Sme milovníkmi jedál, no často sa necháme zlákať médiami či sľubnými reklamami. To platí aj v prípade obľúbených zemiakov. Sladké zemiaky si za posledné obdobie získali veľkú popularitu.
Sú však lepšie ako klasické a obsahujú skutočne prospešnejšie látky pre naše zdravie? Naozaj môžeme zameniť overenú klasiku za niečo nové a netradičné?
Od domácich kuchárov až po luxusné reštaurácie sa táto potravina stala obľúbeným pokrmom všetkých vekových kategórií a pohlaví. Poďme sa jej však pozrieť bližšie na zúbok.
Odporúčame: Recept na tradičné domáce zemiakové placky so syrom
Obsahujú naozaj toľko vitamínov, ako si myslíme?
Polovicu názvu majú síce zemiaky rovnakú, no už samotné pomenovanie "sladké" predpovedá, že tieto zemiaky obsahujú oveľa viac cukru. Stredne veľký sladký zemiak obsahuje 13 gramov cukru, pričom klasický zemiak len 2 gramy. A to je poriadny rozdiel.
Štúdie tiež ukázali, že sacharidy a bielkoviny sa v klasických zemiakoch nachádzajú v hojnejšom počte. Klasické zemiaky sa môžu pochváliť 37 gramami sacharidov a 5 gramami bielkovín, pričom sladké zemiaky (bataty) obsahujú iba 24 gramov sacharidov a 2 gramy bielkovín.
Pozri aj: Sviečka ako cvik pre zdravie. 9 dôvodov, prečo ju cvičiť pravidelne!
Ako to je s kalóriami?
Na internete nájdeme v tomto prípade rozdielne mätúce čísla. Každopádne je z toho však jasné, že klasické zemiaky majú viac kalórií než tie sladké.
Oboje však obsahujú množstvo vápnika a vitamínu C. Sladké zemiaky však v tomto prípade obsahujú nesmierne množstvo vitamínu A, zatiaľ čo v klasických zemiakoch by ste ho hľadali márne. Pokiaľ ide o železo, klasické zemiaky poskytujú 10 % jeho dennej dávky, zatiaľ čo sladké zemiaky ponúkajú len 4 %.
Pokiaľ teda potrebujete vitamín A pre vaše telo, siahnite po sladkých zemiakoch. V ostatných prípadoch je to v podstate jedno a výber teda necháme priamo na vás, vašich potrebách a chuti.
Odporúčame: Prečo ženy v Čile vyrábajú masky z hrozna a múky?