Bazalka je známa už od staroveku. Pochádza z Indie, kde dobre poznali jej čaro a vedeli, že ide o cennú liečivú rastlinku. Do Európy sa dostala až v 16. storočí, no ako okrasná rastlina. Dnes je v našich končinách „doma” najmä v talianskej kuchyni, v ktorej by sme si bez nej vynikajúce špagety či paradajkovú polievku ani nevedeli predstaviť. U nás je vnímaná skôr ako jedna z hlavných prísad pesta. My vás však presvedčíme, že dokáže oveľa viac. Pozrite sa, ako využiť bazalku netradične!
Pozri aj: Neuveríš, čo dokáže: Toto sú úžasné benefity bazalky na telo!
Do dresingov a marinád
Čerstvá bazalka je vynikajúca na arómu, no dodáva jedlám aj znamenitú chuť. Okrem toho pôsobí pozitívne na ľudský organizmus, tak prečo jej do jedálnička nezaradiť oveľa viac? Prvým netradičným využitím tejto zelenej bylinky je, že z nej spravíme famóznu marinádu na mäsko. Posekajte ju nadrobno a zmiešajte ju s olivovým olejom, troškou balsamica, prelisovaným strúčikom cesnaku, kvalitnou soľou a čiernym korením. Potrite ním kuracie prsia a ugrilujte dozlatista.
Ak ste skôr šalátový typ, vrhnite sa na jednoduchý dresing z posekanej bazalky. Nasekajte si jej tak za hrsť a pridajte k nej 6 lyžíc olivového oleja, dve lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžičky kvalitného medu a dochuťte to soľou a čiernym korením, s ktorým nešetrite. K úplnej dokonalosti prispeje už len to, že bazalku nenasekáte nožom, ale pomocou elektrického sekáčika na cibuľu. Pustí tak oveľa viac svojej znamenitej korenistej chuti.
Do oleja, octu či soli
Skvelý spôsob, ako spotrebovať prebytočnú bazalku, je „zakonzervovať" ju v oleji či v octe. Nielen, že im bazalka dodá skvelú chuť, no vyhneme sa aj tomu, že by sme ju museli zvädnutú vyhodiť. Postup je celkom jednoduchý. Pripravte si ocot, najlepšie vínny, ktorý si pridávate napríklad do šalátov, čistú fľašu a dve stonky bazalkových lístkov. Pridať môžete aj strúčik cesnaku vcelku, ale nemusíte. Všetky ingrediencie dajte do fľaše, uzavrite a pretrepte ju. Nechajte na slnečnom mieste týždeň - dva, aby sa chute prepojili. Podobný postup zvoľte aj s olivovým olejom. Bazalkové lístky môžete pred ich pridaním do fľaše oleja jemne potlačiť lyžičkou, aby sa z nej uvoľnilo viac chuti. Pridať môžete aj chili papričky či cesnak podľa toho, aké chute preferujete. Nechajte lúhovať aspoň dva týždne a používajte na šaláty.
Ďalším super tipom, ako bazalku spotrebovať a využiť naplno, je pridať ju do soli. Pripravte si kvalitnú hrubozrnnú soľ a bazalku v pomere 1:1. Bazalku aj soľ spracujte v mixéri, pomixovanú zmes rozprestrite na plech s pečiacim papierom a dajte do trúby na 225 stupňov, približne na 20 minút. Po prvých desiatich minútach zmes zľahka premiešajte. Vysušenú zmes dajte naspäť do mixéra (pozor, musí byť čistý a suchý) a pomeľte na múčku. S takto pripravenou soľou môžete dochucovať polievky, šaláty, mäso aj prílohy.
Do drinkov
Omrzeli vás už klasické letné koktejly a chceli by ste im dodať troška šmrnc? Bazalka je správna odpoveď! Jednoducho prihoďte zopár lístkov do vášho gin tonicu, do vodkových drinkov alebo aj do mojita - klasického či ovocného. Bazalka dodá drinku skvelú, netradičnú chuť, ktorú určite oceníte vy aj vaši hostia na bazénovej párty. Bazalku možno samozrejme pridať aj do nealkoholických limonád pre šoférov. Okoreňte ňou napríklad uhorkovú či malinovú! Skvele sa hodí aj do celkom obyčajnej citronády, ktorú opäť niekoľko malých lístkov posúva na úplne inú úroveň.