Ako si vyrobiť cesnakový konfit či konfitovaný cesnak doma len za 5 minút prípravy? S našimi TOP radami veľmi jednoducho! Tieto pomaly pečené strúčiky cesnaku sa varia a skladujú s olejom a používajú sa na množstvo spôsobov ako napríklad karamelizovaný a jemný "doplnok" akéhokoľvek jedla.
Pre každého, kto je čo i len trochu fanúšikom cesnaku, bude toto pomaly pečené cesnakové jedlo novým najlepším priateľom. Cesnakové strúčiky dostanú fantastickú chuť! Dajte preto šancu tejto skvelej delikatese.
Konfitovaný cesnak - cesnakový konfit
Ak patríte medzi milovníkov cesnaku – potom budete na všetko rozotierať upražený zmäknutý cesnak, ktorý môže byť hladký ako maslo! Cesnakový konfit pozostáva z praženia cesnaku vo veľkom množstve tuku (extra panenský olivový olej) pri nízkej teplote, kým nie je mäkký a jemne zhnednutý. Po príprave je cesnak mäkký, sladký, bohatý a chutný bez horkosti surového cesnaku.
- V skutočnosti je konfitovaný cesnak v mnohých ohľadoch veľmi podobný pečenému strúčiku cesnaku.
- Tradičný pečený cesnak však môže viesť k nerovnomernému vareniu a dosiahnutie podobných výsledkov môže trvať dlhšie.
Najlepšie zo všetkého je, že z tejto metódy v skutočnosti získate 2 chutné produkty:
- prvým je jemný, maslový cesnak a
- druhým je voňavý cesnakový olej.
Konfitovaný cesnak - ingrediencie
- Cesnak
- Extra panenský olivový olej - tradične väčšina metód využíva extra panenský olivový olej pre jeho chuť a zdravotné benefity, ale tento proces bude rovnako dobre fungovať aj s inými olejmi na varenie – rastlinným olejom, hroznovým olejom, repkovým olejom, avokádovým olejom a podobne.
- Bylinky - predovšetkým rozmarín! Môžete však experimentovať aj s inými bylinkami, ako je napríklad oregano, chilli paprika, čerstvý tymián, fenikel, bobkový list a podobne.
- Pridať môžete aj korenie - čierne korenie či nové korenie.
Neprehliadnite: Sušenie cesnaku a príprava cesnakového prášku – ako postupovať, keď máme prebytok cesnaku?
Zdroj: Depositphotos
Ako konfitovať cesnak?
Krok 1: Pripravte si cesnak tak, že oddelíte strúčiky od hlavičiek a strúčiky olúpete.
Krok 2: Vložte cesnak do hlbokého plechu na pečenie alebo zapekacej misy.
Krok 3: Rozmarín + strúčiky cesnaku zalejte olejom tak, aby bol cesnak úplne ponorený.
Krok 4: Cesnak pomaly pražte v rúre asi 2 hodiny pri 90ºC (s ventilátorom). Keď sú pečené strúčiky cesnaku pripravené, budú jemné a jemne zlaté, ale nie príliš hnedé. Pre lepšiu chuť uprednostňujte pomalšie varenie pri nízkej teplote – ale pokojne skontrolujte cesnak po hodine, pretože už môže byť pre vás dosť dobrý.
Krok 5: Nechajte cesnakový konfit dostatočne vychladnúť, aby ste z neho odstránili všetky bylinky (ak chcete). Pokiaľ chcete urýchliť čas chladenia, umiestnite nádobu s cesnakovým konfitom do ľadového kúpeľa. Po vychladnutí preneste do sterilizovanej sklenenej nádoby a ihneď presuňte do chladničky.
Odporúčame aj: Domáci nakladaný cesnak: Lepší a účinnejší než antibiotiká!
Zdroj: Depositphotos
Ako používať cesnakový konfit - konfitovaný cesnak?
Cesnakový konfit alebo aj samotný cesnakový olej môžete okrem šalátov či príloh použiť aj do dipov, omáčok, nátierok, dressingov a podobne. Cesnakový olej môžete pokojne používať aj ako olej na namáčanie na chlieb alebo pri restovaní mäsa namiesto rastlinného oleja.
Ako skladovať / ako dlho vydrží konfitovaný cesnak?
Je dôležité cesnakový konfit vždy schladiť a použiť maximálne do DVOCH TÝŽDŇOV. Nikdy ho neskladujte pri izbovej teplote alebo na priamom slnku. Konfitovaný cesnak skladovať v chladničke je skutočne nevyhnutnosťou.
Zaujme vás: Toto sú osvedčené recepty proti chrípke a nachladnutiu. Poznáš ich?
Zdroj: Depositphotos
Môžete zmraziť cesnakový konfit?
Áno! Konfitovaný cesnak môžete zmraziť s olejom alebo cesnak prelisovať a zmraziť samostatne až na 2 mesiace.
- Olej/cesnak potom môžete pridať priamo do panvice (alebo nádoby na varenie) zmrazený.
- Len si pamätajte, že olej nezamrzne, preto ho uchovávajte niekde, kde sa neprevrhne.