Cesnak je výborným prírodným liečivom. Má antibiotické a antibakteriálne účinky a je prevenciou pred mnohými ochoreniami. Typický je nielen svojou štipľavosťou, ale aj silnou arómou. Možno aj preto ho mnohí ľudia používajú zriedkavo. Existuje však jeden skvelý spôsob, ako svojmu telu túto zdravú zeleninu dopriať.
Pečený cesnak je jednoduchý na prípravu, chutný a navyše dokáže v našom tele skutočné zázraky. Ako pečený cesnak pôsobí na naše telo a čo by sme mali vedieť o účinkoch pečeného cesnaku? Prečítajte si, ako pár strúčikov pečeného cesnaku ozdraví organizmus v priebehu 24 hodín!
Čo by ste mali o cesnaku vedieť
Cesnak kuchynský je rastlina z čeľade cesnakovité pochádzajúca zo strednej Ázie. Z rastliny sa zužitkováva koreň, ktorý sa v kulinárstve používa ako zelenina a korenina. Je zdrojom cenných bielkovín, antioxidantov a vlákniny.
Taktiež obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerálne látky ako selén, železo, draslík, síra, fosfor a zinok. Cesnak má svoje miesto i v ľudovom liečiteľstve. Už starí Egypťania i Gréci ho používali pri problémoch s trávením alebo dýchacích ťažkostiach.
Rovnako im dodával energiu a pomáhal potlačiť v tele zápaly a infekcie. Poznali ho však i Slovania, u ktorých bol taktiež súčasťou prírodného liečiteľstva. A nakoniec, jedna zaujímavosť. Viete, prečo cesnak smrdí? Podľa ľudových múdrostí preto, aby od človeka odohnal všetkých démonov a zlých duchov.
Pozri aj: Domáci nakladaný cesnak: Lepší a účinnejší než antibiotiká!
Ako upiecť cesnak pečený v šupke?
Ak chcete pre svoje telo niečo urobiť, pripravte si pečený cesnak. Takýmto spôsobom zužitkujete všetky jeho skvelé vlastnosti. Cesnak navyše pri pečení mierne stráca svoju štipľavosť a prekvapí vás jemne sladkastou až orieškovou chuťou. Pečením sa o niečo zmenšuje aj obsah pár účinných látok, ale nie úplne. Tepelne upravený cesnak je však skvelou voľbou pre ľudí, ktorým v surovom stave táto zelenina nechutí či nevyhovuje.
Surový cesnak môže navyše aj v malom množstve spôsobovať u niektorých ľudí dráždenie sliznice žalúdka. Príprava pečeného cesnaku je úplne jednoduchá.
Pečený cesnak recept:
Vezmite si celú neošúpanú hlavičku cesnaku a zrežte z nej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť všetky strúčiky. Odkrojiť stačí približne jeden centimeter. Následne pridáme olivový olej, ktorým potrieme hlavičky a zabalíme ich do alobalu.
Týmto spôsobom si pripravte ľubovoľný počet hlavičiek, poukladajte ich na plech a dajte do rúry na 220 °C. Cesnak pečte približne 45 až 60 minút, na posledných 10 minút ho vyberte z alobalu. Hotový pečený cesnak je zlatohnedý a takmer tekutý, štipľavosť a aróma sa strácajú. Môžete ho konzumovať priamo lyžičkou, alebo si ho natrite na bagetu či pridajte do nátierky.
Pozri aj: Vedela si, že existuje čierny cesnak? Zisti, prečo si ho dopriať každý deň!
Čo dokáže cesnak pečený v rúre v priebehu 24 hodín?
Ak skonzumujete pečený cesnak, už po prvej hodine sa bude nachádzať v žalúdku v procese trávenia. Telo z neho bude vstrebávať energiu, živiny a liečivé látky. Po dvoch až štyroch hodinách látky získané z cesnaku napomáhajú bojovať proti voľným radikálom.
Cesnak je totiž výborným zdrojom antioxidantov. V priebehu ďalších dvoch hodín útočí na nadbytočnú vodu v tele a uložený telesný tuk. Šesť až sedem hodín po konzumácii pečeného cesnaku sa do krvi dostávajú účinné látky. Naplno sa prejavujú antibakteriálne vlastnosti zeleniny, vďaka čomu začína boj so zlými baktériami.
Po šiestich až desiatich hodinách sú živiny z cesnaku na bunkovej úrovni a predstavujú ochranu pred nežiaducou oxidáciou. Počas nasledujúcich hodín už dochádza v organizme k procesu hĺbkového čistenia.
Inšpiruj sa: Rada nad zlato: Nauč sa, ako skladovať cesnak tak, aby vydržal!
Prečo pečený cesnak?
V tele sa po konzumácii pečeného cesnaku naštartujú tieto procesy
Hĺbková očista, ktorá v tele nastáva po skonzumovaní a strávení pečeného cesnaku vedie k regulovaniu hladiny cholesterolu, znižovaniu krvného tlaku a zvyšovaniu prirodzenej obranyschopnosti. Imunitný systém je posilnený, tepny sa prečisťujú a zvyšuje sa životnosť buniek. Cesnak napomáha zlepšiť i pevnosť kostí a neutralizuje ťažké kovy v organizme.
Pečený v šupke má navyše vysokú nutričnú hodnotu, takže telu dokáže dodať značné množstvo energie, čím eliminuje únavu a zvyšuje výkon. Takto upravený cesnak je prínosom hlavne pre ľudí, ktorých trápia problémy so žalúdkom, vysoký krvný tlak i nadváha. Už šesť strúčikov pečeného cesnaku zrýchľuje metabolizmus, čo je vítané hlavne pri redukovaní hmotnosti. Aby pečený cesnak viditeľne zlepšil vaše zdravie, nezabudnite si ho dopriať pravidelne.
Nátierka z pečeného cesnaku
Ingrediencie:
-
2 ks pečeného cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 uvarené vajce natvrdo
- rastlinné maslo
- 1 PL majonézy
- 1 cibuľa
- soľ a korenie
Postup: Olúpaný pečený cesnak dáme do misky a strúčiky roztlačíme. Pridáme maslo, majonézu, nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájané vajcia. Zmes rozmixujeme mixérom a podľa chuti ešte posolíme, prípadne aj okoreníme. Podávame na čerstvom pečive.
Aktualizované na 31. 10. 2023
37 komentárov
Elena Švachová
31.10.2023 22:48Cesnak u nás ide na odbyt. Aj surový, aj varený, aj pečený. Dávam ho všade, kde sa dá :-)
Margaret Zimova
28.09.2021 13:42Počula som o pečenom cesnaku, no ešte nevyskúšala. Veľmi rada mám surový cesnak, ale istotne vyskúšam aj pečený.
Anna Jasná
20.09.2021 10:41O cesnaku by Vám vedela porozprávať dcéra, ktorá ho konzumuje na kilá :)
Samozrejme, len keď je príležitosť:)
Elena Švachová
06.09.2021 21:56Takto som cesnak ešte nepiekla. Pravidelne pridávam k mäsu,alebo zemiakom,ale vždy olúpaný. Hned zajtra ho pridám podľa tohto receptu k zemiakom. A už sa teším na jeho chuť... A hlavne na jeho účinky.
Katarína Konečná
05.09.2021 09:04už som o tom počula, ale ešte som neskúšala
Alena Hocková
14.03.2019 10:11U nás cesnak na dennom poriadku, hlavne preto, že znižuje krvný tlak a takto pečený určite vyskúšam. Vďaka za tip.
Anna Vargová
19.12.2018 22:32Pečený cesnak som samozrejme jedla, je výborný.Až z článku zisťujem spektrum jeho účinkov
Zuzana Szocsova
22.11.2018 15:07vyskusam ked budem mat dovolenku, aby kolegovci nepoodpadavali :D
Alžbeta Stanková
17.11.2018 18:11môže to byť dobré- vyskúšam
Mária Liščinská
22.05.2018 01:21BOMBA! úúúúplne . . . . . IHNEĎ ZDIEĽAM KDE SA LEN DÁ ;) WAU
Jana Komadová
04.04.2018 21:20Mňam pečený cesnak je pochúťka
Ivana Goliašová
23.12.2017 06:02takýto pečený je najlepší, ale je až tak dobrý,že ho neviete prestať jesť a potom sa hlási aj žalúdok :D
Helena Zobková
03.12.2017 21:15Pečiem cesnak, dávam k zemiakom a mäso. Tak samostatne som ešte nepiekla. Iste vyskúšam.
Lenka Piovarčiová
19.11.2017 11:48fiha, vyzera tento recept skvelo , staci dat na plecha len zakryt alobalom alebo kazdu hlavku obalit do alobalu?
Martina Begalova
13.11.2017 14:28ja sem tam cesnak prihodim k pecenym zemiakom a ozaj ze je menj stiplavy a teraz viem ze aj aky zdrav y:)
janko komada
03.10.2017 15:06MáM RAD CESEK
Andrejka Smutňáková
02.10.2017 09:46o takomto recepte na cesnak som ešte nepočula, ale rada vyskúšam, nakoľko cesnak mám veľmi rada
Jozef Marinič
25.09.2017 20:20este som to nerobil ale vyskusam diky za tip
Lucia STUPKOVA
24.09.2017 13:02Vynikajuci je aj chutovo,a po upeceni nie je ani tazky na zaludok
Regina Klara Golasova
15.09.2017 18:33Ano.je to delikatesa a mozem ho vrelo doporucit. V Anglìcku som ho pripravovala detom na zelanie ich rodicov 2x tyzdenne. Piekla som ho v el.rure v keramickej nadobke v tvare cesnaku. Po upeceni som ho natierala ako masielko na hrianky. Mnam
Žofia Mažáriová
13.09.2017 07:45Cesnak v akejkoľvek forme mám rada.
Pavlína Vaksmundská
10.09.2017 19:57Robím ho takto : len dám strúčiky celého cesnaku , neodkrojujem vrch , na pekáč, a vložím do rúry.. Asi 15 min pečiem .. a natriem na chlebík a je mňamka hotová ..
Ivana Goliašová
08.09.2017 07:55Robím často pečený cesnak, je fantastický.
Tomáš Kamenár
05.09.2017 13:26raz možno ochutnám
janko komada
04.09.2017 17:43každý deň zjem cesnak je zdravy a grilovaný alebo pečený je pochúťka
Milka Damašková
04.09.2017 13:48Cesnak pokladám za veľmi zdravý pokrm, rada by som si ho dopriala čo najčastejšie-žiaľ v surovom stave mi spôsobuje ťažké migrény. Tento pečený však vyskúšam, možno práve taký bude pre mňa vhodný, keďže ani varený mi nerobí problémy..
Soňa Kelemenová
03.09.2017 21:03vareny a peceny s jedlom a surovy hedavam casti... ale peceny podla vasho odporucania som este nikdy neskusila a ani nejedla.... dakujem za odporucanie....
Ľubica Šťastná
03.09.2017 21:01Zaručene vyskúšam, ďakujem!
Bozena Cipíková
03.09.2017 19:20Toto robíme tiež a je to lahôdka :)
Táňa Slahučková
03.09.2017 19:16Milujeme cesnak, aj takýto pečený, je to lahôdka :)
Mária Maxianová
03.09.2017 18:46surový cesnak mi robí problémy, tepelne upravený môžem, takže už zostáva len vyskúšať
Lucia Valková
03.09.2017 14:53Cesnak je úžasná vec,musíme ho mať doma vždy.
Martina Zahoranová
03.09.2017 13:08pečený cesnak je veľká dobrota a ked pečiem mäso veľakrát k nemu pridám aj hlavičky cesnaku
Jana Uhrová
03.09.2017 11:05cesnak si zvyknem dať aj surový a niekedy ho zvykneme mať aj takýto pečený keď ho prihodíme k mäsu na pekáč
benynka
03.09.2017 10:06taký klasický pečený rozdelený na strúčiky som jedla, ale toto je o inom...vyzerá to veľmi dobre a určite vyskúšam
Anna Kristova
03.09.2017 09:06tak toto som fakt ešte nepočula
Soňa Krátka
03.09.2017 08:16pečený cesnak robievam, keď pečiem mäsko, je sladučký...surový nemôžem ani ja...cesnačik je naozaj veľmi zdravý, siahneme po ňom najmä vtedy, keď na nás niečo "lezie"...
Alena Cabakova
03.09.2017 11:02ano takyto je vyborny, robime ho na grilovackach a vzdy sa po nom len tak zaprasi :) Ale vyborny je aj takto peceny v rure alebo na panvici :) rovnako vrelo odporucam aj pred obdobim co nas caka, aby sme mali prevenciu proti chripke a inym chorobam...