Kumys: Poznáš zázračný ruský liek na žalúdočné problémy?

Tradičná ruská strava, ako aj strava iných národov, je založená predovšetkým na prírodných podmienkach a spôsobe života. Ruskí obyvatelia stepných pasienkov a púští  konzumovali najmä spracované výrobky pochádzajúce z hovädzieho dobytka - ovce, kozy, hovädzí dobytok vrátane koní a tiav. Z nich vyrábali mäsové a mliečne výrobky. Kumys je tradičný ruský liek, ktorý pomáha pri žalúdočných problémoch. Aké sú jeho ďalšie výhody? Aké je odporúčané užívanie tohto zázraku? Vieš, ako si ho môžeš jednoducho pripraviť aj doma?

Odporúčame: Tieto 4 zdravé oleje na varenie vylepšia tvoje jedlo a aj postavu!

konské mlieko

Zdroj: Shutterstock®

Z čoho je zložený kumys?

Kumys je kvasené konské mlieko a takmer posvätný nápoj kirgizského národa. Jeho príprava bola v minulosti veľmi dôležitá. Pastieri verili, že keď je mesiac plný, kobyly si vyberú najlepšie trávy a byliny, ktoré sa otvárajú len pri mesačnom svetle. Konské mlieko je potom ako med a kumys je liečivý. Ale keď mesiac cúva nazad, mlieko sa zhoršuje a kumys je dobrý len na uhasenie smädu. Kumys by nikdy nemal byť úplne čerstvý. Rozdiel je aj v tom, akým spôsobom je mlieko prehltnuté. Hosťom by sa mal podávať kumys z trojročnej kobyly, pretože ten podporuje dobrú náladu. Bol vyhľadávaný prevažne básnikmi a milencami. Kumys od päťročných kobýl je horký a silnejší. Bol určený predovšetkým pre bojovníkov. Dnes je príprava kumysu omnoho jednoduchšia než v minulosti. Používa sa už aj bežné kravské mlieko, pričom jeho liečivé účinky sú rovnako dobré.

 

Na výrobu domáceho kumysu budeš potrebovať:

  • 2 až 3 polievkové lyžice hnedého cukru alebo medu
  • 2 až 3 polievkové lyžice kefíru
  • 1 liter mlieka (plnotučné alebo nízkotučné)
  • 1 čajová lyžička droždia
  • 2 až 3 dcl čistej vody

 

Pozri aj: Najlepšie spôsoby, ako sa účinne zbaviť všetkých druhov tukov na tele

ruský nápoj

Zdroj: Shutterstock®

Postup je jednoduchý:

  1. Zohrej vodu. Nie však do bodu varu, iba na mierne vlažnú teplotu.
  2. Vlažnú vodu prelej do pohára a rozrieď s cukrom alebo medom.
  3. Následne do veľkej sklenenej nádoby nalej mlieko v izbovej teplote.
  4. Do mlieka nalej pripravenú cukrovú (medovú) vodu a pridaj kefír.
  5. Nakoniec pridaj droždie a všetko dôkladne premiešaj.
  6. Nádobu prekry látkou, upevni ju gumičkou a ulož na teplé miesto, aby mohla prebiehať fermentácia.
  7. Fermentácia trvá približne týždeň. Za ten čas sa v nápoji vytvoria bublinky oxidu uhličitého a alkohol. Obsah alkoholu bude v rozmedzí 2 až 5 % (v závislosti na množstve pridaného cukru).
  8. Po ukončení fermentácie zlej nápoj do menších uzatvárateľných fliaš a uskladni v chladničke.
Kumis

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame:

Pri príprave ďalšej dávky kumysu môžeš namiesto kefíru a droždia použiť predchádzajúci kumys. Použi zhruba 5 až 10 % objemu, čo je na 1 liter novej zmesi zhruba 1 dcl starého kumysu. Odporúča sa užívať ho trikrát denne po 1 dcl aspoň 30 minút pred jedlom. Kúra by mala trvať približne dva týždne. Nakoľko kumys obsahuje malé množstvo alkoholu, nie je možné šoférovať približne dve až tri hodiny. Po konzumácii by sa ti malo výrazne zlepšiť trávenie a mali by ustúpiť aj problémy so žalúdkom a črevami. Kumys je navyše nutrične extrémne bohatý – dodá tvojmu telu vitamíny A, D, E, C, B1, B2, mnohé minerály, probiotické baktérie a enzýmy.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
11 komentárov
Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

28.09.2017 01:32

Vyskúšam doma :)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

28.09.2017 06:20

zaujímavé

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

28.09.2017 08:22

o kumyse som čítala, rada by som ho vyskúšala...

Vaše meno:

Jozef Krist

Jozef Krist

28.09.2017 10:46

lepšie ako multivitamíny

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

28.09.2017 11:18

Mal som tú česť vyskúšať ho, niečo vynikajúce :)

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

28.09.2017 15:58

zaujímavé ale najprv by som to pred skúšaním rád ochutnal niekde

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

28.09.2017 17:23

nikdy som to ešte neskúšala ale kvôli tým vitamínom by sa to oplatilo vyskúšať

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

28.09.2017 21:16

o tom som ešte nepočula :)

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

26.10.2017 07:59

počuť som o ňom počula, určite je zdravý, no neviem či by som zvládla jeho konzumáciu, ešte som sa s ním nikde nestretla, kde by som ho mohla ochutnať

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

30.10.2017 17:19

toto by som asi nevypila

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.12.2017 09:02

počula som o tom

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE