Bublanina je taká skvelá, že si ju môžeme vychutnávať v každom ročnom období. Cesto je pri bublanine univerzálne, preto stačí meniť len ovocie, ktoré na ňu pridáte. Skvelá je, samozrejme, bublanina bez cesta, ale aj taká bublanina so slivkami, čučoriedková bublanina alebo bublanina s jahodami, čerešňami, ríbezľami, černicami či rebarborou. Možností je veľa, no oplatí sa vyskúšať aj jablkovú bublaninu.
Keďže tu máme jeseň a s ňou aj jesenné jablká, tak ich môžete využiť na prípravu detskej výživy alebo lahodného pyré, no nemali by ste prehliadnuť ani tento recept na hrnčekovú bublaninu. Je to proste pochúťka, ktorá chutí skvelo!
Recept na jablkovú hrnčekovú bublaninu
Jablková hrnčeková bublanina patrí medzi tie dezerty, ktoré zvládne pripraviť aj úplný začiatočník, no výsledok vždy poteší celú rodinu. Vonia po škorici, je jemná, vláčna a vďaka jablkám zostáva šťavnatá aj na druhý deň. Ide o jednoduchý hrnčekový recept, pri ktorom netreba vážiť suroviny ani sa stresovať nad postupom – všetko stačí zamiešať, uložiť na plech a o pár minút máte hotový koláč ideálny na kávu či rýchle jesenné pohostenie.
Ingrediencie na hrnčekovú bublaninu:
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- ¾ hrnčeka kryštálového cukru
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 2 vajíčka
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- jablká
Postup prípravy hrnčekovej bublaniny
Dáme si predhriať rúru na 180 °C a plech si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Poprípade môžete použiť papier na pečenie (nezabudnite však namastiť rohy plechu, aby vám papier v plechu držal).
V miske si zmiešame všetky uvedené ingrediencie, okrem vanilkového cukru, a vymiešame cesto. Odporúčame však postupovať pomaly. Najideálnejšie bude, ak si najskôr vymiešate vajíčka s cukrom, postupne pridáte mlieko a olej a napokon aj všetky sypké ingrediencie. Ak máte robota, tak pokojne v ňom vymiešajte všetko naraz – nič zlé nespravíte.
Medzitým si ošúpte jablká. Tie môžete buď nastrúhať na najširšom strúhadle, nakrájať na tenké plátky alebo na kocky. Je to na vás. Jablko však zmiešajte s troškou škorice a vanilkovým cukrom.
Hotové cesto vylejte na plech a na vrch poukladajte jablká. Bublaninu pečte približne 30 minút. Po dopečení posypte práškový cukrom a nechajte vychladnúť.
Shutterstock®Tipy, ako vylepšiť jablkovú bublaninu
Jablková bublanina získa výraznejšiu chuť, ak do cesta pridáš štipku škorice, kardamómu alebo muškátového orieška. K jablkám sa skvele hodí aj citrónová kôra, ktorá im dodá sviežosť a zvýrazní ich prirodzenú sladkosť. Ak máš chuť na niečo výnimočnejšie, môžeš časť cukru nahradiť trstinovým, ktorý sa pri pečení jemne skaramelizuje.
Výborným vylepšením je aj jednoduchá posýpka z masla, cukru a múky. Drobenka vytvorí na povrchu chrumkavú krustu, ktorá kontrastuje so šťavnatým jablkovým vnútrom. Ak chceš bublaninu ešte vláčnejšiu, pridaj do cesta pár lyžíc bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.
Ak sa obávaš, že jablká počas pečenia klesnú na dno, môžeš ich najskôr obaliť v lyžici múky alebo premiešať s časťou cesta. Tak zostanú rozložené rovnomerne a bublanina bude po upečení pôsobiť kompaktne a vzdušne.
Rady pri pečení hrnčekových koláčov
Hrnčekové koláče sú jednoduché, no aj tu platí niekoľko pravidiel. Najdôležitejšie je neotvárať rúru v prvých 20 minútach pečenia, aby cesto nekleslo. Suroviny by mali mať približne rovnakú teplotu, najmä vajíčka a mlieko, vďaka čomu sa prepoja hladšie a cesto bude jemnejšie.
Správny plech je rovnako dôležitý – klasický menší plech alebo forma s vyšším okrajom zabezpečí, že sa cesto rovnomerne rozleje a krásne vybehne. To, že je koláč hotový, vždy skontroluj špajdľou, ktorá po vytiahnutí nesmie byť mokrá alebo polepená surovým cestom.
Ako skladovať bublaninu?
Najlepšie je uchovávať bublaninu pri izbovej teplote, prikrytú čistou utierkou alebo perforovanou fóliou, aby ostala vláčna, ale nezaparila sa. V tejto forme vydrží chutná dva až tri dni a nestratí svoju šťavnatosť.
Ak ti zostane väčšia časť koláča, môžeš ju nakrájať na kúsky a vložiť do mrazničky. Po rozmrazení pri izbovej teplote si zachová svoju textúru a je rovnako dobrá ako čerstvo upečená, čo je skvelé riešenie pre rýchle dezerty počas týždňa.
Bublanina, ktorá nikdy nesklame
Jablková hrnčeková bublanina je jedným z tých koláčov, ku ktorým sa človek vždy rád vráti – je jednoduchá, rýchla a neuveriteľne prispôsobiteľná. S trochou fantázie ju môžeš vylepšiť koreninami, drobenkou či zaujímavými kombináciami jabĺk a ďalších ingrediencií. Stačí pár surovín, jeden plech a pol hodiny v rúre, aby vznikol dezert, ktorý rozvonia celý dom a poteší všetkých pri stole.
Aktualizovaný článok: 20.11.2025