Egreše síce nepatria medzi všeobecne najobľúbenejšie druhy ovocia, ale možno je to aj tým, že toho o nich príliš veľa nevieme. A keďže sme presvedčené, že toto letné kríčkové ovocie starých mám si zaslúži našu pozornosť, rozhodli sme sa priniesť vám všetky dôležité informácie, ktoré by ste o ich obsahu či účinkoch na zdravie mali poznať. Po tomto článku na egreše určite zmeníte pohľad!
Ovocie s minimom kalórií, no zato bohatým podielom vitamínu C
Zaujímavosťou, spojenou s egrešmi je, že hoci sú chuťovo sladučké, obsahujú len minimum cukru a kalórií (až o polovicu menej, než napríklad ríbezle). Ideálne je konzumovať ich čerstvé, ale pokojne si z egrešov pripravte aj džem, kompót či výborné pyré (egreše, podusené s trochou vody). V bežných obchodoch sa zvyčajne nevyskytujú, ale zoženiete ich na trhu alebo priamo od pestovateľa.
Z egrešov si môžete pripraviť aj čaj alebo si ich zamrazte na zimu, kedy vám dokonale doplnia vitamín C. Za zmienku stojí, že egreše, ako jedno z mála ovocí, pochádzajú z Ruska. Tieto kríky majú pomerne dlhú životnosť, vedia sa dožiť až dvadsiatich rokov. Ich sezóna je zvyčajne od polovice do konca júla, avšak tento rok, ako aj mnohé iné druhy ovocia, dozreli takmer o mesiac skôr. Egreše sú bohaté na vitamín C, a to naozaj vo vysokom množstve, ďalej obsahujú vlákninu, vitamín E či vápnik.
Zaujme ťa: Recept: Makovo-egrešový koláč bez lepku
S týmto všetkým vám konzumácia egrešov pomôže:
- detoxikujú a odvodňujú organizmus
- majú močopudné účinky
- posilňujú imunitu, cievy a trávenie, dokonca aj rast vlasov a zdravú pokožku
- slúžia ako prevencia voči chrípke
- zlepšujú utilizáciu (spracovanie) bielkovín
Egreše by mali byť súčasťou každej záhrady
Ak vlastníte záhradku a ešte sa v nej nenachádza kríček egrešov, určite to napravte. Egreš je totiž absolútne nenáročný na pestovanie. Zvlášť v dnešnej dobe, kedy sa opäť vraciame k trendu pestovania si potravín, namiesto ich nakupovania, nemôžete spraviť nič lepšie a jednoduchšie, než si aspoň jeden krík egrešov zaobstarať. Pričom si máte skutočne z čoho vyberať, pretože existuje celá škála egrešových odrôd.
Medzi biele (bielo-zelené) odrody patrí napríklad Egreš biely nádherný alebo Egreš citrónový obrovský, skupinu červených egrešov zase tvoria trebárs Astrid či Hinnomaki Rot. Egreše si dokonca môžete dopestovať aj v črepníku. Náš TIP: Keď si budete v záhradníctve vyberať odrodu egreša, siahajte výlučne po tých, ktoré sú odolné voči múčnatke.