Čerstvé bylinky oceníte najmä v zime, kedy ich na trhoch nenájdete a záhrady sú pokryté jemnou vrstvou snehu. Nie je to žiadna veda vypestovať si tieto chutné rastlinky aj u vás doma a oživiť tak jedlá niečím naozaj čerstvým. Stačí trochu zeminy či vaty, semienka a o pár týždňov si môžete pochutnať na čerstvej pažítke či mäte.
Žerucha siata je skvelá bylinka, ktorá sa hodí do nátierok. Má veľké množstvo železa a vitamínu C a tiež je to skvelá prevencia pred rakovinou a pre posilnenie imunitného systému. Má pikantnú, jemne horkú chuť, ktorá dodá nátierkam šmrnc. Vypestovať si ju doma môžete kedykoľvek. Na pestovanie je nenáročná a po zasadaní môžete o 2 týždne očakávať prvú úrodu.
Pestovanie: Do umelohmotnej misky dáme vatu, na ktorú nalejeme dostatočné množstvo vody, aby bola premočená. Semienka rovnomerne posypeme na vrch vaty a pravidelne zalievame. Žerucha rastie veľmi rýchlo, takže už po niekoľkých dňoch budete vidieť zelené stonky.
Odporúčame prečítať: Bylinky prospešné zdraviu
Mäta prieporná je skvelá bylinka, ktorú využijete nielen počas zimy ale aj počas leta. Môžete si z nej pripraviť mätový čaj, ktorý osvieži, a cez leto ju vmiešať do mojita. Má protizápalový a antiseptický účinok a využíva sa pri zápaloch slizníc ústnej dutiny i horných dýchacích ciest. Užíva sa tiež pri žlčových kameňoch a zápaloch žlčových ciest.
Pestovanie: Najjednoduchší spôsob je už z vypestovanej mäty odrezať časť koreňa aj s nadzemnou časťou a zasadiť ju do zeminy. Veľmi rýchlo sa rozrastie a vy si tak môžete trhať lístky po celý rok.
Odporúčame prečítať: Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko (recenzia)
Pažítka vás určite poteší počas chladnejších mesiacov, kedy v záhrade nič nerastie a vy ste odkázaní na cibuľu zo zásob. Listy pažítky sú zdrojom vitamínu C, obsahujú provitamín A a minerálne látky. Jej cibuľová príchuť podporuje chuť do jedla a trávenie. Môžete ju použiť do nátierok, polievok, omáčok a ak si ju vysušíte, máte ďalší druh korenia do vašej kuchyne.
Pestovanie: Pažítka nie je náročná na pestovanie. Semienka zasejeme do jamiek vytvorených v zemine a dobre zalejeme vodou. Dáme na slnečnejšie miesto v byte, najlepšie na parapetnú dosku. Po pár dňoch sa objavia prvé klíčky a o pár týždňov môžete zbierať úrodu. Strihajte ju však pár cm od zeminy, aby ste ju nepoškodili.
Odporúčame prečítať: Ako si vypestovať zázvor?
www.thinkstockphotos.com