Všetci už dávno vieme, že brokolica jednoducho patrí k zdravému stravovaniu. No táto nesmierne dôležitá zelenina môže poskytnúť ešte väčšiu dávku zdraviu prospešných látok pre naše telo, ako si myslíme.
Jednou z najčastejších otázok, týkajúcich sa tejto chutnej zeleniny je, či má brokolica protirakovinové účinky a či má naozaj viac železa, ako špenát. Kde je teda pravda? Môžeme ju jesť každý deň? Nestratí tepelnou úpravou svoje blahodarné účinky?
Shutterstock®Najväčšie benefity
Brokolica obsahuje množstvo látok, ktoré prispievajú k:
- Ochrane pred poškodením buniek: obsahuje glukozinoláty a vitamín C, u ktorých sa dokázalo, že bojujú proti oxidačnému stresu.
- Zlepšeniu hladiny cukru v krvi: zároveň obsahuje látky, ktoré môžu inhibovať produkciu glukózy.
- Zníženiu rizika rakoviny: podľa štúdií môže znížiť riziko vzniku rakoviny v mnohých tkanivách, vrátane pľúc, močového mechúra a prostaty.
Shutterstock®
Teraz, keď poznáte základy, prezradíme si viac o príprave brokolice tak, aby ste získali čo najviac antioxidantov a vitamínov. Najčastejšia otázka pri príprave býva, ktorá časť brokolice je zdravšia a lepšia. Pochopiteľne, stonky to v tomto prípade nebudú. Okrem toho, že sú vláknité a aromatické, vrcholy brokolice môžu obsahovať viac živín, ako stonky.
Štúdia ukázala, že vrchná časť brokolice má najvyšší podiel bioaktívnych zlúčenín, v porovnaní s brokolicovými stonkami. Tiež poskytujú dva až trikrát viac zdravých glukozinolátov a asi dvakrát toľko polyfenolov, v porovnaní so stonkami. To však neznamená, že treba polovicu brokolice vyhodiť do koša. Stonky viete napríklad využiť do smoothie alebo si ich nakrájať na kocky a opražiť na olivovom oleji, spolu s ďalšou zdravou zeleninou.
Môžeme jesť surovú brokolicu? Ako sa pripravuje správne? Nebojte sa, aj na tieto otázky máme odpoveď. Surové alebo dusené sú, samozrejme, najlepšie. Varená brokolica si však zachováva iba 40% obsahu zdravých látok. Pokúste sa pridať nevarené brokolicové kúsky do vašich šalátov alebo ich len ľahko upravte nad parou a dochuťte olivovým olejom. Vitamín C a glukozinoláty v brokolici sú tiež rozpustné vo vode, čo je opäť problém počas procesu varenia. Ak si chcete udržať čo najvyšší obsah vitamínu C, skladujte brokolicu v chladničke.
Odporúčame: Nebezpečný viscerálny tuk: Ako zistíš, že ho máš v tele nadbytok?
Shutterstock®
Anketa: Máte radi brokolicu?
Odpovedalo 79 ľudí
11 komentárov
Katarína Konečná
04.04.2018 17:47robievam kuracie na brokolici a polievku, surovú som ešte nejedla, musím vyskúšať
Katarína Gašová
04.04.2018 17:28Milujem brokolicu a najčastejšie ju dusím, surová mi pripomína chuťovo kaleráb :)
Elena Švachová
03.04.2018 22:26Brokolicu máme radi všetci v našej rodine,aj môj vnuk si obľúbil brokolicovú krémovú polievku.Okrem polievky ju pripravujem aj s praženicou a už som ju aj obaľovala ako karfiol.Brokolicu by mali jesť najmä chlapi,kvôli prostate.
Renáta Gallerová
03.04.2018 22:02U nás sa najviac osvedčila krémová brokolicová polievka. Predtým sme brokolicu vôbec nejedli, no raz som vyskúšala uvariť túto polievočku a veľmi sme si ju obľúbili. Hlavne ma teší, že chutí aj deťom.
Mária Chromíková
03.04.2018 20:41Rada pripravujem polievku z brokolice,tiež zapekanú brokolicu .Surovú som ju ešte nejedla.
Daniela Bieliková
03.04.2018 14:02brokolica je moja obľúbená zelenina...
benynka
03.04.2018 10:31brokoli mám rada a je mi jedno aké má účinky, je proste chutná na všetky spôsoby
Marta Bujdošová
03.04.2018 10:11brokolica je superpotravina
Mária Maxianová
03.04.2018 08:55máme radi brokolicu, rada chrumkám surovú, chutia mi hlavne stonky a teraz som sa dočítala, že majú najmenej účinných látok
Natália Lobodášová
03.04.2018 08:13Brokolicu som kedysi vôbec nemusela, ale teraz ju zjem v akomkoľvek jedle :-)
Ľubica Šťastná
03.04.2018 07:58Brokolicu pripravujeme na rôzne spôsoby a v poslednom čase dominuje v surovom stave.