Pestrec mariánsky je napohľad obyčajný pichľavý bodliak, ktorému sa radšej oblúkom vyhneme, aby sa nás nedajbože svojimi pichliačmi nedotkol. Áno, to je povrchný pohľad. Druhý pohľad, ktorý rád vidí aj do vnútra, nám pestrec mariánsky ukazuje v úplne inom svetle – ako rastlinu s obrovskou liečivou silou a schopnosťami, ktoré sa len tak nevidia. Aké to sú? Prezradíme vám to v nasledujúcich riadkoch.
Pestrec mariánsky (lat. Silybum marianum)
Pestrec mariánsky (lat. Silybum marianum), známy aj ako ostropestrec, podstrel, volček alebo Kristova koruna, dorastá do metrovej až dvojmetrovej výšky. Zdobí ho charakteristický ružovo-červeno-fialový kvet, ktorým sa odlišuje od bodliakov, aké poznáme z voľnej prírody. V našich končinách sa pestrec pestuje v záhradách, prevažne ako okrasná rastlina, kvitnúca od júla do septembra.
Pestrec mariánsky však obsahuje jednu mimoriadne cennú látku, ktorej môžeme vďačiť za pomoc takmer v každej oblasti, aká vám len napadne (zdravotnej, samozrejme). Tou látkou je silymarín, známy ako antioxidant s veľkou silou. Bolo preukázané, že silymarín je najefektívnejšou látkou, pokiaľ ide o regeneráciu pečene.
História pestreca
Pestrec mariánsky nie je žiadnym nováčikom medzi liečivými rastlinami – jeho účinky poznali už starí Gréci a Rimania, ktorí ho používali pri problémoch s pečeňou a trávením. V stredovekej Európe sa pestrec tešil veľkej úcte v kláštoroch, kde bol súčasťou bylinných záhrad mníchov a mníšok.
Názov „mariánsky“ má pôvod v legende, podľa ktorej sa na listy rastliny dostali kvapky mlieka Panny Márie. Práve biele žilkovanie listov je symbolom tohto príbehu, ktorý dodal rastline duchovný aj liečivý význam.
Shutterstock®Ktorá časť rastliny je pre nás zaujímavá?
Na zber sú zaujímavé kvety, semená, šupky semien a listy ostropestreca. Plody (semená) tejto rastliny obsahujú až 30 % jedlého oleja, bielkoviny, quercitín, vitamín E, kyselinu linolovú, nenasýtené mastné kyseliny, bioflavonoidy (spomínaný silymarín), horčiny a aminokyseliny.
Zbierajú sa tesne pred dozretím, ideálne v auguste alebo septembri, no nakoľko sú veľmi tvrdé, treba ich pomlieť. Ak si chcete nazbierať listy pestreca, samozrejme v rukaviciach, tak len mladé, ešte pred rozkvitnutím rastliny, okolo mája a júna.
Schopnosti pestreca mariánskeho:
- detoxikuje organizmus,
- dodáva vitalitu a energiu,
- lieči obezitu, žltačku, cukrovku a kašeľ,
- má blahodarné účinky na žlčník, obličky a slezinu,
- odstraňuje depresívne pocity,
- prekrvuje pohlavné orgány,
- prospieva potencii a erekcii,
- regeneruje pečeň,
- reguluje hladinu cukru,
- spomaľuje starnutie,
- zlepšuje krvný obraz,
- znižuje cholesterol,
- zvyšuje vylučovanie žlče.
Pestrec mariánsky a pečeň
Ako vidíte, pestrec mariánsky je skutočne multifunkčným lekárom. Avšak práve pečeň je orgán, ktorý si zaslúži našu pozornosť, preto sa pri nej, v súvislosti s pestrecom mariánskym, na chvíľu pristavíme. Táto rastlina, konkrétne látky v nej obsiahnuté, má schopnosť pečeň regenerovať, ochraňovať ju pred jedmi a toxickými látkami, obnovovať pečeňové bunky a chrániť tak tento dôležitý orgán pred zápalom až cirhózou.
A v akej forme ho vlastne môžete používať? Olej z ostropestreca vám vynikajúco ochutí zeleninový šalát a práve vďaka nemu si tak doprajete veľkú dávku prospešných látok pre svoje zdravie. Pestrec mariánsky nemá žiadne vedľajšie účinky, preto si na pravidelnej báze určite doprajte aj čaj z tejto vzácnej rastliny. Dostupné sú aj tinktúry či kapsuly s obsahom ostropestreca.
Shutterstock®Ako pestrec užívať v praxi
Najčastejšie sa používajú drvené semená, olej, čaj, tinktúry či kapsuly. Aby mal pestrec maximálny účinok, semená by sa mali vždy pred konzumáciou pomlieť alebo rozdrviť.
drvené semená – 1 až 2 čajové lyžičky denne, ideálne vmiešané do jogurtu alebo smoothie,
olej z pestreca – používa sa za studena, napríklad do šalátov,
čaj – pripravuje sa z pomletých semien, lúhuje sa asi 10 minút,
tinktúry a kapsuly – praktická forma pri pravidelnom užívaní.
Možné obmedzenia a interakcie
Hoci sa pestrec považuje za bezpečný, nie je vhodný úplne pre každého a môže ovplyvniť účinky niektorých liekov. Preto je vhodné užívanie konzultovať s lekárom, najmä pri chronických ochoreniach.
môže znížiť účinnosť liekov na riedenie krvi, antidepresív či liekov na tlak,
neodporúča sa kombinovať s alkoholom, keďže oslabuje jeho regeneračné účinky,
tehotné a dojčiace ženy by mali byť opatrné, rovnako aj osoby s vážnymi ochoreniami pečene, ktoré sú pod lekárskou liečbou.
Pestrec v modernej medicíne
Moderné výskumy potvrdzujú, že silymarín má významný vplyv na regeneráciu pečeňových buniek a dokáže chrániť pečeň pred toxínmi vrátane alkoholu či liekov. Preto je pestrec často súčasťou doplnkov stravy určených na podporu funkcie pečene a detoxikáciu organizmu.
Vedci zároveň skúmajú jeho možné využitie pri prevencii a liečbe civilizačných ochorení, vrátane cukrovky, vysokého cholesterolu a dokonca niektorých foriem rakoviny. Pestrec tak má pevné miesto nielen v ľudovom liečiteľstve, ale aj v modernej farmakológii.
Čo si z toho odniesť
Pestrec mariánsky nie je len obyčajný bodliak zo záhrady – je to rastlina s tisícročnou tradíciou a moderným vedeckým potvrdením jeho účinkov. Ak ho budete užívať správne a s mierou, môže byť silným pomocníkom pri ochrane pečene aj celkovom posilnení organizmu.
Aktualizovaný článok: 22.08.2025