Cesnak je výborným prírodným liečivom. Má antibiotické a antibakteriálne účinky a je prevenciou pred mnohými ochoreniami. Typický je nielen svojou štipľavosťou, ale aj silnou arómou. Možno aj preto ho mnohí ľudia používajú zriedkavo. Existuje však jeden skvelý spôsob, ako svojmu telu túto zdravú zeleninu dopriať.
Pečený cesnak je jednoduchý na prípravu, chutný a navyše dokáže v našom tele skutočné zázraky. Ako pečený cesnak pôsobí na naše telo a čo by sme mali vedieť o účinkoch pečeného cesnaku? Prečítajte si, ako pár strúčikov pečeného cesnaku ozdraví organizmus v priebehu 24 hodín!
Čo by ste mali o cesnaku vedieť
Cesnak kuchynský je rastlina z čeľade cesnakovité pochádzajúca zo strednej Ázie. Z rastliny sa zužitkováva koreň, ktorý sa v kulinárstve používa ako zelenina a korenina. Je zdrojom cenných bielkovín, antioxidantov a vlákniny.
Taktiež obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerálne látky ako selén, železo, draslík, síra, fosfor a zinok. Cesnak má svoje miesto i v ľudovom liečiteľstve. Už starí Egypťania i Gréci ho používali pri problémoch s trávením alebo dýchacích ťažkostiach.
Rovnako im dodával energiu a pomáhal potlačiť v tele zápaly a infekcie. Poznali ho však i Slovania, u ktorých bol taktiež súčasťou prírodného liečiteľstva. A nakoniec, jedna zaujímavosť. Viete, prečo cesnak smrdí? Podľa ľudových múdrostí preto, aby od človeka odohnal všetkých démonov a zlých duchov.
Pozri aj: Domáci nakladaný cesnak: Lepší a účinnejší než antibiotiká!
Ako upiecť cesnak pečený v šupke?
Ak chcete pre svoje telo niečo urobiť, pripravte si pečený cesnak. Takýmto spôsobom zužitkujete všetky jeho skvelé vlastnosti. Cesnak navyše pri pečení mierne stráca svoju štipľavosť a prekvapí vás jemne sladkastou až orieškovou chuťou. Pečením sa o niečo zmenšuje aj obsah pár účinných látok, ale nie úplne. Tepelne upravený cesnak je však skvelou voľbou pre ľudí, ktorým v surovom stave táto zelenina nechutí či nevyhovuje.
Surový cesnak môže navyše aj v malom množstve spôsobovať u niektorých ľudí dráždenie sliznice žalúdka. Príprava pečeného cesnaku je úplne jednoduchá.
Pečený cesnak recept:
Vezmite si celú neošúpanú hlavičku cesnaku a zrežte z nej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť všetky strúčiky. Odkrojiť stačí približne jeden centimeter. Následne pridáme olivový olej, ktorým potrieme hlavičky a zabalíme ich do alobalu.
Týmto spôsobom si pripravte ľubovoľný počet hlavičiek, poukladajte ich na plech a dajte do rúry na 220 °C. Cesnak pečte približne 45 až 60 minút, na posledných 10 minút ho vyberte z alobalu. Hotový pečený cesnak je zlatohnedý a takmer tekutý, štipľavosť a aróma sa strácajú. Môžete ho konzumovať priamo lyžičkou, alebo si ho natrite na bagetu či pridajte do nátierky.
Pozri aj: Vedela si, že existuje čierny cesnak? Zisti, prečo si ho dopriať každý deň!
Čo dokáže cesnak pečený v rúre v priebehu 24 hodín?
Ak skonzumujete pečený cesnak, už po prvej hodine sa bude nachádzať v žalúdku v procese trávenia. Telo z neho bude vstrebávať energiu, živiny a liečivé látky. Po dvoch až štyroch hodinách látky získané z cesnaku napomáhajú bojovať proti voľným radikálom.
Cesnak je totiž výborným zdrojom antioxidantov. V priebehu ďalších dvoch hodín útočí na nadbytočnú vodu v tele a uložený telesný tuk. Šesť až sedem hodín po konzumácii pečeného cesnaku sa do krvi dostávajú účinné látky. Naplno sa prejavujú antibakteriálne vlastnosti zeleniny, vďaka čomu začína boj so zlými baktériami.
Po šiestich až desiatich hodinách sú živiny z cesnaku na bunkovej úrovni a predstavujú ochranu pred nežiaducou oxidáciou. Počas nasledujúcich hodín už dochádza v organizme k procesu hĺbkového čistenia.
Inšpiruj sa: Rada nad zlato: Nauč sa, ako skladovať cesnak tak, aby vydržal!
Prečo pečený cesnak?
V tele sa po konzumácii pečeného cesnaku naštartujú tieto procesy
Hĺbková očista, ktorá v tele nastáva po skonzumovaní a strávení pečeného cesnaku vedie k regulovaniu hladiny cholesterolu, znižovaniu krvného tlaku a zvyšovaniu prirodzenej obranyschopnosti. Imunitný systém je posilnený, tepny sa prečisťujú a zvyšuje sa životnosť buniek. Cesnak napomáha zlepšiť i pevnosť kostí a neutralizuje ťažké kovy v organizme.
Pečený v šupke má navyše vysokú nutričnú hodnotu, takže telu dokáže dodať značné množstvo energie, čím eliminuje únavu a zvyšuje výkon. Takto upravený cesnak je prínosom hlavne pre ľudí, ktorých trápia problémy so žalúdkom, vysoký krvný tlak i nadváha. Už šesť strúčikov pečeného cesnaku zrýchľuje metabolizmus, čo je vítané hlavne pri redukovaní hmotnosti. Aby pečený cesnak viditeľne zlepšil vaše zdravie, nezabudnite si ho dopriať pravidelne.
Nátierka z pečeného cesnaku
Ingrediencie:
-
2 ks pečeného cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 uvarené vajce natvrdo
- rastlinné maslo
- 1 PL majonézy
- 1 cibuľa
- soľ a korenie
Postup: Olúpaný pečený cesnak dáme do misky a strúčiky roztlačíme. Pridáme maslo, majonézu, nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájané vajcia. Zmes rozmixujeme mixérom a podľa chuti ešte posolíme, prípadne aj okoreníme. Podávame na čerstvom pečive.
Aktualizované na 31. 10. 2023