Priprav si spolu s nami grécke špeciality. Skúsiš tzatziki či gyros?

Grécka kuchyňa sa vyznačuje pestrosťou, ale i zdravými a chutnými ingredienciami. Do tejto kuchyne neodmysliteľne patrí olivový olej, ale aj cukety, paradajky, olivy a cesnak. Gréci majú radi zeleninu a náležite ju aj využívajú vo svojich známych šalátoch, ale napríklad i dressingoch. V dnešnej rubrike si predstavíme zopár gréckych jedál (recepty sa môžu líšiť od originálov niektorými ingredienciami, veď každý si pripravuje, respektíve vylepší recept podľa seba a svojej chuti), ktoré hravo zvládnete navariť aj vo svojej kuchyni. 

Odporúčame prečítať: Vyberáme európske dovolenkové destinácie

musaka

Zdroj: Shutterstock®

Musaka s baklažánom

Budeme potrebovať:

  • 500 gramov mletého mäsa (bravčové či hovädzie),

  • 2 väčšie zemiaky,
  • 2 baklažány (avšak môžete ich nahradiť aj cuketou),
  • 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku,
  • 2 paradajky,
  • 100 gramov syra (Eidam alebo Parmezán),
  • 700 ml mlieka,
  • 50 gramov múky,
  • mletý kmín, škorica (1/2 čl), maslo, olivový olej, mleté korenie, muškátový oriešok (1/2 čl), 2 bobkové listy, 3 žĺtky.

Postup: Baklažány očistíme a nakrájame na kolieska. Osolené a okorenené kolieska poukladáme na olejom vymastený plech a dáme približne na 13-15 minút do trúby. Najemno nakrájanú cibuľku podusíme spolu s pretlačeným cesnakom na olivovom oleji a troche masla. Pridáme mäso, osolíme, pridáme korenie, škoricu a bobkové listy. Podusíme približne 15 minút.

Medzitým čo sa mäso dusí, očistíme a nakrájame zemiaky na kolieska a opečieme ich v oleji do zlata. Do zmesi pridáme paradajkový pretlak a pokým nám pretlak s mäsom prevrie, paradajky olúpeme a nakrájané pridáme do zmesi. Necháme spolu dusiť približne 10 minút. Na zemiaky do misy naukladáme kolieska baklažánu a na baklažán vylejeme mäsovú zmes.

Napokon si pripravíme bešamel. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku, miešame a necháme trochu osmažiť. Zalejeme mliekom a dávame pozor, aby nevznikli hrudky. Keď zmes zhustne, odstavíme z ohňa zhruba na dve minúty, pridáme žĺtka, vsypeme nastrúhaný syr, dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a premiešame. Na mäsovú vrstvu naukladáme ďalšie kolieska baklažánu na ktorý vylejeme bešamel. Pečieme približne 30 minút.

tzatziki

Zdroj: Shutterstock®

Tzatziki

Budeme potrebovať:

  • uhorku,

  • 350 gramov pravého gréckeho jogurtu,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • olivový olej, ocot balzamikový,
  • soľ, korenie.

Postup: Uhorku nastrúhame na čo najjemnejšie. Osolíme a necháme chvíľu odstáť, kým nepustí šťavu. Pridáme jogurt, pretlačený cesnak, ocot, olej, osolíme, okoreníme. Zmes necháme pred podávaním dobre vychladiť.

Odporúčame: Pečené bravčové rebierka: Odoláš tejto chutnej špecialite?

gyros

Zdroj: Shutterstock®

Domáci gyros

Budeme potrebovať:

  • kuracie prsia (podľa počtu stravníkov),

  • rukolu, rajčiny, čínsku kapustu, šalát (zeleninu podľa chuti),
  • pita chlieb.

Na dressing budeme potrebovať:

  • 200 ml kyslej smotany,

  • 1-2 čl sušeného oregana,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ, korenie.

Postup: Mäso narežeme, osolíme, okoreníme a sprudka osmažíme, aby zostalo šťavnaté. Pitu si na panvici nasucho ohrejeme, potrieme pripraveným dressingom a naukladáme naň zeleninu a mäso. Pitu napokon stočíme do rolky. 

OTÁZKA PRE VÁS:

Aké grécke jedlá poznáte vy? Pripravujete si nejaké grécke jedlá?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

25.07.2014 10:58

Zbožňujem grécku kuchyňu, ako aj túto krajinu. Grécke recepty sú veľmi chutné a zdravé. Doma si pripravujem grécky šalát, pasticio a niekedy aj mousaku. Celej rodine tieto špecialitky veľmi chutia a hneď zmiznú zo stola :-)

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

04.09.2014 11:23

mám rada grécke jedlá,občas si ich pripravujem,ked chcem byť mysľou v grécku

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

09.09.2014 11:14

grécke špeciality sú moje top najlepšie,už len pre tú božskú a neodolateľnú chuť a pestrofarebnosť na tanieri

Vaše meno:

Martina Heligmanová

Martina Heligmanová

09.09.2014 11:31

Mňam, vyzerá to chutne a zdravo. Nepripravujem, ale asi začnem.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.09.2014 21:35

občas robievam šaláty,domáci gyros,a nastrúhanu uhorku a to robievam roky z pochúťkovú smotanu

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.