Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu

 

Ak máte v komore ešte nejaké zásoby ovocia z leta, ktoré ste nestihli zjesť, práve je vhodný čas na to, pouvažovať čo s ním. Všetky zvyšné jablká, slivky či hrušky ktoré ostali po pečení koláčov skúste vysušiť. Takto si môžete pochutnávať na domácom ovocí aj počas zimných mesiacov a pripraviť si tak zásoby na maškrtenie.

 

Ak správne usušíte ovocie nemusíte sa báť, že stratí všetky vitamíny a môže to byť veľmi chutná maškrta, ktorá zároveň prospieva vášmu zdraviu. Sladká chuť sušeného ovocia je spôsobená fruktózou a glukózou, ktoré sa v ňom nachádzajú, no tieto druhy cukrov sú omnoho zdravšie a ľahšie stráviteľnejšie ako klasický rafinovaný biely cukor. 

 

Odporúčame prečítať: Posilnite si imunitu šípkami

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Ak sa chcete pustiť do sušenia, najlepšie je domáce ovocie zo záhradky alebo z trhu pri ktorom viete, že neobsahuje žiadne škodlivé látky. Dôležité tiež je, aby nebolo ovocie hnilé či malo nejaký kaz. Pred sušením je tiež potrebné ovocie dobre umyť, no to je samozrejmosťou aj pred bežnou konzumáciou.

 

Pri sušení ovocia platí, že čím je ovocie šťavnatejšie, tým mu bude dlhšie trvať proces sušenia a preto sú slivky jedno z ovocí, pri ktorých to trvá najdlhšie. Ovocie treba pokrájať na tenké plátky, s výnimkou hrozna a sliviek. Sušiť môžete počas teplejších dní na slnku, na radiátore, v rúre, no najrýchlejší spôsob sušenia je v sušičkách na ovocie. 

 

Odporúčame prečítať: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)

jablká

Zdroj: Shutterstock®

Sušiť môžete takmer všetko ovocie. Najznámejšie je sušenie jabĺk, sliviek, hrušiek, no tiež sa môžete pustiť do sušenia hrozna, marhúľ či broskýň. Sušenie nie je záležitosťou len ovocia, skúste vysušiť koreňovú zeleninu, ktorú použijete namiesto rôznych dochucovadiel do polievky. Skvelým tipom sú aj sušené paradajky.


Okrem už spomínaných plodov môžete vysušiť aj bylinky. Pri ich sušení platia rovnaké zásady, a to nesušiť poškodené bylinky, použiť len tú časť, o ktorej viete, že je jedlá a po nazbieraní čo najskôr začať s procesom. Jedinou výnimkou je, že bylinky po zbere neumývame.

 

Odporúčame prečítať: Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou?

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Ak už máte nasušené ovocie či zeleninu, nemenej dôležitý je aj spôsob uskladnenia. Uchovávajte ich v dobre uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste. Vlhkosť by samozrejme mohla negatívne ovplyvniť kvalitu a vysoká teplota tiež. Preto sa odporúča skladovať ich pri najvyššej teplote 15 stupňov. 

 

Zdroj: www.BabickinaZahrada.sk

 

Zdroj foto:

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Andrea Vidová

Andrea Vidová

12.11.2014 08:28

sušené ovocie mám veľmi rada akékoľvek

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

12.11.2014 09:08

mám rada sušené ovocie, ale doma si ho sama nesuším

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

12.11.2014 13:53

juj tak taketo dobroty mam velmi rada :)

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

13.11.2014 10:34

sušené ovocie máme veľmi radi a hlavne cez vianoce si ho doprajeme

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

20.11.2014 21:15

suším bylinky od libečku, bazalky, máty co zrovna vyroste

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

07.12.2014 15:10

pre mňa skvelé jedlo a tým aj zaženiem návaly hladu

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

11.12.2014 07:20

Sušené ovocie je moja každodenná droga :), sladučké a výživné.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

19.05.2016 20:38

sušené ovocie je vitamínová bomba

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.