Na pesto zabudni: Neuveríš, ako využiť bazalku netradične! ​

Bazalka je známa už od staroveku. Pochádza z Indie, kde dobre poznali jej čaro a vedeli, že ide o cennú liečivú rastlinku. Do Európy sa dostala až v 16. storočí, no ako okrasná rastlina. Dnes je v našich končinách „doma” najmä v talianskej kuchyni, v ktorej by sme si bez nej vynikajúce špagety či paradajkovú polievku ani nevedeli predstaviť. U nás je vnímaná skôr ako jedna z hlavných prísad pesta. My vás však presvedčíme, že dokáže oveľa viac. Pozrite sa, ako využiť bazalku netradične!

Pozri aj: Neuveríš, čo dokáže: Toto sú úžasné benefity bazalky na telo! ​

ako pripraviť bazalkový olej

Zdroj: Shutterstock®

Do dresingov a marinád ​

Čerstvá bazalka je vynikajúca na arómu, no dodáva jedlám aj znamenitú chuť. Okrem toho pôsobí pozitívne na ľudský organizmus, tak prečo jej do jedálnička nezaradiť oveľa viac? Prvým netradičným využitím tejto zelenej bylinky je, že z nej spravíme famóznu marinádu na mäsko. Posekajte ju nadrobno a zmiešajte ju s olivovým olejom, troškou balsamica, prelisovaným strúčikom cesnaku, kvalitnou soľou a čiernym korením. Potrite ním kuracie prsia a ugrilujte dozlatista.

Ak ste skôr šalátový typ, vrhnite sa na jednoduchý dresing z posekanej bazalky. Nasekajte si jej tak za hrsť a pridajte k nej 6 lyžíc olivového oleja, dve lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžičky kvalitného medu a dochuťte to soľou a čiernym korením, s ktorým nešetrite. K úplnej dokonalosti prispeje už len to, že bazalku nenasekáte nožom, ale pomocou elektrického sekáčika na cibuľu. Pustí tak oveľa viac svojej znamenitej korenistej chuti.

recept na bazalkovú soľ

Zdroj: Shutterstock®

Do oleja, octu či soli ​

Skvelý spôsob, ako spotrebovať prebytočnú bazalku, je „zakonzervovať" ju v oleji či v octe. Nielen, že im bazalka dodá skvelú chuť, no vyhneme sa aj tomu, že by sme ju museli zvädnutú vyhodiť. Postup je celkom jednoduchý. Pripravte si ocot, najlepšie vínny, ktorý si pridávate napríklad do šalátov, čistú fľašu a dve stonky bazalkových lístkov. Pridať môžete aj strúčik cesnaku vcelku, ale nemusíte. Všetky ingrediencie dajte do fľaše, uzavrite a pretrepte ju. Nechajte na slnečnom mieste týždeň - dva, aby sa chute prepojili. Podobný postup zvoľte aj s olivovým olejom. Bazalkové lístky môžete pred ich pridaním do fľaše oleja jemne potlačiť lyžičkou, aby sa z nej uvoľnilo viac chuti. Pridať môžete aj chili papričky či cesnak podľa toho, aké chute preferujete. Nechajte lúhovať aspoň dva týždne a používajte na šaláty.

Ďalším super tipom, ako bazalku spotrebovať a využiť naplno, je pridať ju do soli. Pripravte si kvalitnú hrubozrnnú soľ a bazalku v pomere 1:1. Bazalku aj soľ spracujte v mixéri, pomixovanú zmes rozprestrite na plech s pečiacim papierom a dajte do trúby na 225 stupňov, približne na 20 minút. Po prvých desiatich minútach zmes zľahka premiešajte. Vysušenú zmes dajte naspäť do mixéra (pozor, musí byť čistý a suchý) a pomeľte na múčku. S takto pripravenou soľou môžete dochucovať polievky, šaláty, mäso aj prílohy.

recept na drinky s bazalkou

Zdroj: Shutterstock®

Do drinkov ​

Omrzeli vás už klasické letné koktejly a chceli by ste im dodať troška šmrnc? Bazalka je správna odpoveď! Jednoducho prihoďte zopár lístkov do vášho gin tonicu, do vodkových drinkov alebo aj do mojita - klasického či ovocného. Bazalka dodá drinku skvelú, netradičnú chuť, ktorú určite oceníte vy aj vaši hostia na bazénovej párty. Bazalku možno samozrejme pridať aj do nealkoholických limonád pre šoférov. Okoreňte ňou napríklad uhorkovú či malinovú! Skvele sa hodí aj do celkom obyčajnej citronády, ktorú opäť niekoľko malých lístkov posúva na úplne inú úroveň.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.07.2018 06:51

Super, ďakujem za inšpiráciu!

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

16.07.2018 11:44

Ako bylinka mi vonia veľmi dobre, ale v jedle je pre mňa aromaticka. No verím, že jdelám dodá inú chuť.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

16.07.2018 16:21

Jeeej ,krásne vyzerajú tie drinky .. Ja si určite spravím ten dresing a do oleja ju dám ,už sa teším na tie fantastické chute..

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

16.07.2018 16:24

Určite vyskúšam..

Vaše meno:

Jana Kim Gughova

Jana Kim Gughova

17.07.2018 14:14

Bazalku rada pridávam do všetkého...ale len sušenú...živá dlho v črepníku nevydrží.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

18.07.2018 20:04

u nás len tak trošku do jedla, ako má svoju silnu chut

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.