Mnohé z vás hurmikaki poznajú, niektoré ho majú každú jeseň doma a niektoré ho dokonca využívajú v kuchyni. Z hurmikaki sa dajú pripravovať rôzne pokrmy – smoothie, ovocné šaláty, koláče, dokonca môže byť aj súčasťou mäsitých jedál.
Ak sa pýtate, ako správne konzumovať hurmikaki, tak sa nechajte inšpirovať niekoľkými receptami. Zostavili sme vám menu z tohto sladučkého ovocia, ktoré musíte určite vyskúšať, pokiaľ rady experimentujete.
Zdravé hurmikaki sa v niektorých krajinách nazýva tiež jedlo bohov a jeho blahodarne účinky na organizmus sú nekonečné. V prvom rade, je považované za bojovníka proti rakovine, hlavne proti rakovine pľúc.
Obsahuje totiž flavonoid – fisetín, ktorý podľa niektorých vedcov zabíja rakovinotvorné bunky. Mimo to, obsahuje množstvo antioxidantov, minerálov a vitamíny. Ako využiť v kuchyni zrelé hurmikaki? Toto sú najlepšie jesenné recepty s hurmikaki!
Zdravotné benefity hurmikaki
Hurmikaki je bohaté na vitamíny A, C a E, ktoré podporujú imunitu, zdravie pokožky a zrak. Obsahuje aj významné množstvo antioxidantov, najmä flavonoid fisetín, ktorý pomáha chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov. Vďaka tomu môže pravidelná konzumácia hurmikaki podporiť obranyschopnosť organizmu a prispieť k lepšej regenerácii tela.
Ovocie je zároveň skvelým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a prirodzený pocit sýtosti. Vláknina spolu s minerálmi, ako sú draslík či mangán, pomáha stabilizovať trávenie, hydratáciu buniek a správne fungovanie metabolizmu. Hurmikaki je navyše nízkotučné, ľahké a výborne zapadne do jedálnička pri udržiavaní hmotnosti.
Caprese toast s hruškou a kaki
Na toto jednoduché predjedlo budete potrebovať:
- bagetku
- kaki
- hrušku
- balzamikový olej
- mozzarellu
- lístky bazalky
Postup prípravy: Bagetku si jemne opečieme a postupne na ňu vrstvíme: na plátky nakrájanú hrušku a hurmikaki, lístok bazalky, kúsok mozzarelly. Celé to ,,zakvapneme" balzamikovým olejom, a podľa chuti osolíme a okoreníme. Táto zimná variácia letného caprese toastu s paradajkou, je nesmierne lahodná!
pinterest.comKrémová tekvicová polievka s hurmikaki
Na 3 porcie budete potrebovať:
- 3 zrelé kaki
- 2 šálky nakrájanej tekvice
- 2 litre zeleninového vývaru
- 1 šálka kokosového mlieka
- 1 čajová lyžička javorového sirupu
- 1 čajová lyžička rozpusteného orechového masla
- 1 čajová lyžička olivového alebo kokosového oleja
- 3 klinčeky
- ½ čajovej lyžičky morskej soli
- ½ čajovej lyžičky červenej papriky
- Štipka mletého zázvoru alebo škorice (podľa chuti, ktorú preferujete)
- Štipka čierneho korenia
Postup prípravy: Ako prvé si predvaríme tekvicu vo vode, aby nám zmäkla. Následne ju rozmixujeme, spolu s vývarom a s hurmikaki, ktoré máme ošúpané (rovnako tak môžete šupku ponechať). Zmes dáme do hrnca, pridáme kokosové mlieko, olej, javorový sirup a orechové maslo. Poriadne všetky ingrediencie premiešame, pridáme zázvor alebo škoricu a na strednom plameni varíme 30 minút.
Po 20 minútach, by mala polievka začať hustnúť a vtedy ju ešte raz rozmixujeme, ponorným mixérom, aby bola krásne jemná. Zvyšných 10 minút, už len ochutnávame, dochucujeme soľou, paprikou, korením. Servírujeme s nasekanými orieškami, s pár kvapkami čili omáčky a kúskom opečeného chleba.
pinterest.comChrumkavý šalát na čínsky spôsob
Budete potrebovať:
- 6-7 umytých listov čínskej kapusty
- ½ bielej cibule (kľudne aj celá, podľa chuti)
- 1 ošúpané hurmikaki
- 1 čili paprička
Na zálievku:
- 2 čajové lyžičky ryžového oleja
- 1 čajová lyžičku rybacej omáčky
- 1 čajová lyžička cukru
- Šťava z polovice citróna
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sezamového oleja
- 2 čajové lyžičky sezamových semiačok
Postup prípravy: Zeleninu si nakrájame na plátky a cibuľu namočíme na 5 minút do vody. Prísady na zálievku si zmiešame dokopy, môžeme pridať podľa chuti aj soľ a korenie. Zálievku nalejeme na zeleninu a premiešame, kľudne aj rukou a podávame samostatne, ako prílohu alebo s ryžou ako hlavné jedlo.
pinterest.comCesnakové kuracie prsia s kaki salsou
Na 2 porcie budete potrebovať:
- 2 kuracie prsia
- 1 čajová lyžička červenej papriky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- ½ cibuľového prášku alebo polovicu menšej čerstvej cibule
- Podľa chuti čierne korenie a soľ
- Olivový alebo slnečnicový olej
Na salsu:
- 3 hurmikaki
- ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- ½ čajovej lyžičky mletého kardamómu
- Štipka škorice
Postup prípravy: Príprava salsy je jednoduchá – kaki si rozpolíme na polovicu a opečieme na panvici s trochou oleja, asi 10 minút, aby nám úplne zmäklo. Následne ho rozmixujeme spolu s ostatnými prísadami, aby malo konzistenciu salsy. Či už si vytvoríte hladkú kašu alebo hmotu, s väčšími kúskami, je na vás a na vašej chuti.
Všetky ingrediencie na prípravu mäsa zmiešame dokopy a obalíme v nich kuracie prsia. Mäso dáme na papier na pečenie (alebo rovno na plech), pokvapkáme olejom a dáme do predhriatej rúry na 165 °C na 10 minút. Samozrejme, môžete si zvoliť spôsob grilovania mäsa ako ste zvyknuté – na panvici alebo na grile.
Keď máme mäso z oboch strán opečené, vyberieme z rúry a necháme ho 5 minút oddýchnuť. Následne naňho navrstvíme salsu, pridáme prílohu podľa chuti – ryža alebo pečené zemiaky sú vhodnou kombináciou.
pinterest.comKoláčiky s hurmikaki
Budete potrebovať:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička škorice
- ½ čajovej lyžičky klinčekov
- ½ muškátového orechu
- ½ šálky masla (izbová teplota)
- 1 šálka kryštálového cukru
- dreň z 2-3 hurmikaki
- 1 väčšie vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka posekaných orieškov
- 1 šálka hrozienok
Na pomarančovú polevu:
- 2 šálky múčkového cukru
- ¼ šálky s pomarančovou šťavou
- 1 čajová lyžička pomarančovej kôry
Postup prípravy: Rúru predhrejeme na 350 °C. V miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinčeky, muškátový orech a odložíme nabok. V druhej miske vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme dreň z hurmikaki, vajce a vanilku. Zmes pridáme k suchej, múkovej zmesi a opatrne zmiešame dokopy. Nakoniec pridáme hrozienka a posekané oriešky.
Cesto za pomoci lyžice vytvarujeme na malé kôpky a ukladáme na plech s pečiacim papierom. Pečieme 12-14 minút, kľudne aj dlhšie, dokiaľ nie sú koláčiky upečené dozlatova. Po upečení, necháme 5 minút odpočinúť a následne môžeme koláčiky preniesť na mriežku. V menšej miske si poriadne vyšľaháme ingrediencie na polevu a polievame ňou koláčiky, ktoré máme na mriežke.
pinterest.comZmrzlina s hurmikaki a kardamómom
Budeme potrebovať:
- 1 šálku smotany na šľahanie
- 2 šálky mlieka
- 6 žĺtkov
- 2/3 šálky cukru
- ½ čajovej lyžičky mletého kardamónu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2 šálky drene z hurmikaki
Postup prípravy: Dáme variť mlieko, smotanu, kardamón a polovicu cukru, ale pozor, nesmie nám to zovrieť! Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtka a zvyšný cukor. Ak máme mlieko zohriate, prelejeme jednu šálku k žĺtkom s cukrom a následne celú zmes (žĺtka, cukor a šálku mlieka) prelejeme naspäť, medzi zvyšné horúce mlieko so smotanou.
Varíme dokiaľ nám nezačne zmes hustnúť, opäť nesmie zovrieť! Následne prepasírujeme cez sitko a necháme chladnúť minimálne 3 hodiny, najlepšie aj cez noc. Po vychladení pridáme vanilku a hurmikaki a dáme do mrazničky. Dobrú chuť!
Pečený losos s hurmikaki
- 4 filety lososa
- 2 zrelé hurmikaki
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý tymián (voliteľné)
Postup: Predhrej rúru na 200 °C. Filety lososa polož na pekáč, pokvapkaj olivovým olejom, osoľ a okoreň. Hurmikaki olúp a nakrájaj na tenké plátky, ktoré poukladaj na filety. V malej miske zmiešaj med, citrónovú šťavu, kôru a nasekaný cesnak. Touto zmesou potri lososa s hurmikaki.
Ak chceš, pridaj na vrch niekoľko vetvičiek čerstvého tymiánu. Peč lososa v predhriatej rúre asi 12-15 minút, alebo kým nie je mäkký a ľahko sa vidličkou rozpadá. Podávaj s prílohou podľa chuti, napríklad so zeleninou alebo zemiakmi.
pinterest.comDomáci hurmikaki džem
Ak si toto exotické ovocie, u nás známe aj ako kaki, chcete vychutnať aj mimo jeho sezóny, tak si z neho pripravte chutný domáci džem.
Potrebujete:
- 1 kg zrelých mäkkých hurmikaki
- 800 g kryštálového cukru
- 1 lyžicu pomarančovej kôry
- šťavu zo 4 citrónov
- kúsok vanilkového struku
Postup: Hurmikaki ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Dáme do hrnca, primiešame cukor, citrónovú šťavu, kôru z pomaranča a vanilkový struk. Na miestnom ohni za stáleho miešanie varíme. Zmes necháme vrieť približne 3 minúty. Po dovarení džem rozmixujeme ponorným mixérom. Poprípade, keď máte radi celé kúsky ovocia v džeme, tak mixovať nemusíte. Domáci hurmikaki džem nalejte do sklenených fliaš, uzavrite viečkom a otočte hore dnom na 10 minút. Následne obrátime a necháme vychladnúť.
Jablkový smoothie s hurmikaki
- 1 hurmikaki
- 1 veľké jablko
- 200 ml vody alebo jablkovej šťavy
- 1 lyžička medu (voliteľné)
- 1/2 lyžičky škorice (voliteľné)
- ľad podľa chuti
Postup: Najprv olúp hurmikaki a jablko, potom ich nakrájaj na menšie kúsky. Vlož ich do mixéra, pridaj vodu alebo jablkovú šťavu a ak chceš, pridaj med a škoricu pre sladšiu chuť. Všetko rozmixuj dohladka. Ak máš rád chladnejšie smoothie, pridaj ľad a ešte raz všetko spolu premiešaj. Smoothie podávaj čerstvé a vychladené.
Ako vybrať zrelé hurmikaki v obchode
Pri výbere hurmikaki je dôležité rozlíšiť typ ovocia. Odroda Fuyu je pevná, sladká a môže sa jesť ešte tvrdšia, podobne ako jablko. Hachiya musí byť úplne mäkká – až pudingová – inak je trpká. Zrelé hurmikaki by malo mať intenzívnu oranžovú farbu, lesklú šupku bez prasklín a malo by pôsobiť na svoju veľkosť prekvapivo ťažké.
Vyhnite sa kúskom s veľkými tmavými škvrnami, plesňou či extrémne tvrdým plodom, pokiaľ kupujete odrodu Hachiya. Jemné bodky alebo menšie fliačky sú prirodzené a na chuti neuberajú. Ak chcete ovocie jesť rýchlo, vyberte mäkšie kusy; ak ho chcete skladovať, siahnite po pevnejších a menej dozretých plodoch.
Ako hurmikaki skladovať?
Nezrelé hurmikaki skladujte pri izbovej teplote, ideálne mimo priameho slnka, kým nezmäkne a nezíska sladkú chuť. Ak chcete urýchliť dozrievanie, vložte hurmikaki do papierového vrecúška spolu s jablkom alebo banánom – uvoľnený etylén proces výrazne zrýchli.
Zrelé hurmikaki je najlepšie uchovávať v chladničke, kde vydrží 2 až 3 dni. Mäkké odrody odporúčame spotrebovať rýchlo, pretože majú tendenciu rýchlo prezrieť. Ak si chcete ovocie odložiť na dlhšie, nakrájajte ho alebo rozmixujte a zamrazte – takto si zachová svoju chuť aj výživové hodnoty.
Prečo zaradiť hurmikaki do jesenného jedálnička
Hurmikaki je nielen krásne jesenné ovocie, ale aj mimoriadne všestranná surovina, ktorá dokáže obohatiť studené aj teplé recepty. Vďaka svojmu prirodzene sladkému tónu sa skvele hodí do dezertov, kaší či smoothie, no zároveň dokáže prekvapiť aj v slaných jedlách, polievkach alebo ako ovocná salsa ku mäsu a rybám.
Jeho výživové benefity, vysoký obsah antioxidantov a vlákniny z neho robia ideálne ovocie na podporu imunity počas sychravých mesiacov. Ak si osvojíte výber, skladovanie a pár jednoduchých receptov, hurmikaki si u vás doma určite nájde stabilné miesto a možno aj úplne nové využitie v kuchyni.
Anketa: Vyskúšali by ste niektorý z týchto receptov?
Odpovedalo 1375 ľudí
90%
10%
Aktualizovaný článok: 19.11.2025
25 komentárov
Dandy
23.11.2025 04:39mám zrelé mäkké hurmikaki, zaujalo ma pesto s kardamomom a zázvorom na kurča a potom džem - to určite vyskúšam - do jogurtu aj na toast.
Peter Danek
05.01.2025 15:30Robím si z HurmiKaki smoothies a vyskúšal som ho aj do sladkého pečiva pretože je veľmi sladké.
Renáta Mularčíková
24.01.2023 18:46⭐ ღ✿Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ✿ღ ღ ⭐Veľmi rada varím a experimentujem ,určite vyskúšam. ♥
Vlasta Mäsiarová
09.12.2022 20:07Hurmikaki mam veľmi rada, škoda, že u nás je ich krátko dostať. Poslednú dobu sú nezrelé, tvrdé. Teraz už viem, že sa dá aj z tohoto ovocia uvariť džem, tak ho uvarím
Ďakujem
Marta Kendrová
10.11.2022 18:58Šalátik vyzerá lákavo
Kristína Sekeráková
08.11.2021 13:49Hurmikaki mi niekedy vôbec nechutilo, nakoľko hneď ako som si ho kúpila som ho aj jedla a chutilo čudne. Až neskôr som sa dozvedela, že kaki sa po kúpení má nechať ešte pár dní dozrieť najlepšie medzi jablkami, aby získalo tú pravú sladkú chuť. Odvtedy mi chutí oveľa viac ako o tom viem :-)
Jana Komadová
03.01.2018 15:50Zaujímavé recepty
Vlasta Tóthová
18.12.2017 20:53Všetko vyzerá báječne :)
Anna Kristova
17.12.2017 17:14kaki je vynikajúce aj surové
Elena Švachová
16.12.2017 21:15Hurmi kaki milujem a zjem ho len tak,pomiešané s iným ovocím.Robím si šalát s kaki,banánom,mangom,mandarinkou,pomelom,pomarančom-skrátka,čo mám práve doma...
Soňa Kozáková
15.12.2017 08:28Hurmikaki milujem, určite niečo z toho vyskúšam! :)
Ivana Čekanová
14.12.2017 16:43koláčiky z hurmikaki ma zaujali, urcite vyskúšam, inak ho jedávam skoro kazdý den je to velmi zdravé ovocie :)
Soňa Krátka
11.12.2017 19:22tot ovocie som ešte nejedla
Ingrid Šimoniková
11.12.2017 19:16hurmi kaki mám velmi rada a ani som netušila že už aj z tohoto ovocia su rôzne recepty a dokonca zmrzlina.. a vyzerá fakt dobre
Darina Božiková
03.12.2017 13:11všetky recepty sa mi páčia až na tú tekvicovú polievku.tekvicovú polievku síce mám veľmi rada,ale rozmixovať do nej hurmi kaki mi príde barbarské pre to hurmi.nie je ho škoda?radšej ho zjem len tak.
Alena Hocková
26.11.2017 13:35Recepty z hurmikaki vidím prvý-krát. Určite vyskúšam :-)
janko komada
22.11.2017 20:22ešte som ju nejedol
Peter Maňák
20.11.2017 00:02Ak ich nezjem čerstvé, možno niekedy vyskúšam...
Marika Michálková
19.11.2017 23:14Nikdy som z neho neskúšala variť - nevydrží- vždy ho hneď zjem samotné . Je úžasné.
Marianna Rajniaková
18.11.2017 18:22zaženie chuť na sladkosti.. mne to pomáha..
Peter Gavlas
18.11.2017 15:20Práve včera sme hurmikaki kúpili ale dlho nevydržali, zjedol som ich samé, mňam :)
Pavlína Vaksmundská
16.11.2017 18:08No to som vôbec netušila ,čo všetko sa dá pripraviť s Hurmikaki ..!! Super recepty , polievka mňam , šalátik si určite spravím .. Zmrzlina ma tiež láka, na tie toasty to môže byť zaujímavé..
Katarína Konečná
16.11.2017 17:55vôbec mi toto ovocie nechutí
Milka Damašková
16.11.2017 14:26Ja som pri testovaní rôznych exotických druhov opatrná, keďže som alergička a neraz som skončila s výsypom...preto asi ani túto pochúťku nebudem skúšať ale ostanem verná starým dobrým osvedčeným tuzemským plodinám..
Soňa Kelemenová
16.11.2017 07:55Hurmi Kaki je ďalšia vitamínová bomba...Hurmikaki má celkový pozitívny vplyv na organizmus a preto je vhodný pri chudnutí... nielen pre obsah vitamínov ale aj urýchľuje a podporuje spaľovanie tukov...a tie chutné receptíky čo ste sem dali, no... ja si ho mixujem na smothii