Grécka kuchyňa sa vyznačuje pestrosťou, ale i zdravými a chutnými ingredienciami. Do tejto kuchyne neodmysliteľne patrí olivový olej, ale aj cukety, paradajky, olivy a cesnak. Gréci majú radi zeleninu a náležite ju aj využívajú vo svojich známych šalátoch, ale napríklad i dressingoch. V dnešnej rubrike si predstavíme zopár gréckych jedál (recepty sa môžu líšiť od originálov niektorými ingredienciami, veď každý si pripravuje, respektíve vylepší recept podľa seba a svojej chuti), ktoré hravo zvládnete navariť aj vo svojej kuchyni.
Odporúčame prečítať: Vyberáme európske dovolenkové destinácie
Musaka s baklažánom
Budeme potrebovať:
-
500 gramov mletého mäsa (bravčové či hovädzie),
- 2 väčšie zemiaky,
- 2 baklažány (avšak môžete ich nahradiť aj cuketou),
- 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku,
- 2 paradajky,
- 100 gramov syra (Eidam alebo Parmezán),
- 700 ml mlieka,
- 50 gramov múky,
- mletý kmín, škorica (1/2 čl), maslo, olivový olej, mleté korenie, muškátový oriešok (1/2 čl), 2 bobkové listy, 3 žĺtky.
Postup: Baklažány očistíme a nakrájame na kolieska. Osolené a okorenené kolieska poukladáme na olejom vymastený plech a dáme približne na 13-15 minút do trúby. Najemno nakrájanú cibuľku podusíme spolu s pretlačeným cesnakom na olivovom oleji a troche masla. Pridáme mäso, osolíme, pridáme korenie, škoricu a bobkové listy. Podusíme približne 15 minút.
Medzitým čo sa mäso dusí, očistíme a nakrájame zemiaky na kolieska a opečieme ich v oleji do zlata. Do zmesi pridáme paradajkový pretlak a pokým nám pretlak s mäsom prevrie, paradajky olúpeme a nakrájané pridáme do zmesi. Necháme spolu dusiť približne 10 minút. Na zemiaky do misy naukladáme kolieska baklažánu a na baklažán vylejeme mäsovú zmes.
Napokon si pripravíme bešamel. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku, miešame a necháme trochu osmažiť. Zalejeme mliekom a dávame pozor, aby nevznikli hrudky. Keď zmes zhustne, odstavíme z ohňa zhruba na dve minúty, pridáme žĺtka, vsypeme nastrúhaný syr, dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a premiešame. Na mäsovú vrstvu naukladáme ďalšie kolieska baklažánu na ktorý vylejeme bešamel. Pečieme približne 30 minút.
Tzatziki
Budeme potrebovať:
-
uhorku,
- 350 gramov pravého gréckeho jogurtu,
- 3 strúčiky cesnaku,
- olivový olej, ocot balzamikový,
- soľ, korenie.
Postup: Uhorku nastrúhame na čo najjemnejšie. Osolíme a necháme chvíľu odstáť, kým nepustí šťavu. Pridáme jogurt, pretlačený cesnak, ocot, olej, osolíme, okoreníme. Zmes necháme pred podávaním dobre vychladiť.
Odporúčame: Pečené bravčové rebierka: Odoláš tejto chutnej špecialite?
Domáci gyros
Budeme potrebovať:
-
kuracie prsia (podľa počtu stravníkov),
- rukolu, rajčiny, čínsku kapustu, šalát (zeleninu podľa chuti),
- pita chlieb.
Na dressing budeme potrebovať:
-
200 ml kyslej smotany,
- 1-2 čl sušeného oregana,
- 2 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie.
Postup: Mäso narežeme, osolíme, okoreníme a sprudka osmažíme, aby zostalo šťavnaté. Pitu si na panvici nasucho ohrejeme, potrieme pripraveným dressingom a naukladáme naň zeleninu a mäso. Pitu napokon stočíme do rolky.