Krémová polievka zo špargle: Famózna je z bielej, ale aj zo zelenej!

polievka zo špargle

Vedeli ste, že špargľa je považovaná za afrodiziakum? Ak neviete, ako ju pripraviť, tak polievka zo špargle (tej zelenej) vám ulahodí!

Špargľová polievka milujú mnohí z nás, a ideálne vtedy, keď polievku servírujeme aj so špargľovými hlavičkami. Milovníci špargle - hor sa do jej prípravy!

Od polovice apríla až do júna sa môžeme radovať zo sezóny špargle, ktorú bez akýchkoľvek problémov zoženiete takmer v každom obchode. Špargľa je označovaná ako afrodiziakum starých Grékov a Rimanov, no veľmi obľúbená je aj medzi nami. Na výber však máte až 3 rôzne druhy špargle. 

Recepty nielen zo zelenej špargle, ale aj z bielej špargle - ako vedia špargľové jedlá famózne dotvoriť váš jedálniček?

Najbežnejšia je zelená špargľa, no konkuruje jej biela a dokonca aj fialová. Jediný rozdiel medzi nimi je, že biela špargľa je pestovaná bez prístupu svetla (neprodukuje sa v nej zelené farbivo) a fialová špargľa je sladšia, nakoľko obsahuje väčšie množstvo cukru.

A prečo je špargľa taká obľúbená? 

  • Má minimum kalórií, neobsahuje tuk a je bohatá na vlákninu, vitamíny a mnohé stopové prvky. 
  • Čo je potešujúce, tak špargľa bojuje s nafukovaním a podporuje trávenie. 
  • Pôsobí ako diuretikum, ktoré telo odvodňuje, no tiež podporuje imunitný systém, stimuluje krvotvorbu a udržiava zdravé cievy.

Vychutnajte si ju teda do sýtosti a vyskúšajte nasledujúcu polievku zo zelenej špargle.

Vyskúšaj aj: Vynikajúca pizza k zahryznutiu. Zamiluje si ju celá rodina

špargľová polievka Shutterstock®

Na špargľovú polievku potrebujete:

  • 350 g zelenej špargle
  • 1 väčší zemiak
  • 1 šalotku
  • 500 ml vývaru alebo vody
  • 1 PL masla
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ a čierne korenie

Krémová polievka je zo špargle famózna - ako na to?

Začneme tým, že si pripravíme všetky ingrediencie potrebné na polievku. Zemiak očistíme a nakrájame na menšie kocky. Špargľu umyjeme, odrežeme drevnaté konce a rovnako ju nakrájame na menšie kúsky. Takisto postupujeme aj v prípade šalotky. Ošúpeme ju a nakrájame na menšie kúsky.

Do hrnca dáme za lyžicu masla a necháme ho roztopiť. Na masle si orestujeme šalotku, ku ktorej následne pridáme zemiak a zalejeme vývarom alebo vodou. Necháme chvíľku povrieť, kým zemiaky nebudú polomäkké a pridáme špargľu. 

Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Po dovarení polievku odstavíme a rozmixujeme. Pridáme smotanu a následne ešte 2 minútky necháme povariť. 

Polievku podávame s opečenou bagetkou a dozdobiť môžeme opečenou špargľou, no pre lepšiu chuť môžete pridať aj pesto z medvedieho cesnaku

Odporúčame: Slimáky zo zemiakového cesta s klobáskou: Nedá sa im odolať!

Aktualizované na 22.05.2024

9 komentárov
Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

20.04.2021 11:24

recepty zo špargle uvítam

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

20.04.2021 20:25

určite vyskúšam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

20.04.2021 21:00

Rada vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.04.2021 05:54

Polievku som ešte neskúšala, vďaka za tip!

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

21.04.2021 12:11

U nás v obchode som ju ešte nevidela,ale polievku by som si dala

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

21.04.2021 20:13

Pre mňa nová chuť . Už som špargľu videla aj v obchode.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

21.04.2021 21:34

Každý rok čakám na špargľu,kedy sa objaví v obchode.Polievočka výborná...aj uvarená a poliata maslom je super,buď ako príloha,alebo aj hlavné jedlo s varenými zemiakmi.

Vaše meno:

Helena Vojteková

Helena Vojteková

23.04.2021 12:23

Tak toto ozaj môžem, len keby sa tá špargľa tak zle nečistila....

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

23.05.2021 12:00

Jednoduchá a chutná

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE