Ako rozpoznať kvalitný olivový olej? Tieto znaky vám prezradia pravdu

Ako rozpoznať kvalitu pravého olivového oleja

Olivový olej ako jeden z najzdravších olejov sa stal súčasťou nášho bežného jedálnička. Je obľúbený hlavne v lete, nakoľko sa výborne hodí na dochutenie šalátov či marinád. V potravinách však nájdeme množstvo druhov a balení. Podľa čoho by sme si mali vybrať?

Medzi olivovými olejmi sú veľké rozdiely, ktoré sú dané krajinou pôvodu, konkrétnou lokalitou, dobou zberu a spôsobom spracovania olív. Dôležitým ukazovateľom kvality je acidita (kyslosť), ktorá hovorí o obsahu voľných mastných kyselín. Práve ony nepriaznivo ovplyvňujú celkovú kvalitu oleja. Špičkové olivové oleje by nemali obsahovať viac ako 0,8 % voľných kyselín. Pri acidite pod 0,5 % môžeme hovoriť o vynikajúcom olivovom oleji. 

ochutený olivový olej
Shutterstock®

V obchodoch nájdete oleje rôznych druhov a kvalít - panenské, rafinované olivové oleje alebo ich zmesi.

  • Extra panenský olivový olej (Extra virgin)

Je špičkou vyrobenou z najlepších olív, ktoré sa spracúvajú do 24 hodín od ich zberu. Získava sa z prvého lisovania olív za studena výlučne mechanickými postupmi. Tento spôsob je veľmi šetrný a zaručuje zachovanie kvality oleja a maximálne množstvo antioxidantov, minerálnych látok a vitamínov.

Extra panenský olivový olej sa vyznačuje veľmi výraznou vôňou a chuťou a jeho acidita nepresahuje 0,8 %. Je ideálnou voľbou pre dochutenie šalátov, pomazánok, čerstvých cestovín a iné využitie v studenej kuchyni. 

  • Panenský olivový olej

Vyrába sa lisovaním celých plodov a takto získaný olej má špičkovú kvalitu, charakteristickú vôňu, chuť a výraznú farbu. Podiel voľných kyselín nesmie prekročiť 2 %. Mierne vyššia kyslosť spôsobuje to, že si tento druh oleja zachová lepšiu tepelnú stabilitu. Preto je vhodnejší na tepelnú úpravu jedál a na prípravu marinád.

olivový olej
Shutterstock®

  • Rafinovaný olej 

Získava sa z olív za tepla pri vysokom tlaku a zachovajú si len základné zloženie tukov. Počas rafinácie sa vytráca charakteristická chuť, vôňa a tiež antioxidačné vlastnosti olivového oleja.

  • Olivový olej

Je zmesou panenského a rafinovaného olivového oleja. Má vyššiu aciditu a tak môže byť vystavený teplotám až do 200 °C, preto sa využíva na tepelnú úpravu jedál.

Prečo záleží na kvalite?

Olivový olej je základom zdravej stredomorskej stravy a patrí medzi najcennejšie prírodné tuky. Nie je však olej ako olej – na trhu nájdeme kvalitné extra panenské produkty aj lacné napodobneniny. Ak chcete z olivového oleja získať maximum – chuť aj benefity – musíte vedieť, ako ho rozpoznať.

olivový olej
Shutterstock®

6 rád, ako si vybrať kvalitný olivový olej: Na čo sa zamerať pri kúpe

1. Sledujte označenie na etikete

Najdôležitejšie označenie, ktoré by mal mať pravý a kvalitný olej, je:

  • "extra panenský olivový olej" / "extra virgin olive oil"
    To znamená, že olej je lisovaný za studena, má nízku kyslosť (do 0,8 %) a zachováva si všetky prospešné látky.

Pozor na označenia ako „pure“, „light“ alebo „pomace“ – tieto oleje sú často rafinované a kvalitatívne slabšie.

2. Krajina pôvodu a druh spracovania

✔️ Dôveryhodné krajiny pôvodu: Taliansko, Španielsko, Grécko, Portugalsko
✔️ Sledujte, či je olej 100 % z jednej krajiny (vyhnite sa zmesiam z EÚ)
✔️ Výrobný spôsob: lisovanie za studena (cold pressed) = zachovanie živín

3. Skontrolujte farbu a vôňu

Farba nie je 100 % zárukou, no:

  • kvalitný olej má zeleno-zlatý odtieň,

  • nie je úplne priesvitný (znak rafinácie),

  • vôňa pripomína čerstvo pokosenú trávu, zelené jablká alebo artičoky.

Zatuchnutý alebo neutrálny zápach je varovný signál – olej môže byť starý alebo nekvalitný.

4. Chuť a dochuť

✅ kvalitný olej má mierne ovocnú, korenistú a trpkú dochuť – to je znak prítomnosti antioxidantov a polyfenolov
❌ ak je chuť príliš horká, prepálená alebo olej chutí „mastne“, ide pravdepodobne o menej kvalitný alebo starý produkt

5. Obal a skladovanie

  • najlepšie sú tmavé sklenené fľaše – chránia pred svetlom

  • vyhnite sa plastovým obalom alebo priehľadným fľašiam

  • olej skladujte v chladnejšej miestnosti, mimo priameho svetla a tepla

6. Cena ako orientačný ukazovateľ

Kvalitný extra panenský olivový olej nebude stáť pár eur za liter.
Priemerná cena za poctivý olej sa pohybuje od 8–15 € za 500 ml. Ak je cena príliš nízka, buďte opatrní – možno ide o zmes nižšej triedy.

Olivový olej je viac než len tuk – je to funkčná potravina. Ale len vtedy, keď je kvalitný. Naučiť sa rozoznať pravý extra panenský olej vám pomôže variť zdravšie, chutnejšie a s väčším rešpektom k ingredienciám. Sledujte etiketu, vnímajte vôňu, dôverujte svojmu jazyku – a vyberajte s rozumom.

 

Aktualizovaný článok: 21.05.2025

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

21.05.2020 11:24

Olivový olej si zvyknem vždy priniesť z dovolenky v Chorvátsku. Je predsa len kvalitnejší, keďže olivy sa tam pestujú a pridávajú doňho rôzne iné ingrediencie, ako je napríklad rozmarín alebo chilli :-)

Vaše meno:

Mária Gogová

Mária Gogová

11.11.2014 17:44

Najlepši olej je samozrejme olivový :)

Vaše meno:

Romana Jiránková

Romana Jiránková

07.11.2014 16:00

mám své oblíbené značky, jiné nekupuji

Vaše meno:

Lenka

Lenka

28.10.2014 22:47

Milujem olivový olej a na kvalitný si potrpím.

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

28.10.2014 08:39

šalát bez kvalitného olivového oleja si ani neviem predstaviť

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

28.10.2014 08:14

olivový olej používam veľmi často hlavne do šalátov a mám rada aj ochutené oleje napr. s chili

Vaše meno:

Alena Cabakova

Alena Cabakova

27.10.2014 18:07

Mám ich už odskúšaných viacero druhov. Do šalátov, či k mozzarele a rajčinkám používam len kvalitný olivový olej.. vyskúšala som už aj značku 8 ocho a bola som veľmi spokojná :) Olivový olej skrátka patrí k talianskej kuchyni a tú jednoducho zbožňujem :))))

Vaše meno:

anka  -                fb anka all saga saganová

anka - fb anka all saga saganová

27.10.2014 18:04

kupujem olivový olej poznám to

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

27.10.2014 13:33

používame ho hlavne do šalátov,ale niekedy aj na varenie

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

27.10.2014 11:02

olivový olej je perfektná vec, milujem ho v šalátoch

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.