Aj keď už zaváracia sezóna nie je v plnom prúde, ako to bolo cez leto, ešte stále sa nájdu nejaké potraviny, ktoré sa v mnohých domácnostiach zavárajú. Veď napríklad takú červenú repu mnohí ešte len teraz vyberali zo zeme či dokonca aj také ovocie dula ešte občas vykukuje na konároch. No ak ste milovníkmi hubárčenia, tak šup s hubami do zaváraninového pohára a následne do mikrovlnky! Zaváranie v mikrovlnke - v čom spočíta to tajomstvo?
Zaváranie uhoriek, zaváranie kompótov či zaváranie džemov - čo tak skúsiť to v mikrovlnke?
Aj keď už zaváracia sezóna nie je v plnom prúde ako to bolo cez leto, ešte stále sa nájdu nejaké potraviny, ktoré sa v mnohých domácnostiach zavárajú. Veď napríklad takú červenú repu mnohí ešte len teraz vyberali zo zeme či dokonca aj také ovocie dula ešte občas vykukuje na konároch. No ak ste milovníkmi hubárčenia, tak šup s hubami do zaváraninového pohára a následne do mikrovlnky!
Zaváranie je samo o sebe celkom mravenčou prácou, pretože najprv potrebujete očistiť ingrediencie na zaváranie, umyť zaváraninové poháre a naplniť ich a následne sterilizovať. Zvyčajne sterilizácia trvá približne 30 až 60 minút. Predsa len, kým sa dostane voda do bodu varu, tak to trvá nejaký ten čas. No dnes vám povieme aj o ďalších možnostiach sterilizácie. Možno to znie neuveriteľne, ale zavárať môžete aj v mikrovlnnej rúre a dokonca aj v umývačke riadu.
Pozri aj: Ako využiť šnúru na bielizeň v domácnosti? Vyskúšaj DIY nápady!
Shutterstock®
Sterilizácia ovocia a sterilizácia zeleniny - ako na zaváranie v mikrovlnnej rúre?
V mikrovlnke môžete sterilizovať naozaj čokoľvek. Jednoducho vybrané ingrediencie umyte a naskladajte do umytých pohárov. Zalejte pripraveným roztokom, zatvorte skrutkovacím viečkom a vložte do mikrovlnnej rúry. V závislosti od veľkosti pohára a množstva pohárov, trvá sterilizácia menej, ako 10 minút.
Ak do mikrovlnky vložíte poháre s objemom 0,7 litra, pri výkonnosti mikrovlnky 700 wattov dôjde k sterilizácii do 6 minút. Ak do mikrovlnky vložíte poháre s objemom 0,3 l, tak pri výkone 700 wattov budete potrebovať na sterilizáciu len 3 minúty. Uvedené údaje sa však líšia v závislosti od množstva pohárov, ktoré do mikrovlnky vložíte. Čím viac ich tam dáte, tým dlhšie bude sterilizácia trvať. Ak sa rozhodnete sterilizovať v mikrovlnke viac pohárov naraz, tak dobu sterilizácie vynásobte množstvom pohárov.
Odporúčame: Chudni s rozumom: Vyskúšaj 4 ľahké recepty na spálenie tukov
Shutterstock®
Sterilizácia v umývačke riadu
Tiež si práve hovoríte, že to ani nie je možné? Tiež sme ostali prekvapení, keď sme o tomto triku počuli prvýkrát. No ako sa hovorí: „Kým nevyskúšate, neuveríte!“ Ak teda aj vy chcete pri najbližšom zaváraní ušetriť svoj čas, tak stavte na zaváranie v umývačke riadu. Aj tu platí, že v umývačke riadu môžete zavárať naozaj čokoľvek. Počnúc uhorkami, pokračujúc džemami a končiac ďalšími pochúťkami.
V prvom rade však stavte na logistiku – poháre do umývačky umiestnite viečkom nahor vo vzpriamenej polohe a tiež nezabúdajte na dostatočný odstup medzi nimi (cca 5 cm). Vyberte program s teplotou 70 - 80 °C, ktorý trvá 1,5 – 2 hodiny. Síce ide o zdĺhavejší proces zavárania, no vy sa vyhnete akémukoľvek neporiadku a následnému prácnemu lešteniu kuchyne.
Mimochodom, nezabúdajte, že v zásobníku by sa nemali nachádzať žiadne čistiace prostriedky a iný riad!
Zaváranie ovocia a zaváranie zeleniny - je možná aj sterilizácia v rúre?
Zaváranie ovocia a zeleniny je skvelý spôsob, ako si uchovať tieto plodiny na dlhšie obdobie. Existuje niekoľko metód zavárania, pričom najčastejšie sa používajú sterilizácia vo vode alebo v tlakových hrncoch. Avšak, sterilizácia v rúre je taktiež možná, aj keď sa používa menej často.
Zaváranie ovocia
Pri zaváraní ovocia je kľúčové dodržiavať rôzne pomery cukru a kyselín, aby sa zabezpečila správna konzervácia a chuť. Ovocie sa najprv umyje, nakrája a následne sa zavára do sklenených pohárov. Po zavretí sa poháre zavaria. Pri tejto metóde je dôležité, aby sa zabezpečil dostatočný prítok tepla.
Zaváranie zeleniny
Pri zaváraní zeleniny sa často používajú aj prísady ako soľ a ocot, aby sa zabezpečila bezpečná a dlhodobá konzervácia. Zeleninu je potrebné dôkladne umyť, nakrájať, prípadne blanšírovať a následne umiestniť do sterilizovaných pohárov.
Sterilizácia v rúre ako ďalší spôsob sterilizácie
Sterilizácia v rúre je alternatívnou metódou, no je potrebné byť veľmi opatrný. Poháre sa umiestnia do studenej rúry a potom sa rúra nastaví na teplotu okolo 150 °C. Po dosiahnutí potrebnej teploty je dobré nechať poháre v rúre aspoň 30 minút, aby sa zabezpečila ich sterilizácia.
Pri tejto metóde je potrebné dodržať niekoľko zásad:
Používajte len sklenené poháre a viečka určené na zaváranie.
Skontrolujte, či poháre sú bez trhlín a poškodení.
Dbajte na to, aby sa poháre nedotýkali navzájom a nedochádzalo k ich prasknutiu kvôli teplote.
Vždy sa otestujte na zabezpečenie kvality obsahu zaváraných pohárov.
Zaváranie ovocia a zeleniny v rúre môže byť spravidla bezpečné, pokiaľ sa dodržujú všetky odporúčania a pravidlá. Avšak pre začiatočníkov a tých, ktorí zavárajú po prvýkrát, môže byť tradičná metóda vo vode alebo tlakových hrncoch lepšou voľbou pre dosiahnutie požadovanej bezpečnosti a kvality.
Anketa: SKÚŠALI STE UŽ ZAVÁRAŤ V MIKROVLNKE ALEBO UMÝVAČKE RIADU?
Odpovedalo 195 ľudí
16%
37%
46%
Aktualizovaný článok: 28.09.2024
17 komentárov
Anton Marek
18.12.2018 13:32Neviem, či by som sa na toto odvážil.
Ján Komada
19.11.2018 16:23radšej budem zavárat klasicky
Vlasta Mäsiarová
11.11.2018 17:49to je bláznivy napad, uz len to, ze sa musí odstranit leštidlo a aj sol. Neviem si to predstaviť.
Alžbeta Stanková
09.11.2018 10:58môže ísť do mikrovlnky pohár s kovovým vrchnákom? ja som si doteraz myslela, že kovové veci tam nepatria, či?
Andrea Gezeova
06.11.2018 10:51toto je pre mňa ozaj novinka. mikrovlnku obmedzujem, takže ani zaváranie v nej nehrozí.
Andrea Hrtúsová
04.11.2018 20:33Mne sa nápad sterilizácie v umývačke riadu páči.Musim ho vyskúšať.
Ladislav Slota
03.11.2018 15:00O sterilizacii v umývačke riadu som už počul.Asi to budeme musieť vyskúšať
Martina Putoráková
02.11.2018 16:19Pocula som uz o tom, no ostanem radsej pri klasike...:)
Darina Božiková
01.11.2018 09:11zaváranie v mikrovlnke-čas vynásobte počtom pohárov?! 5 pohárov x 6 minút =30 minút.do zaváracieho hrnca sa mi vmestí 18 pohárov. naraz. tak aká je tá úspora v čase? a možno ani v peniazoch. pripadá mi to naozaj divné,ale možno sa mýlim,kto to chce skúsiť,želám mu veľa úspechov.
Barbora Kubelková
29.10.2018 13:50Mikrovlnka za mňa veľmi nie. Aj keď ju doma mám. Použijem ju raz za dva mesiace..Veľmi jej neverím, čo sa týka vyžarovania atď. Radšej aj jedlo ohrievam na sporáku..
Helena Zobková Šimurdová
23.10.2018 20:28V mikrovlnke som už skúšala ale v umývačke ešte nie.
Jan Janto
22.10.2018 19:57Važení - už aspoň priemerne inteligentný človek, by mal v súčasnosti mať poznanie a vedieť o škodlivosti "mikrovlniek" - t.j o ich nesmierne škodlivom mikrovlnnom žiarení !!! Existuje už o tom nepreberné množstvo informácií z lekárskych a iných vedeckých štúdií . A vy v tomto článku doporučujete ľudom zavárať v mikrovlnke ?! Mikrovlnky neboli zatiaľ zrušené len z toho dôvodu pretože obchodná lobby to jednoducho nedovolí - zrušiť biznis s nimi....
No a zavárať v myčke kde je inak vždy plno chémie, to je tiež nápad....Už stačí to, že riad sa na záver oplachuje chem. prípravkom aby sa pekne leskol, a to už nikto nevníma, že keď si do takého "opláchnutého" pohára naleje po prvý krát po omytí nejakú tekutinu, e si tam zároveň "primieša" tú chémiu( inak takto to samozrejme tiež funguje aj v gastro zariadeniach)
Bia
12.10.2024 17:07A ako sa asi dostane tá chémia z umývačky do zatvoreného zaváraninového pohára ???
Soňa Krátka
22.10.2018 19:01zostávam verná klasike zavárania....
Zoran Majkovic
22.10.2018 16:54O schopnosti mikrovlnneho ziarenia menit chemicku strukturu molekul bolo publikovanych mnozstvo vedeckych dokazov ! Preto v ziadnom pripade neodporucam to skusat a zabudnut aj na ohrev potravin v mikrovlnke ! V opacnom pripade sa mozu v potravine objavit absolutne necakane chemicke zluceniny s tazko odhadnutelnym dopadom na organizmus konzumenta !!!
PS. Tento clanok sutazi o najidiotskejsi prispevok ? Ak ano, davam mu hlas !
Stano
18.03.2025 01:01Je to zaujímavé. Ak by bola pravda to čo píše dole, že mikrovlnka odstráni všetky minerály, tak vodný kameň je čo? Ak to je mineral, tak dám varnú kanvicu do mikrovlnky a zmizne mi kameň? Zdá sa mi to zaujímavé ako čistiť vodný kameň.
Katarína Kačuriková
22.10.2018 20:58Pekný večer prajem,
ďakujem za Váš komentár k nášmu článku. Čo sa týka škodlivosti mikrovlnky, tak v tomto prípade nie je jednoznačne dokázané, že mikrovlnky skutočne patria medzi najškodlivejšie zariadenia, aké sa používajú. Existujú totižto 2 tábory názorov, ako ľudí tak aj vedcov, kde jedni tvrdia, že mikrovlnka je skutočne škodlivá a iní zase tvrdia, že mikrovlnka nemá žiaden negatívny dopad na jedlo, ktoré sa v nej ohrieva (písali sme o tom aj v tomto článku: ). Je preto na uvážení každého z nás, či sa rozhodne dané zariadenie používať alebo nie a tiež ktorému výskumu bude veriť, pretože si skutočne protirečia.
Veď keď si vezmeme, napríklad aj také mobilné telefóny sú škodlivé pre naše zdravie, pretože spôsobujú rakovinu, no napriek tomu nepohybujem o tom, že toto zariadenie používate aj vy a predpokladám, že každý deň.
Tento článok mi prišiel zaujímavý s ohľadom na využiteľnosť mikrovlnnej rúry alebo umývačky riadu aj nejakým iným spôsobom, než je ich primárny účel.
Jan Janto
22.10.2018 20:03Tu nejde len akože o nejaké neznáme zlúčeniny - jednoducho mikrovlnné žiarenie zničí všetky vitamíny minerály a z jedla sa stane odpadový, toxický balast, z ktorým sa ľudský organizmus ťažko vysporiada -nevie ho stráviť a postupne ukladá sa v ňom - kúsok po kúsku....
Marianna Rajniaková
22.10.2018 10:56ja staviam na klasiku ako ma naučila mama, čiže zaváram v hrnci..
Tomáš Kamenár
22.10.2018 10:11moc sa mi tento spôsob nepáči
Ľubica Šťastná
22.10.2018 06:13O tomto triku som už počula, no ešte nepraktizovala.