Pečený cesnak: Toto dokáže s telom do 24 hodín!

Cesnak je výborným prírodným liečivom. Má antibiotické a antibakteriálne účinky a je prevenciou pred mnohými ochoreniami. Typický je nielen svojou štipľavosťou, ale aj silnou arómou. Možno aj preto ho mnohí ľudia používajú zriedkavo. Existuje však jeden skvelý spôsob, ako svojmu telu túto zdravú zeleninu dopriať.

Pečený cesnak je jednoduchý na prípravu, chutný a navyše dokáže v našom tele skutočné zázraky. Ako pečený cesnak pôsobí na naše telo a čo by sme mali vedieť o účinkoch pečeného cesnaku? Prečítajte si, ako pár strúčikov pečeného cesnaku ozdraví organizmus v priebehu 24 hodín!

Čo by ste mali o cesnaku vedieť

Cesnak kuchynský je rastlina z čeľade cesnakovité pochádzajúca zo strednej Ázie. Z rastliny sa zužitkováva koreň, ktorý sa v kulinárstve používa ako zelenina a korenina. Je zdrojom cenných bielkovín, antioxidantov a vlákniny. 

Taktiež obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerálne látky ako selén, železo, draslík, síra, fosfor a zinok. Cesnak má svoje miesto i v ľudovom liečiteľstve. Už starí Egypťania i Gréci ho používali pri problémoch s trávením alebo dýchacích ťažkostiach. 

Rovnako im dodával energiu a pomáhal potlačiť v tele zápaly a infekcie. Poznali ho však i Slovania, u ktorých bol taktiež súčasťou prírodného liečiteľstva. A nakoniec, jedna zaujímavosť. Viete, prečo cesnak smrdí? Podľa ľudových múdrostí preto, aby od človeka odohnal všetkých démonov a zlých duchov.

Pozri aj: Domáci nakladaný cesnak: Lepší a účinnejší než antibiotiká!

pečený cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Ako upiecť cesnak pečený v šupke?

Ak chcete pre svoje telo niečo urobiť, pripravte si pečený cesnak. Takýmto spôsobom zužitkujete všetky jeho skvelé vlastnosti. Cesnak navyše pri pečení mierne stráca svoju štipľavosť a prekvapí vás jemne sladkastou až orieškovou chuťou. Pečením sa o niečo zmenšuje aj obsah pár účinných látok, ale nie úplne. Tepelne upravený cesnak je však skvelou voľbou pre ľudí, ktorým v surovom stave táto zelenina nechutí či nevyhovuje.

Surový cesnak môže navyše aj v malom množstve spôsobovať u niektorých ľudí dráždenie sliznice žalúdka. Príprava pečeného cesnaku je úplne jednoduchá.

Pečený cesnak recept:

Vezmite si celú neošúpanú hlavičku cesnaku a zrežte z nej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť všetky strúčiky. Odkrojiť stačí približne jeden centimeter. Následne pridáme olivový olej, ktorým potrieme hlavičky a zabalíme ich do alobalu.

Týmto spôsobom si pripravte ľubovoľný počet hlavičiek, poukladajte ich na plech a dajte do rúry na 220 °C. Cesnak pečte približne 45 až 60 minút, na posledných 10 minút ho vyberte z alobalu. Hotový pečený cesnak je zlatohnedý a takmer tekutý, štipľavosť a aróma sa strácajú. Môžete ho konzumovať priamo lyžičkou, alebo si ho natrite na bagetu či pridajte do nátierky.

Pozri aj: Vedela si, že existuje čierny cesnak? Zisti, prečo si ho dopriať každý deň!

cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Čo dokáže cesnak pečený v rúre v priebehu 24 hodín?

Ak skonzumujete pečený cesnak, už po prvej hodine sa bude nachádzať v žalúdku v procese trávenia. Telo z neho bude vstrebávať energiu, živiny a liečivé látky. Po dvoch až štyroch hodinách látky získané z cesnaku napomáhajú bojovať proti voľným radikálom.

Cesnak je totiž výborným zdrojom antioxidantov. V priebehu ďalších dvoch hodín útočí na nadbytočnú vodu v tele a uložený telesný tuk. Šesť až sedem hodín po konzumácii pečeného cesnaku sa do krvi dostávajú účinné látky. Naplno sa prejavujú antibakteriálne vlastnosti zeleniny, vďaka čomu začína boj so zlými baktériami.

Po šiestich až desiatich hodinách sú živiny z cesnaku na bunkovej úrovni a predstavujú ochranu pred nežiaducou oxidáciou. Počas nasledujúcich hodín už dochádza v organizme k procesu hĺbkového čistenia.  

Inšpiruj sa: Rada nad zlato: Nauč sa, ako skladovať cesnak tak, aby vydržal! ​

cesnak je zdravý

Zdroj: Shutterstock®

Prečo pečený cesnak? 

V tele sa po konzumácii pečeného cesnaku naštartujú tieto procesy

Hĺbková očista, ktorá v tele nastáva po skonzumovaní a strávení pečeného cesnaku vedie k regulovaniu hladiny cholesterolu, znižovaniu krvného tlaku a zvyšovaniu prirodzenej obranyschopnosti. Imunitný systém je posilnený, tepny sa prečisťujú a zvyšuje sa životnosť buniek. Cesnak napomáha zlepšiť i pevnosť kostí a neutralizuje ťažké kovy v organizme.

Pečený v šupke má navyše vysokú nutričnú hodnotu, takže telu dokáže dodať značné množstvo energie, čím eliminuje únavu a zvyšuje výkon. Takto upravený cesnak je prínosom hlavne pre ľudí, ktorých trápia problémy so žalúdkom, vysoký krvný tlak i nadváha. Už šesť strúčikov pečeného cesnaku zrýchľuje metabolizmus, čo je vítané hlavne pri redukovaní hmotnosti. Aby pečený cesnak viditeľne zlepšil vaše zdravie, nezabudnite si ho dopriať pravidelne.

Nátierka z pečeného cesnaku

Ingrediencie:

  • 2 ks pečeného cesnaku

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 uvarené vajce natvrdo
  • rastlinné maslo
  • 1 PL majonézy
  • 1 cibuľa
  • soľ a korenie

Postup: Olúpaný pečený cesnak dáme do misky a strúčiky roztlačíme. Pridáme maslo, majonézu, nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájané vajcia. Zmes rozmixujeme mixérom a podľa chuti ešte posolíme, prípadne aj okoreníme. Podávame na čerstvom pečive. 

Aktualizované na 31. 10. 2023

37 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.09.2017 08:16

pečený cesnak robievam, keď pečiem mäsko, je sladučký...surový nemôžem ani ja...cesnačik je naozaj veľmi zdravý, siahneme po ňom najmä vtedy, keď na nás niečo "lezie"...

Vaše meno:

Alena Cabakova

Alena Cabakova

03.09.2017 11:02

ano takyto je vyborny, robime ho na grilovackach a vzdy sa po nom len tak zaprasi :) Ale vyborny je aj takto peceny v rure alebo na panvici :) rovnako vrelo odporucam aj pred obdobim co nas caka, aby sme mali prevenciu proti chripke a inym chorobam...

Anna Kristova

Anna Kristova

03.09.2017 09:06

tak toto som fakt ešte nepočula

Vaše meno:

benynka

benynka

03.09.2017 10:06

taký klasický pečený rozdelený na strúčiky som jedla, ale toto je o inom...vyzerá to veľmi dobre a určite vyskúšam

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

03.09.2017 11:05

cesnak si zvyknem dať aj surový a niekedy ho zvykneme mať aj takýto pečený keď ho prihodíme k mäsu na pekáč

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

03.09.2017 13:08

pečený cesnak je veľká dobrota a ked pečiem mäso veľakrát k nemu pridám aj hlavičky cesnaku

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

03.09.2017 14:53

Cesnak je úžasná vec,musíme ho mať doma vždy.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.09.2017 18:46

surový cesnak mi robí problémy, tepelne upravený môžem, takže už zostáva len vyskúšať

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

03.09.2017 19:16

Milujeme cesnak, aj takýto pečený, je to lahôdka :)

Vaše meno:

Bozena Cipíková

Bozena Cipíková

03.09.2017 19:20

Toto robíme tiež a je to lahôdka :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.09.2017 21:01

Zaručene vyskúšam, ďakujem!

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

03.09.2017 21:03

vareny a peceny s jedlom a surovy hedavam casti... ale peceny podla vasho odporucania som este nikdy neskusila a ani nejedla.... dakujem za odporucanie....

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

04.09.2017 13:48

Cesnak pokladám za veľmi zdravý pokrm, rada by som si ho dopriala čo najčastejšie-žiaľ v surovom stave mi spôsobuje ťažké migrény. Tento pečený však vyskúšam, možno práve taký bude pre mňa vhodný, keďže ani varený mi nerobí problémy..

Vaše meno:

janko komada

janko komada

04.09.2017 17:43

každý deň zjem cesnak je zdravy a grilovaný alebo pečený je pochúťka

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

05.09.2017 13:26

raz možno ochutnám

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

08.09.2017 07:55

Robím často pečený cesnak, je fantastický.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

10.09.2017 19:57

Robím ho takto : len dám strúčiky celého cesnaku , neodkrojujem vrch , na pekáč, a vložím do rúry.. Asi 15 min pečiem .. a natriem na chlebík a je mňamka hotová ..

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

13.09.2017 07:45

Cesnak v akejkoľvek forme mám rada.

Vaše meno:

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

15.09.2017 18:33

Ano.je to delikatesa a mozem ho vrelo doporucit. V Anglìcku som ho pripravovala detom na zelanie ich rodicov 2x tyzdenne. Piekla som ho v el.rure v keramickej nadobke v tvare cesnaku. Po upeceni som ho natierala ako masielko na hrianky. Mnam

Vaše meno:

Lucia STUPKOVA

Lucia STUPKOVA

24.09.2017 13:02

Vynikajuci je aj chutovo,a po upeceni nie je ani tazky na zaludok

Vaše meno:

Jozef Marinič

Jozef Marinič

25.09.2017 20:20

este som to nerobil ale vyskusam diky za tip

Vaše meno:

Andrejka Smutňáková

Andrejka Smutňáková

02.10.2017 09:46

o takomto recepte na cesnak som ešte nepočula, ale rada vyskúšam, nakoľko cesnak mám veľmi rada

Vaše meno:

janko komada

janko komada

03.10.2017 15:06

MáM RAD CESEK

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

13.11.2017 14:28

ja sem tam cesnak prihodim k pecenym zemiakom a ozaj ze je menj stiplavy a teraz viem ze aj aky zdrav y:)

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

19.11.2017 11:48

fiha, vyzera tento recept skvelo , staci dat na plecha len zakryt alobalom alebo kazdu hlavku obalit do alobalu?

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

03.12.2017 21:15

Pečiem cesnak, dávam k zemiakom a mäso. Tak samostatne som ešte nepiekla. Iste vyskúšam.

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

23.12.2017 06:02

takýto pečený je najlepší, ale je až tak dobrý,že ho neviete prestať jesť a potom sa hlási aj žalúdok :D

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

04.04.2018 21:20

Mňam pečený cesnak je pochúťka

Vaše meno:

Mária Liščinská

Mária Liščinská

22.05.2018 01:21

BOMBA! úúúúplne . . . . . IHNEĎ ZDIEĽAM KDE SA LEN DÁ ;) WAU

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

17.11.2018 18:11

môže to byť dobré- vyskúšam

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

22.11.2018 15:07

vyskusam ked budem mat dovolenku, aby kolegovci nepoodpadavali :D

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

19.12.2018 22:32

Pečený cesnak som samozrejme jedla, je výborný.Až z článku zisťujem spektrum jeho účinkov

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

14.03.2019 10:11

U nás cesnak na dennom poriadku, hlavne preto, že znižuje krvný tlak a takto pečený určite vyskúšam. Vďaka za tip.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

05.09.2021 09:04

už som o tom počula, ale ešte som neskúšala

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

06.09.2021 21:56

Takto som cesnak ešte nepiekla. Pravidelne pridávam k mäsu,alebo zemiakom,ale vždy olúpaný. Hned zajtra ho pridám podľa tohto receptu k zemiakom. A už sa teším na jeho chuť... A hlavne na jeho účinky.

Vaše meno:

Anna Jasná

Anna Jasná

20.09.2021 10:41

O cesnaku by Vám vedela porozprávať dcéra, ktorá ho konzumuje na kilá :)
Samozrejme, len keď je príležitosť:)

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

28.09.2021 13:42

Počula som o pečenom cesnaku, no ešte nevyskúšala. Veľmi rada mám surový cesnak, ale istotne vyskúšam aj pečený.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

31.10.2023 22:48

Cesnak u nás ide na odbyt. Aj surový, aj varený, aj pečený. Dávam ho všade, kde sa dá :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE