Máte radi karfiol? Ak patrí skôr k vašim menej obľúbeným zeleninám, odporúčame vám tento postoj prehodnotiť. Keď sa totiž pozrieme na nutričné hodnoty karfiolu, zisťujeme, že ide o veľmi výživnú zeleninu, ktorá sa môže rovnať toľko ospevovanej mrkve, špenátu či kapuste. Poďme sa pozrieť na to, prečo jesť karfiol oveľa častejšie a aké má výhody pre ľudské zdravie!
Skvelé nutričné hodnoty
Za veľmi málo nezdravých kalórií, veľa zdravej muziky. Tak by sa dal karfiol opísať jednou výstižnou vetou. Len 24 kalórií na 100 gramov v sebe skrýva len 0,3 gramu tuku, 5 gramov sacharidov, necelé 3 gramy vlákniny a 1,9 gramu bielkovín. Okrem toho sa môže karfiol pochváliť bohatým portfóliom vitamínov a minerálov - obsahuje vitamín C, K, B6, draslík, kyselinu listovú, magnézium, mangán a fosfor.
Bude sa ti páčiť: Zisti, čo o tebe prezradí obľúbený kvet: Takáto žena naozaj si!
Bojovník s chorobami
Karfiol je pomerne nenápadná zelenina, no zdravotnými benefitmi sa zaraďuje medzi absolútnu špičku. V prvom rade sa mu pripisujú protirakovinové účinky, pretože je plný antioxidantov, bojujúcich proti voľným radikálom a zápalom v tele. Vďaka jeho bojovným schopnostiam dokáže zápasiť s chronickými chorobami, ako s už spomínanou rakovinou alebo dokonca ochoreniami srdca či diabetom.
Vhodný na low carb
Nízkosacharidová alias low carb diéta je populárna medzi športovcami aj bežnými ľuďmi. Práve karfiol je veľmi vhodnou náhradou potravín s vysokým obsahom sacharidov, ako je ryža a strukoviny. Z karfiolu sa totiž veľmi často pripravuje karfiolová ryža jednoducho jeho pomixovaním, karfiolové pyré namiesto zemiakového alebo sa používa ako hlavná prísada pizza cesta. Keďže je bohatý na vlákninu a vodu a chýbajú mu kalórie, je vhodný aj pri chudnutí.
Cholínová zásoba
Ľudský organizmus často postráda cholín, čo je vitamín, kľúčový na správnu funkčnosť nervového systému, mozgu a pamäti. Patrí medzi vitamíny B a telo si ho v prípade núdze dokonca vie vyrobiť. Načo by sme ho však zaťažovali, keď nám ho karfiol vie jednoducho v tele zásobiť? Cholín okrem toho zvyšuje schopnosť sústrediť sa a redukuje aj cholesterol. Naopak, jeho nedostatok môže viesť k problémom s obličkami, žlčníkom, cholesterolom a vysokým krvným tlakom.
Pozri aj: Churros: Španielska pochúťka, ktorá ťa nakopne a dodá blažený úsmev