Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty sú top!

recepty z hurmikaki

Mnohé z vás hurmikaki poznajú, niektoré ho majú každú jeseň doma a niektoré ho dokonca využívajú v kuchyni. Z hurmikaki sa dajú pripravovať rôzne pokrmy – smoothie, ovocné šaláty, koláče, dokonca môže byť aj súčasťou mäsitých jedál.

Ak sa pýtate, ako správne konzumovať hurmikaki, tak sa nechajte inšpirovať niekoľkými receptami. Zostavili sme vám menu z tohto sladučkého ovocia, ktoré musíte určite vyskúšať, pokiaľ rady experimentujete.

Zdravé hurmikaki sa v niektorých krajinách nazýva tiež jedlo bohov a jeho blahodarne účinky na organizmus sú nekonečné. V prvom rade, je považované za bojovníka proti rakovine, hlavne proti rakovine pľúc. Obsahuje totiž flavonoid – fisetín, ktorý podľa niektorých vedcov zabíja rakovinotvorné bunky. Mimo to, obsahuje množstvo antioxidantov, minerálov a vitamíny. Ako využiť v kuchyni zrelé hurmikaki? Toto sú najlepšie jesenné recepty s hurmikaki!

Caprese toast s hruškou a kaki

Na toto jednoduché predjedlo budete potrebovať:

  • bagetku
  • kaki
  • hrušku
  • balzamikový olej
  • mozzarellu
  • lístky bazalky

Postup prípravy: Bagetku si jemne opečieme a postupne na ňu vrstvíme: na plátky nakrájanú hrušku a hurmikaki, lístok bazalky, kúsok mozzarelly. Celé to ,,zakvapneme" balzamikovým olejom, a podľa chuti osolíme a okoreníme. Táto zimná variácia letného caprese toastu s paradajkou, je nesmierne lahodná!

Určite si pozri: Poznáme 7 trikov, ako využiť citrón v domácnosti! Používaš ho aj ty?

caprese toast
pinterest.com

Krémová tekvicová polievka s hurmikaki

Na 3 porcie budete potrebovať:

  • 3 zrelé kaki
  • 2 šálky nakrájanej tekvice
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička rozpusteného orechového masla
  • 1 čajová lyžička olivového alebo kokosového oleja
  • 3 klinčeky
  • ½ čajovej lyžičky morskej soli
  • ½ čajovej lyžičky červenej papriky
  • Štipka mletého zázvoru alebo škorice (podľa chuti, ktorú preferujete)
  • Štipka čierneho korenia

Postup prípravy: Ako prvé si predvaríme tekvicu vo vode, aby nám zmäkla. Následne ju rozmixujeme, spolu s vývarom a s hurmikaki, ktoré máme ošúpané (rovnako tak môžete šupku ponechať). Zmes dáme do hrnca, pridáme kokosové mlieko, olej, javorový sirup a orechové maslo. Poriadne všetky ingrediencie premiešame, pridáme zázvor alebo škoricu a na strednom plameni varíme 30 minút.

Po 20 minútach, by mala polievka začať hustnúť a vtedy ju ešte raz rozmixujeme, ponorným mixérom, aby bola krásne jemná. Zvyšných 10 minút, už len ochutnávame, dochucujeme soľou, paprikou, korením. Servírujeme s nasekanými orieškami, s pár kvapkami čili omáčky a kúskom opečeného chleba. 

Odporúčame: Ako využiť mrazničku v domácnosti? Toto ťa šokuje!

polievka z hurmikaki
pinterest.com

Chrumkavý šalát na čínsky spôsob

Budete potrebovať:

  • 6-7 umytých listov čínskej kapusty
  • ½ bielej cibule (kľudne aj celá, podľa chuti)
  • 1 ošúpané hurmikaki
  • 1 čili paprička

Na zálievku:

  • 2 čajové lyžičky ryžového oleja
  • 1 čajová lyžičku rybacej omáčky
  • 1 čajová lyžička cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička sezamového oleja
  • 2 čajové lyžičky sezamových semiačok

Postup prípravy: Zeleninu si nakrájame na plátky a cibuľu namočíme na 5 minút do vody. Prísady na zálievku si zmiešame dokopy, môžeme pridať podľa chuti aj soľ a korenie. Zálievku nalejeme na zeleninu a premiešame, kľudne aj rukou a podávame samostatne, ako prílohu alebo s ryžou ako hlavné jedlo.

Zaujme ťa aj: Vyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!

šalát s hurmikaki
pinterest.com

Cesnakové kuracie prsia s kaki salsou

Na 2 porcie budete potrebovať:

  • 2 kuracie prsia
  • 1 čajová lyžička červenej papriky
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • ½ cibuľového prášku alebo polovicu menšej čerstvej cibule
  • Podľa chuti čierne korenie a soľ
  • Olivový alebo slnečnicový olej

Na salsu:

  • 3 hurmikaki
  • ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky mletého kardamómu
  • Štipka škorice

Postup prípravy: Príprava salsy je jednoduchá – kaki si rozpolíme na polovicu a opečieme na panvici s trochou oleja, asi 10 minút, aby nám úplne zmäklo. Následne ho rozmixujeme spolu s ostatnými prísadami, aby malo konzistenciu salsy. Či už si vytvoríte hladkú kašu alebo hmotu, s väčšími kúskami, je na vás a na vašej chuti.

Všetky ingrediencie na prípravu mäsa zmiešame dokopy a obalíme v nich kuracie prsia. Mäso dáme na papier na pečenie (alebo rovno na plech), pokvapkáme olejom a dáme do predhriatej rúry na 165 °C na 10 minút. Samozrejme, môžete si zvoliť spôsob grilovania mäsa ako ste zvyknuté – na panvici alebo na grile. Keď máme mäso z oboch strán opečené, vyberieme z rúry a necháme ho 5 minút oddýchnuť. Následne naňho navrstvíme salsu, pridáme prílohu podľa chuti – ryža alebo pečené zemiaky sú vhodnou kombináciou.

Odporúčame: Ako správne chudnúť pomocou tukov? Je to vôbec možné?

mäso s hurmikaki
pinterest.com

Koláčiky s hurmikaki

Budete potrebovať:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička škorice
  • ½ čajovej lyžičky klinčekov
  • ½ muškátového orechu
  • ½ šálky masla (izbová teplota)
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • dreň z 2-3 hurmikaki
  • 1 väčšie vajce
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka posekaných orieškov
  • 1 šálka hrozienok

Na pomarančovú polevu:

  • 2 šálky múčkového cukru
  • ¼ šálky s pomarančovou šťavou
  • 1 čajová lyžička pomarančovej kôry

Postup prípravy: Rúru predhrejeme na 350 °C. V miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinčeky, muškátový orech a odložíme nabok. V druhej miske vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme dreň z hurmikaki, vajce a vanilku. Zmes pridáme k suchej, múkovej zmesi a opatrne zmiešame dokopy. Nakoniec pridáme hrozienka a posekané oriešky.

Cesto za pomoci lyžice vytvarujeme na malé kôpky a ukladáme na plech s pečiacim papierom. Pečieme 12-14 minút, kľudne aj dlhšie, dokiaľ nie sú koláčiky upečené dozlatova. Po upečení, necháme 5 minút odpočinúť a následne môžeme koláčiky preniesť na mriežku. V menšej miske si poriadne vyšľaháme ingrediencie na polevu a polievame ňou koláčiky, ktoré máme na mriežke.

Vyskúšaj: Jednoduchá a lahodná smotanovo-hubová polievka

koláčiky z hurmikaki
pinterest.com

Zmrzlina s hurmikaki a kardamómom

Budeme potrebovať:

  • 1 šálku smotany na šľahanie
  • 2 šálky mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 2/3 šálky cukru
  • ½ čajovej lyžičky mletého kardamónu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky drene z hurmikaki

Postup prípravy: Dáme variť mlieko, smotanu, kardamón a polovicu cukru, ale pozor, nesmie nám to zovrieť! Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtka a zvyšný cukor. Ak máme mlieko zohriate, prelejeme jednu šálku k žĺtkom s cukrom a následne celú zmes (žĺtka, cukor a šálku mlieka) prelejeme naspäť, medzi zvyšné horúce mlieko so smotanou. 

Varíme dokiaľ nám nezačne zmes hustnúť, opäť nesmie zovrieť! Následne prepasírujeme cez sitko a necháme chladnúť minimálne 3 hodiny, najlepšie aj cez noc. Po vychladení pridáme vanilku a hurmikaki a dáme do mrazničky. Dobrú chuť!

Pečený losos s hurmikaki

  • 4 filety lososa
  • 2 zrelé hurmikaki
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvý tymián (voliteľné)

Postup: Predhrej rúru na 200 °C. Filety lososa polož na pekáč, pokvapkaj olivovým olejom, osoľ a okoreň. Hurmikaki olúp a nakrájaj na tenké plátky, ktoré poukladaj na filety. V malej miske zmiešaj med, citrónovú šťavu, kôru a nasekaný cesnak. Touto zmesou potri lososa s hurmikaki. 

Ak chceš, pridaj na vrch niekoľko vetvičiek čerstvého tymiánu. Peč lososa v predhriatej rúre asi 12-15 minút, alebo kým nie je mäkký a ľahko sa vidličkou rozpadá. Podávaj s prílohou podľa chuti, napríklad so zeleninou alebo zemiakmi.

Odporúčame: Čo si pripraviť počas jesenného večera? Vyskúšaj tento jednoduchý vegan dip s figami

zmrzlina s hurmikaki
pinterest.com

Domáci hurmikaki džem

Ak si toto exotické ovocie, u nás známe aj ako kaki, chcete vychutnať aj mimo jeho sezóny, tak si z neho pripravte chutný domáci džem.

Potrebujete:

  • 1 kg zrelých mäkkých hurmikaki
  • 800 g kryštálového cukru
  • 1 lyžicu pomarančovej kôry
  • šťavu zo 4 citrónov
  • kúsok vanilkového struku

Postup: Hurmikaki ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Dáme do hrnca, primiešame cukor, citrónovú šťavu, kôru z pomaranča a vanilkový struk. Na miestnom ohni za stáleho miešanie varíme. Zmes necháme vrieť približne 3 minúty. Po dovarení džem rozmixujeme ponorným mixérom. Poprípade, keď máte radi celé kúsky ovocia v džeme, tak mixovať nemusíte. Domáci hurmikaki džem nalejte do sklenených fliaš, uzavrite viečkom a otočte hore dnom na 10 minút. Následne obrátime a necháme vychladnúť.

Jablkový smoothie s hurmikaki

  • 1 hurmikaki
  • 1 veľké jablko
  • 200 ml vody alebo jablkovej šťavy
  • 1 lyžička medu (voliteľné)
  • 1/2 lyžičky škorice (voliteľné)
  • ľad podľa chuti

Postup: Najprv olúp hurmikaki a jablko, potom ich nakrájaj na menšie kúsky. Vlož ich do mixéra, pridaj vodu alebo jablkovú šťavu a ak chceš, pridaj med a škoricu pre sladšiu chuť. Všetko rozmixuj dohladka. Ak máš rád chladnejšie smoothie, pridaj ľad a ešte raz všetko spolu premiešaj. Smoothie podávaj čerstvé a vychladené.

Anketa: Vyskúšali by ste niektorý z týchto receptov?

Odpovedalo 1351 ľudí

89%
11%

Článok aktualizovaný 30.9.2024

23 komentárov
Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

16.11.2017 07:55

Hurmi Kaki je ďalšia vitamínová bomba...Hurmikaki má celkový pozitívny vplyv na organizmus a preto je vhodný pri chudnutí... nielen pre obsah vitamínov ale aj urýchľuje a podporuje spaľovanie tukov...a tie chutné receptíky čo ste sem dali, no... ja si ho mixujem na smothii

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

16.11.2017 14:26

Ja som pri testovaní rôznych exotických druhov opatrná, keďže som alergička a neraz som skončila s výsypom...preto asi ani túto pochúťku nebudem skúšať ale ostanem verná starým dobrým osvedčeným tuzemským plodinám..

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

16.11.2017 17:55

vôbec mi toto ovocie nechutí

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

16.11.2017 18:08

No to som vôbec netušila ,čo všetko sa dá pripraviť s Hurmikaki ..!! Super recepty , polievka mňam , šalátik si určite spravím .. Zmrzlina ma tiež láka, na tie toasty to môže byť zaujímavé..

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

18.11.2017 15:20

Práve včera sme hurmikaki kúpili ale dlho nevydržali, zjedol som ich samé, mňam :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

18.11.2017 18:22

zaženie chuť na sladkosti.. mne to pomáha..

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

19.11.2017 23:14

Nikdy som z neho neskúšala variť - nevydrží- vždy ho hneď zjem samotné . Je úžasné.

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

20.11.2017 00:02

Ak ich nezjem čerstvé, možno niekedy vyskúšam...

Vaše meno:

janko komada

janko komada

22.11.2017 20:22

ešte som ju nejedol

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

26.11.2017 13:35

Recepty z hurmikaki vidím prvý-krát. Určite vyskúšam :-)

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

03.12.2017 13:11

všetky recepty sa mi páčia až na tú tekvicovú polievku.tekvicovú polievku síce mám veľmi rada,ale rozmixovať do nej hurmi kaki mi príde barbarské pre to hurmi.nie je ho škoda?radšej ho zjem len tak.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

11.12.2017 19:16

hurmi kaki mám velmi rada a ani som netušila že už aj z tohoto ovocia su rôzne recepty a dokonca zmrzlina.. a vyzerá fakt dobre

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 19:22

tot ovocie som ešte nejedla

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

14.12.2017 16:43

koláčiky z hurmikaki ma zaujali, urcite vyskúšam, inak ho jedávam skoro kazdý den je to velmi zdravé ovocie :)

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

15.12.2017 08:28

Hurmikaki milujem, určite niečo z toho vyskúšam! :)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

16.12.2017 21:15

Hurmi kaki milujem a zjem ho len tak,pomiešané s iným ovocím.Robím si šalát s kaki,banánom,mangom,mandarinkou,pomelom,pomarančom-skrátka,čo mám práve doma...

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 17:14

kaki je vynikajúce aj surové

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

18.12.2017 20:53

Všetko vyzerá báječne :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

03.01.2018 15:50

Zaujímavé recepty

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 13:49

Hurmikaki mi niekedy vôbec nechutilo, nakoľko hneď ako som si ho kúpila som ho aj jedla a chutilo čudne. Až neskôr som sa dozvedela, že kaki sa po kúpení má nechať ešte pár dní dozrieť najlepšie medzi jablkami, aby získalo tú pravú sladkú chuť. Odvtedy mi chutí oveľa viac ako o tom viem :-)

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

10.11.2022 18:58

Šalátik vyzerá lákavo

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

09.12.2022 20:07

Hurmikaki mam veľmi rada, škoda, že u nás je ich krátko dostať. Poslednú dobu sú nezrelé, tvrdé. Teraz už viem, že sa dá aj z tohoto ovocia uvariť džem, tak ho uvarím
Ďakujem

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

24.01.2023 18:46

⭐ ღ✿Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ✿ღ ღ ⭐Veľmi rada varím a experimentujem ,určite vyskúšam. ♥

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE