Cuketové placky sú tou najlepšou pochúťkou, akú si môžete z cukety pripraviť. Počas leta sa ich proste nevieme dojesť. A ak si k ním pripravíte tradičné grécke tzatziky zo šalátovej uhorky, o dokonalý pokrm máte postarané.
Z cukety sa pripravuje množstvo chutných pokrmov – napríklad cuketová pomazánka či plnená cuketa, ktorá je skvelou voľbou aj na večeru. Tipov a receptov z cukety je naozaj nespočetné množstvo a jeden vám dnes prinášame. Vyskúšajte cuketovo-mrkvovú polievku. Je hotová raz-dva a prázdne bruška zasýti behom chvíľky.
A prečo vôbec cuketu v kuchyni používať aj častejšie? Hlavne preto, že má nízku energetickú hodnotu. To znamená, že je nízkokalorická, nakoľko je z 90 % tvorená len vodou.
Podľa jej nutričného profilu platí, že na 100 g má len 20 kalórií. Samozrejme, nezabúdajte aj na fakt, že obsahuje množstvo vitamínov i minerálov. Oplatí sa ju teda využívať v kuchyni aj častejšie.
Recept na cuketovo-mrkvovú polievku
Leto je ideálnym časom na ľahké, výživné a rýchlo hotové jedlá, ktoré osviežia aj zasýtia. Práve taká je krémová cuketovo-mrkvová polievka – jednoduchá, plná chuti a doslova nabitá vitamínmi.
Vďaka kombinácii cukety, mrkvy a jemného korenia vzniká harmonická chuť, ktorú si obľúbi celá rodina. Ak máte v chladničke prebytok cukety, toto je ten pravý recept, ako ju chutne a zdravšie zužitkovať.
Suroviny na cuketovo-mrkvovú polievku:
- 2 väčšie cukety
- 4 mrkvy
- 1 cibuľu
- cca 3 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľký zemiak
- vodu
- olivový olej
- soľ, čierne mleté korenie, drvenú rascu, kurkumu
Postup prípravy cuketovo-mrkvovej polievky
Najskôr začneme cuketou. Tú si poriadne umyjeme, odrežeme oba konce a nakrájame na kocky. Následne si očistíme mrkvu a rovnako ju nakrájame na kocky. Cibuľku si narežeme najemno a cesnak očistíme. Napokon si očistíme aj zemiak, umyjeme ho a nakrájame na kocky.
Do hrnca si nalejeme olivový olej, necháme rozpáliť a orestujeme si cibuľku. K cibuľke pridáme mrkvu a chvíľku ju popražíme s cibuľkou. Pridáme drvenú rascu, pretlačený cesnak, zemiak a cuketu. Všetko zalejeme vodou (tak, aby bola všetka zelenina ponorená poprípade pridajte viac vody, ak máte radšej tekutejšie polievky) a necháme variť.
Varíme dovtedy, kým všetka zelenina úplne nezmäkne. Pred dovarením pridáme 1 lyžičku kurkumy a podľa potreby soľ a čierne korenie. Po dovarení polievku rozmixujeme do hladkého krému. Prajeme vám dobrú chuť!
S čím podávať cuketovo-mrkvovú polievku?
Táto lahodná krémová polievka výborne chutí s chrumkavým pečivom – zvoľte napríklad celozrnný toast, kváskový chlieb alebo domáce žemle. Ak chcete jedlu dodať viac sýtosti, môžete pridať aj hrianky opečené na olivovom oleji s cesnakom alebo bylinkami, ktoré krásne zvýraznia chuť zeleniny.
Obľúbenou voľbou sú aj syrové doplnky – postrúhaný parmezán, kozí syr alebo jemný smotanový syr dodajú polievke krémovejší charakter. Ak hľadáte niečo sviežejšie, dozdobte ju lístkami čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate. Výsledkom bude nielen chutný, ale aj estetický pokrm.
Tipy na obmenu receptu
Pridajte sladké zemiaky namiesto klasických pre jemne sladkastú chuť.
Do polievky vmiešajte trochu kokosového mlieka pre exotickejší nádych.
Namiesto mixovania nechajte zeleninu vcelku pre rustikálnejší charakter.
Dochuťte kari korením, čili alebo zázvorom pre pikantnejší variant.
Do hotovej polievky pridajte uvarenú červenú šošovicu na zvýšenie bielkovín.
Krémová polievka, ktorá vás neomrzí
Cuketovo-mrkvová polievka patrí medzi recepty, ktoré si zamilujete pre ich jednoduchosť aj variabilitu. Môžete ju pripraviť každý týždeň inak a vždy bude chutiť výborne. Navyše ide o skvelý spôsob, ako zužitkovať sezónnu zeleninu a zároveň si dopriať zdravé a výživné jedlo.
Aktualizovaný článok: 02.07.2025