra bieleho vína
- 125 ml bieleho vínneho octu
- bylinky podľa vlastnej chuti
Postup prípravy domácich nakladaných paradajok
Priveďte k varu vodu, víno a ocot. Následne odstavte z ohňa a pridajte sušené paradajky, ktoré sa budú v náleve „lúhovať“ asi päť minút. Dôkladne paradajky preceďte a keď sú vlažné, naplňte nimi čisté uzatvárateľné poháre.
Pridajte bylinky podľa vlastnej chuti, napríklad bazalku, oregano, tymián, čili papričku, na plátky pokrájaný cesnak či kapary – je to len a len na vás. Napokon všetko zalejte olivovým olejom. Zhruba po troch dňoch budú paradajky pripravené na konzumáciu.
DepositphotosTipy, ako si vychutnať nakladané sušené paradajky
1. Na čerstvej bagete s bylinkovým maslom
Najjednoduchší spôsob, ako si pochutnať na sušených paradajkách, je servírovať ich na teplej, chrumkavej bagete. Skombinujte ich s domácim bylinkovým maslom, ktoré si pripravíte zmiešaním mäkkého masla s nasekanou petržlenovou vňaťou, bazalkou a štipkou soli. Paradajky položte na vrch, nechajte ich olej jemne vsiaknuť do pečiva – a máte hotové dokonalé predjedlo.
2. Ako súčasť cestovinového šalátu
Sušené paradajky dodajú cestovinovým šalátom krásnu farbu, vôňu aj výraznú chuť. Stačí ich nakrájať na menšie kúsky a zmiešať s varenými cestovinami, mozzarellou, čiernymi olivami a čerstvou rukolou. Zalejte trochou oleja z paradajok a máte osviežujúci a výživný obed či večeru, ktorú pripravíte za pár minút.
3. Na pizzu namiesto čerstvých paradajok
Ak chcete pizze dodať intenzívnejšiu, sladkastú chuť paradajok, nahraďte klasickú rajčinovú omáčku kúskami sušených paradajok. Výborne sa hodia ku kozím syrom, hubám či prosciuttu. Navyše počas pečenia sa olej z paradajok krásne vpije do cesta a dodá mu extra arómu.
4. Ako netradičná príloha ku grilovanému mäsu
Nakladané paradajky sú skvelým doplnkom ku grilovaným pokrmom, najmä ku kuraciemu a bravčovému mäsu. Vyskúšajte ich pridať ako „chuťový kontrapunkt“ na tanier vedľa marinovaných rebierok, halloumi syra alebo klobásiek. Oživia celý chod a navyše krásne doladia aj vizuálnu stránku servírovania.
5. Do domácej nátierky alebo tapenády
Sušené paradajky sa dajú rozmixovať s olivami, cesnakom, parmezánom a trochou oleja na výbornú nátierku. Ide o tzv. paradajkovú tapenádu, ktorú môžete podávať na jednohubkách, chlebíkoch alebo ako dip ku grissinám. Je výborná aj ako rýchla pomazánka na večeru či pohostenie pre hostí.
Paradajková láska, ktorá vydrží celé mesiace
Sušené paradajky v oleji nie sú len obyčajnou konzervovanou zeleninou – sú plné slnka, vôní a chutí, ktoré vedia oživiť aj ten najjednoduchší recept. Príprava je jednoduchšia, než sa môže zdať, a výsledok vás poteší nielen počas leta, ale najmä v chladnejších mesiacoch, keď chuť čerstvých paradajok slabne.
Vďaka domácemu nálevu si môžete prispôsobiť recept svojim predstavám, a tak vytvoriť vlastnú „signatúrnu“ chuťovku, po ktorej sa bude na každej návšteve len tak zaprášiť. Tak neváhajte – urobte si zásoby a užívajte si leto na tanieri po celý rok.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos
Aktualizovaný článok: 04.07.2025