Mnohé z vás hurmikaki poznajú, niektoré ho majú každú jeseň doma a niektoré ho dokonca využívajú v kuchyni. Z hurmikaki sa dajú pripravovať rôzne pokrmy – smoothie, ovocné šaláty, koláče, dokonca môže byť aj súčasťou mäsitých jedál.
Ak sa pýtate, ako správne konzumovať hurmikaki, tak sa nechajte inšpirovať niekoľkými receptami. Zostavili sme vám menu z tohto sladučkého ovocia, ktoré musíte určite vyskúšať, pokiaľ rady experimentujete.
Zdravé hurmikaki sa v niektorých krajinách nazýva tiež jedlo bohov a jeho blahodarne účinky na organizmus sú nekonečné. V prvom rade, je považované za bojovníka proti rakovine, hlavne proti rakovine pľúc. Obsahuje totiž flavonoid – fisetín, ktorý podľa niektorých vedcov zabíja rakovinotvorné bunky. Mimo to, obsahuje množstvo antioxidantov, minerálov a vitamíny. Ako využiť v kuchyni zrelé hurmikaki? Toto sú najlepšie jesenné recepty s hurmikaki!
Caprese toast s hruškou a kaki
Na toto jednoduché predjedlo budete potrebovať:
- bagetku
- kaki
- hrušku
- balzamikový olej
- mozzarellu
- lístky bazalky
Postup prípravy: Bagetku si jemne opečieme a postupne na ňu vrstvíme: na plátky nakrájanú hrušku a hurmikaki, lístok bazalky, kúsok mozzarelly. Celé to ,,zakvapneme" balzamikovým olejom, a podľa chuti osolíme a okoreníme. Táto zimná variácia letného caprese toastu s paradajkou, je nesmierne lahodná!
Určite si pozri: Poznáme 7 trikov, ako využiť citrón v domácnosti! Používaš ho aj ty?
pinterest.comKrémová tekvicová polievka s hurmikaki
Na 3 porcie budete potrebovať:
- 3 zrelé kaki
- 2 šálky nakrájanej tekvice
- 2 litre zeleninového vývaru
- 1 šálka kokosového mlieka
- 1 čajová lyžička javorového sirupu
- 1 čajová lyžička rozpusteného orechového masla
- 1 čajová lyžička olivového alebo kokosového oleja
- 3 klinčeky
- ½ čajovej lyžičky morskej soli
- ½ čajovej lyžičky červenej papriky
- Štipka mletého zázvoru alebo škorice (podľa chuti, ktorú preferujete)
- Štipka čierneho korenia
Postup prípravy: Ako prvé si predvaríme tekvicu vo vode, aby nám zmäkla. Následne ju rozmixujeme, spolu s vývarom a s hurmikaki, ktoré máme ošúpané (rovnako tak môžete šupku ponechať). Zmes dáme do hrnca, pridáme kokosové mlieko, olej, javorový sirup a orechové maslo. Poriadne všetky ingrediencie premiešame, pridáme zázvor alebo škoricu a na strednom plameni varíme 30 minút.
Po 20 minútach, by mala polievka začať hustnúť a vtedy ju ešte raz rozmixujeme, ponorným mixérom, aby bola krásne jemná. Zvyšných 10 minút, už len ochutnávame, dochucujeme soľou, paprikou, korením. Servírujeme s nasekanými orieškami, s pár kvapkami čili omáčky a kúskom opečeného chleba.
Odporúčame: Ako využiť mrazničku v domácnosti? Toto ťa šokuje!
pinterest.comChrumkavý šalát na čínsky spôsob
Budete potrebovať:
- 6-7 umytých listov čínskej kapusty
- ½ bielej cibule (kľudne aj celá, podľa chuti)
- 1 ošúpané hurmikaki
- 1 čili paprička
Na zálievku:
- 2 čajové lyžičky ryžového oleja
- 1 čajová lyžičku rybacej omáčky
- 1 čajová lyžička cukru
- Šťava z polovice citróna
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sezamového oleja
- 2 čajové lyžičky sezamových semiačok
Postup prípravy: Zeleninu si nakrájame na plátky a cibuľu namočíme na 5 minút do vody. Prísady na zálievku si zmiešame dokopy, môžeme pridať podľa chuti aj soľ a korenie. Zálievku nalejeme na zeleninu a premiešame, kľudne aj rukou a podávame samostatne, ako prílohu alebo s ryžou ako hlavné jedlo.
Zaujme ťa aj: Vyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!
pinterest.comCesnakové kuracie prsia s kaki salsou
Na 2 porcie budete potrebovať:
- 2 kuracie prsia
- 1 čajová lyžička červenej papriky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- ½ cibuľového prášku alebo polovicu menšej čerstvej cibule
- Podľa chuti čierne korenie a soľ
- Olivový alebo slnečnicový olej
Na salsu:
- 3 hurmikaki
- ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- ½ čajovej lyžičky mletého kardamómu
- Štipka škorice
Postup prípravy: Príprava salsy je jednoduchá – kaki si rozpolíme na polovicu a opečieme na panvici s trochou oleja, asi 10 minút, aby nám úplne zmäklo. Následne ho rozmixujeme spolu s ostatnými prísadami, aby malo konzistenciu salsy. Či už si vytvoríte hladkú kašu alebo hmotu, s väčšími kúskami, je na vás a na vašej chuti.
Všetky ingrediencie na prípravu mäsa zmiešame dokopy a obalíme v nich kuracie prsia. Mäso dáme na papier na pečenie (alebo rovno na plech), pokvapkáme olejom a dáme do predhriatej rúry na 165 °C na 10 minút. Samozrejme, môžete si zvoliť spôsob grilovania mäsa ako ste zvyknuté – na panvici alebo na grile. Keď máme mäso z oboch strán opečené, vyberieme z rúry a necháme ho 5 minút oddýchnuť. Následne naňho navrstvíme salsu, pridáme prílohu podľa chuti – ryža alebo pečené zemiaky sú vhodnou kombináciou.
Odporúčame: Ako správne chudnúť pomocou tukov? Je to vôbec možné?
pinterest.comKoláčiky s hurmikaki
Budete potrebovať:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička škorice
- ½ čajovej lyžičky klinčekov
- ½ muškátového orechu
- ½ šálky masla (izbová teplota)
- 1 šálka kryštálového cukru
- dreň z 2-3 hurmikaki
- 1 väčšie vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka posekaných orieškov
- 1 šálka hrozienok
Na pomarančovú polevu:
- 2 šálky múčkového cukru
- ¼ šálky s pomarančovou šťavou
- 1 čajová lyžička pomarančovej kôry
Postup prípravy: Rúru predhrejeme na 350 °C. V miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinčeky, muškátový orech a odložíme nabok. V druhej miske vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme dreň z hurmikaki, vajce a vanilku. Zmes pridáme k suchej, múkovej zmesi a opatrne zmiešame dokopy. Nakoniec pridáme hrozienka a posekané oriešky.
Cesto za pomoci lyžice vytvarujeme na malé kôpky a ukladáme na plech s pečiacim papierom. Pečieme 12-14 minút, kľudne aj dlhšie, dokiaľ nie sú koláčiky upečené dozlatova. Po upečení, necháme 5 minút odpočinúť a následne môžeme koláčiky preniesť na mriežku. V menšej miske si poriadne vyšľaháme ingrediencie na polevu a polievame ňou koláčiky, ktoré máme na mriežke.
Vyskúšaj: Jednoduchá a lahodná smotanovo-hubová polievka
pinterest.comZmrzlina s hurmikaki a kardamómom
Budeme potrebovať:
- 1 šálku smotany na šľahanie
- 2 šálky mlieka
- 6 žĺtkov
- 2/3 šálky cukru
- ½ čajovej lyžičky mletého kardamónu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2 šálky drene z hurmikaki
Postup prípravy: Dáme variť mlieko, smotanu, kardamón a polovicu cukru, ale pozor, nesmie nám to zovrieť! Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtka a zvyšný cukor. Ak máme mlieko zohriate, prelejeme jednu šálku k žĺtkom s cukrom a následne celú zmes (žĺtka, cukor a šálku mlieka) prelejeme naspäť, medzi zvyšné horúce mlieko so smotanou.
Varíme dokiaľ nám nezačne zmes hustnúť, opäť nesmie zovrieť! Následne prepasírujeme cez sitko a necháme chladnúť minimálne 3 hodiny, najlepšie aj cez noc. Po vychladení pridáme vanilku a hurmikaki a dáme do mrazničky. Dobrú chuť!
Pečený losos s hurmikaki
- 4 filety lososa
- 2 zrelé hurmikaki
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý tymián (voliteľné)
Postup: Predhrej rúru na 200 °C. Filety lososa polož na pekáč, pokvapkaj olivovým olejom, osoľ a okoreň. Hurmikaki olúp a nakrájaj na tenké plátky, ktoré poukladaj na filety. V malej miske zmiešaj med, citrónovú šťavu, kôru a nasekaný cesnak. Touto zmesou potri lososa s hurmikaki.
Ak chceš, pridaj na vrch niekoľko vetvičiek čerstvého tymiánu. Peč lososa v predhriatej rúre asi 12-15 minút, alebo kým nie je mäkký a ľahko sa vidličkou rozpadá. Podávaj s prílohou podľa chuti, napríklad so zeleninou alebo zemiakmi.
Odporúčame: Čo si pripraviť počas jesenného večera? Vyskúšaj tento jednoduchý vegan dip s figami
pinterest.comDomáci hurmikaki džem
Ak si toto exotické ovocie, u nás známe aj ako kaki, chcete vychutnať aj mimo jeho sezóny, tak si z neho pripravte chutný domáci džem.
Potrebujete:
- 1 kg zrelých mäkkých hurmikaki
- 800 g kryštálového cukru
- 1 lyžicu pomarančovej kôry
- šťavu zo 4 citrónov
- kúsok vanilkového struku
Postup: Hurmikaki ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Dáme do hrnca, primiešame cukor, citrónovú šťavu, kôru z pomaranča a vanilkový struk. Na miestnom ohni za stáleho miešanie varíme. Zmes necháme vrieť približne 3 minúty. Po dovarení džem rozmixujeme ponorným mixérom. Poprípade, keď máte radi celé kúsky ovocia v džeme, tak mixovať nemusíte. Domáci hurmikaki džem nalejte do sklenených fliaš, uzavrite viečkom a otočte hore dnom na 10 minút. Následne obrátime a necháme vychladnúť.
Jablkový smoothie s hurmikaki
- 1 hurmikaki
- 1 veľké jablko
- 200 ml vody alebo jablkovej šťavy
- 1 lyžička medu (voliteľné)
- 1/2 lyžičky škorice (voliteľné)
- ľad podľa chuti
Postup: Najprv olúp hurmikaki a jablko, potom ich nakrájaj na menšie kúsky. Vlož ich do mixéra, pridaj vodu alebo jablkovú šťavu a ak chceš, pridaj med a škoricu pre sladšiu chuť. Všetko rozmixuj dohladka. Ak máš rád chladnejšie smoothie, pridaj ľad a ešte raz všetko spolu premiešaj. Smoothie podávaj čerstvé a vychladené.
Anketa: Vyskúšali by ste niektorý z týchto receptov?
Odpovedalo 1360 ľudí
90%
10%
Aktualizovaný článok: 30.09.2024