Mrazené potraviny: Áno či nie? Aká je skutočná pravda?

Mrazené potraviny sú v dnešnej uponáhľanej dobe stále viac používané.  Veľa ľudí si však od nich udržiava odstup.

 

Tvrdia, že ich v žiadnom prípade nemôžeme porovnávať s čerstvými a nikdy sa im kvalitou a obsahom živín ani nevyrovnajú.

 

Aká je však pravda? Nie je mrazenie len vhodný spôsob uchovávania rozličných potravín, či už ovocia alebo zeleniny? O tom, ako sú na tom mrazené suroviny oproti čerstvým, aj všetky dôležité informácie o mrazení si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

 

Mrazenie ako proces uchovania potravín

Mrazenie je jeden z mnohých spôsobov konzervácie potravín. Nevyžadujú sa pri ňom žiadne konzervačné látky ani ďalšie prísady. Najefektívnejší je proces rýchleho a šokového zmrazovania. Konzervačným činidlom pri tomto procese je v podstate chlad, čiže nízka teplota v mrazničke. Existuje však niekoľko spôsobov uchovávania potravín chladom. Poznáme chladené výrobky, ktoré sú síce uchovávané pri nižších teplotách, ale nie pod -1°C. Tieto výrobky skladujeme iba v chladničke.

 

Pri uchovávaní potravín v mraziacom prístroji je potrebné udržiavať oveľa nižšiu teplotu. Mrazené výrobky sú počas niekoľkých hodín zmrazené a uložené musia byť pri teplote medzi -18 až -25°C. Nakoniec poznáme ešte hlboko zmrazené potraviny, ktoré prešli procesom veľmi rýchleho a hlbokého zmrazenia. Pri domácom zmrazovaní môžeme týmto spôsobom uchovávať mäso, zeleninu, ovocie, či dokonca hotové jedlá. Platí však, že čím má potravina vyšší obsah vody, tým je o čosi menej vhodná na mrazenie.

mrazený špenát

Zdroj: Shutterstock®

Sú lepšie čerstvé alebo mrazené potraviny?

Pri zmrazení potraviny v nej dochádza k zastaveniu všetkých procesov v bunkách. V momente, ako je tento proces ukončený, znižovanie množstva živín a ich znehodnocovanie je minimálne. Pravdou je, že pri procese rýchleho zmrazenia prídu potraviny iba o zanedbateľnú časť dôležitých látok. Naopak, čerstvé potraviny sú na znehodnotenie oveľa náchylnejšie. Čím dlhšie sú na obchodných pultoch alebo doma v komore, tým viac výživných látok strácajú. Odstup si od mrazených potravín rozhodne držať nemusíme. Doma zmrazené kvalitné potraviny, napríklad ovocie či zelenina, sú stále bohatým zdrojom antioxidantov aj vitamínov.

Niektoré výskumy dokonca ukázali, že vybrané druhy surovín môžu obsahovať v zmrazenom stave vyššie množstvo dôležitých látok oproti čerstvým potravinám. Ide napríklad o špenát či brokolicu. Mrazený špenát obsahuje viac vlákniny aj vápnika, no zase menej železa v porovnaní s čerstvou verziou. Brokolica počas prvého týždňa uskladnenia nestratila z vitamínu C skoro nič, pričom čerstvá až 56 %. Čerstvé potraviny by napriek tomu mali mať nezastupiteľné miesto v našom jedálničku. Mrazenie je však ideálnym spôsobom ich uskladnenia v prípade, že ich nebudeme hneď konzumovať.

domáce mrazenie

Zdroj: Shutterstock®

Potraviny nevydržia v mrazničke večne!

Je veľmi dôležité mať prehľad v tom, čo máme doma v mrazničke a kedy sme to tam dali. Ani mrazené potraviny totiž nie sú nesmrteľné. Ideálne je ich skladovať v mikroténových vreckách a miskách určených do mrazničky. Vo všeobecnosti je trvanlivosť zmrazených potravín od 3 do 12 mesiacov. Konkrétna doba závisí na druhu suroviny uskladnenej v mrazničke. Pri teplote okolo – 18°C vydrží surové mäso od 4 do 12 mesiacov. Už uvarené mäso má pri zamrazení oveľa nižšiu trvanlivosť, a to od 2 do 4 mesiacov.

 

Podstatne dlhšie vydrží v mrazničke ovocie alebo zelenina, približne 8 až 12 mesiacov. Dva až tri mesiace je ideálna doba pre uskladnenie chleba, pečiva, klobás, polievok či omáčok. Mäkké a tvrdé syry vydržia pol roka, maslo pokojne aj celý rok. Uskladnenie potravín pri teplote – 25 °C dokáže predĺžiť dobu trvanlivosti až o polovicu. Pri mrazení a rozmrazovaní nezabúdajte ešte na jednu vec. Zmrazujeme čo najrýchlejšie, ale rozmrazujeme pomaly, ideálne v chladničke alebo pri izbovej teplote.

 

Pozri aj: Imelo nie je len na ozdobu: Prekvapí ťa zázračnými schopnosťami!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 09:43

určite, že sú lepšie čerstvé potraviny, ale super je, že sa dajú aj na nejaký čas zmraziť a nič nevyhodíme...ako zeleninka, hríby, mäso...

Vaše meno:

Ľuba Reháková

Ľuba Reháková

12.12.2017 19:24

Tak či tak, mrazené potrainy sú v dnešnej rýchlej dobe často nevyhnutné ...

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

12.12.2017 20:03

je fajn mať v prípade potreby mrazené potraviny po ruke

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

16.12.2017 11:45

tiež mrazíme potraviny,najmä zeleninu zo záhradky,ale aj mäso.vadí mi však,keď kúpim najmä ryby/je jedno či je to z tesca,alebo kauflanndu/ a tá ryba obsahuje pomaly viac vody ako mäsa

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 18:13

treba si všímať koľko máme v mraziaku potraviny a potom ich už len vyhodiť

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

20.12.2017 20:42

bez mrazených potravín sa už nezaobídeme...

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

24.12.2017 14:19

mrazenu zeleninu používam, lebo...ked kupim čerstvu, a ostane mi, väčšinou sa mi poazí

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

26.12.2017 12:17

niekedy je fakt lepsie si zamrazit a potom ked nemate cas na nakup ,tak len vyberiete a je....alebo ked kupite väčší kus....

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

28.12.2017 20:44

myslím, že všetko má svoje pre aj proti, určite, že je lepšie čerstvé potraviny, ale nezaobídeme sa ani bez mrazených

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

03.01.2018 08:02

Bežne skladujem mäso,zeleninu, nejaké to ovocie, krátko pečivo aj chleba. Chystám sa na revíziu mrazničky - vyčistím, natriem proti námraze (ďakujem za radu, ako na to) a urobím kotol zeleninovej polievky. A chystám sa na to, že konečne urobím zoznam toho, čo v nej je, aby som ju stále nemusela prehadzovať. Veľká pultová mraznička si požičala jednu nepríjemnú vlastnosť od práčky, len sa v nej nestrácajú ponožky....

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

31.05.2018 11:20

keďže nemám supermarket poruke, tam využívam mrazenie, hlavne pečiva.. ale aj všetko ostatné

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

27.06.2018 18:55

Ovocie a zeleninu dávam do mrazničky taktiež mäso a ryby no nie na dlho

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.