Egreše: Chuťovka zo záhrady, ktorá dokáže zázraky! Pozri, aké!

egreše účinky

Egreše síce nepatria medzi všeobecne najobľúbenejšie druhy ovocia, ale možno je to aj tým, že toho o nich príliš veľa nevieme. A keďže sme presvedčené, že toto letné kríčkové ovocie starých mám si zaslúži našu pozornosť, rozhodli sme sa priniesť vám všetky dôležité informácie, ktoré by ste o ich obsahu či účinkoch na zdravie mali poznať. Po tomto článku na egreše určite zmeníte pohľad!

Zaujímavosti o egrešoch

  • Egreše majú svoj pôvod v chladnejších oblastiach Európy a Ázie, no za ich rozšírenie v rámci Európy vďačíme najmä mníchom v kláštoroch, ktorí ich pestovali už v stredoveku.
  • Najväčšiu popularitu si získali v Anglicku, kde sa už v 18. storočí konali súťaže o najväčší egreš – špeciálne odrody sa pestovali práve pre veľkosť plodu.
  • Botanicky patria egreše do rovnakého rodu ako ríbezle (Ribes), no na rozdiel od nich majú tvrdšiu šupku a často sú porastené pichliačmi.
  • V minulosti sa vďaka svojej kyselkavej chuti využívali aj ako náhrada citrónov v oblastiach, kde citrusy neboli dostupné.
  • V 19. storočí takmer zaniklo pestovanie egrešov v USA kvôli plesni americkej (egrešovej múčnatke), ktorú zavliekli z Európy – trvalo desaťročia, kým sa opäť dostali do záhrad.
  • Existujú desiatky kultivarov egrešov – od drobných trpkých až po veľké sladké bobule s hladkou alebo pruhovanou šupkou rôznych farieb – zelené, žlté, ružové aj tmavofialové.

Ovocie s minimom kalórií, no zato bohatým podielom vitamínu C

Zaujímavosťou, spojenou s egrešmi je, že hoci sú chuťovo sladučké, obsahujú len minimum cukru a kalórií (až o polovicu menej, než napríklad ríbezle). Ideálne je konzumovať ich čerstvé, ale pokojne si z egrešov pripravte aj džem, kompót či výborné pyré (egreše, podusené s trochou vody). V bežných obchodoch sa zvyčajne nevyskytujú, ale zoženiete ich na trhu alebo priamo od pestovateľa.

Z egrešov si môžete pripraviť aj čaj alebo si ich zamrazte na zimu, kedy vám dokonale doplnia vitamín C. Za zmienku stojí, že egreše, ako jedno z mála ovocí, pochádzajú z Ruska. Tieto kríky majú pomerne dlhú životnosť, vedia sa dožiť až dvadsiatich rokov. 

Ich sezóna je zvyčajne od polovice do konca júla, avšak tento rok, ako aj mnohé iné druhy ovocia, dozreli takmer o mesiac skôr. Egreše sú bohaté na vitamín C, a to naozaj vo vysokom množstve, ďalej obsahujú vlákninu, vitamín E či vápnik.

egreše a ich vplyv na zdravie
Shutterstock®

Zloženie egrešov

Egreše sú nenápadné bobuľky, ktoré však skrývajú výnimočne bohaté zloženie. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém aj tvorbu kolagénu. Okrem toho v nich nájdeme vitamíny skupiny B, vitamín E, betakarotén, minerály ako vápnik, draslík, horčík a zinok, a v neposlednom rade aj množstvo vlákniny. Vďaka nízkemu obsahu cukru a kalórií sú ideálne aj pri redukčnej diéte a nezaťažujú tráviaci systém.

Úžasné účinky egrešov

Detoxikujú a odvodňujú organizmus

Vďaka vysokému obsahu vody a prírodných kyselín egreše prirodzene podporujú čistenie organizmu. Podporujú činnosť obličiek a napomáhajú telu zbaviť sa toxínov, ktoré sa v ňom môžu hromadiť najmä pri nevyváženej strave či strese.

Majú močopudné účinky

Ich diuretický účinok súvisí s podporou vylučovania prebytočnej vody z tela. To môže byť prospešné pri miernych opuchoch, zadržiavaní vody alebo ako prevencia proti močovým infekciám.

Posilňujú imunitu, cievy aj trávenie

Kombinácia vitamínu C, antioxidantov a vlákniny robí z egrešov silného spojenca v boji proti vírusom a baktériám. Zároveň pomáhajú udržiavať zdravie cievnej steny, čím podporujú kardiovaskulárne zdravie. Vláknina prispieva k správnemu fungovaniu tráviaceho systému a pravidelnému vyprázdňovaniu.

Podporujú rast vlasov a zdravú pokožku

Obsah vitamínu E a C spolu s antioxidantmi robí z egrešov výborný prírodný elixír krásy. Pravidelná konzumácia môže zlepšiť vzhľad pokožky, podporiť jej pružnosť a predchádzať predčasnému starnutiu. Vitamíny zároveň stimulujú vlasové folikuly, čím môžu podporiť zdravý rast vlasov.

Slúžia ako prevencia voči chrípke

Silná dávka vitamínu C a ďalších imunostimulačných látok pomáha telu lepšie sa brániť proti vírusovým ochoreniam. Pravidelná konzumácia egrešov v sezóne tak môže posilniť obranyschopnosť organizmu najmä v prechodných obdobiach.

pestovanie egrešov
Shutterstock®

Egreše by mali byť súčasťou každej záhrady

Ak vlastníte záhradku a ešte sa v nej nenachádza kríček egrešov, určite to napravte. Egreš je totiž absolútne nenáročný na pestovanie. Zvlášť v dnešnej dobe, kedy sa opäť vraciame k trendu pestovania si potravín, namiesto ich nakupovania, nemôžete spraviť nič lepšie a jednoduchšie, než si aspoň jeden krík egrešov zaobstarať. Pričom si máte skutočne z čoho vyberať, pretože existuje celá škála egrešových odrôd.

Medzi biele (bielo-zelené) odrody patrí napríklad Egreš biely nádherný alebo Egreš citrónový obrovský, skupinu červených egrešov zase tvoria trebárs Astrid či Hinnomaki Rot. Egreše si dokonca môžete dopestovať aj v črepníku. 

Náš TIP: Keď si budete v záhradníctve vyberať odrodu egreša, siahajte výlučne po tých, ktoré sú odolné voči múčnatke.

Ako si egreše správne vybrať a skladovať

Pri kúpe egrešov siahnite po plodoch, ktoré sú pevné, nepoškodené a majú rovnomerné sfarbenie – či už ide o zelené, žlté, ružové alebo tmavé odrody. Prezreté bobule bývajú mäkké a môžu rýchlo podliehať skaze. Čerstvé egreše je ideálne skonzumovať do 2–3 dní, no v chladničke vydržia aj 5 dní, ak sú uložené v papierovej alebo priedušnej nádobe.

Ak ich chcete skladovať dlhodobo, výborne sa hodia na mrazenie. Jednoducho ich umyte, nechajte uschnúť a rozložte na tácku, aby nezmrzli v jednom bloku. Po zmrazení ich môžete presypať do uzatvárateľného vrecka.

Tipy na využitie egrešov v kuchyni

Egreše sú mimoriadne všestranné – ich sladko-kyslá chuť sa hodí do množstva receptov. Okrem klasických džemov a kompótov ich môžete použiť aj do koláčov, ovocných omáčok, šalátov či smoothie. Vynikajúce sú aj ako ovocný základ do chia pudingu alebo ako ozvláštnenie raňajkovej kaše.

Netypickým, ale lahodným spôsobom využitia je egrešový dip k syrom alebo mäsu. Stačí ich podusiť s trochou balzamikového octu a medu. Pre milovníkov fermentácie stoja za zmienku aj egreše nakladané na kyslo – ideálne ako netradičná príloha.

Anketa: Máte radi egreše?

Odpovedalo 179 ľudí

98%
2%

Aktualizovaný článok: 03.07.2025

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

08.07.2018 15:27

Zaujímavý článok. Akurát manželka plní zaváracie poháre touto lahôdkou. Pochválim sa, že máme aj egreše aj čierne ríbezle. Práve krížením týchto dvoch vznikol v Nemecku aj nový druh ovocia - Josta. Kto nepozná, tak vyzerá to ako veľká čierna ríbezľa a má fantastickú chuť a hlavne je veľmi zdravá.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

03.07.2018 21:39

Egreše máme na záhrade a s chuťou ich aj konzumujem.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

03.07.2018 13:09

Egreš je výborné ovocie.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

03.07.2018 11:33

pripomenuli ste mi moje detstvo u babky.. a mala som ich veľmi rada..

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.