Prezradíme ti: Naozaj má brokolica protirakovinové účinky?

Všetci už dávno vieme, že brokolica jednoducho patrí k zdravému stravovaniu. No táto nesmierne dôležitá zelenina môže poskytnúť ešte väčšiu dávku zdraviu prospešných látok pre naše telo, ako si myslíme. 

 

Jednou z najčastejších otázok, týkajúcich sa tejto chutnej zeleniny je, či má brokolica protirakovinové účinky a či má naozaj viac železa, ako špenát. Kde je teda pravda? Môžeme ju jesť každý deň? Nestratí tepelnou úpravou svoje blahodarné účinky?

 

Odporúčame: Goji ako elixír mladosti: Poznáš toto zázračné ovocie?

brokolicová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Najväčšie benefity

Brokolica obsahuje množstvo látok, ktoré prispievajú k:

  • Ochrane pred poškodením buniek: obsahuje glukozinoláty a vitamín C, u ktorých sa dokázalo, že bojujú proti oxidačnému stresu.
  • Zlepšeniu hladiny cukru v krvi: zároveň obsahuje látky, ktoré môžu inhibovať produkciu glukózy.
  • Zníženiu rizika rakoviny: podľa štúdií môže znížiť riziko vzniku rakoviny v mnohých tkanivách, vrátane pľúc, močového mechúra a prostaty.
varená brokolica

Zdroj: Shutterstock®

Teraz, keď poznáte základy, prezradíme si viac o príprave brokolice tak, aby ste získali čo najviac antioxidantov a vitamínov. Najčastejšia otázka pri príprave býva, ktorá časť brokolice je zdravšia a lepšia. Pochopiteľne, stonky to v tomto prípade nebudú. Okrem toho, že sú vláknité a aromatické, vrcholy brokolice môžu obsahovať viac živín, ako stonky.

 

Štúdia ukázala, že vrchná časť brokolice má najvyšší podiel bioaktívnych zlúčenín, v porovnaní s brokolicovými stonkami. Tiež poskytujú dva až trikrát viac zdravých glukozinolátov a asi dvakrát toľko polyfenolov, v porovnaní so stonkami. To však neznamená, že treba polovicu brokolice vyhodiť do koša. Stonky viete napríklad využiť do smoothie alebo si ich nakrájať na kocky a opražiť na olivovom oleji, spolu s ďalšou zdravou zeleninou.

 

Môžeme jesť surovú brokolicu? Ako sa pripravuje správne? Nebojte sa, aj na tieto otázky máme odpoveď. Surové alebo dusené sú, samozrejme, najlepšie. Varená brokolica si však zachováva iba 40%  obsahu zdravých látok. Pokúste sa pridať nevarené brokolicové kúsky do vašich šalátov alebo ich len ľahko upravte nad parou a dochuťte olivovým olejom. Vitamín C a glukozinoláty v brokolici sú tiež rozpustné vo vode, čo je opäť problém počas procesu varenia. Ak si chcete udržať čo najvyšší obsah vitamínu C, skladujte brokolicu v chladničke.

 

Odporúčame: Nebezpečný viscerálny tuk: Ako zistíš, že ho máš v tele nadbytok?

brokolicový šalát

Zdroj: Shutterstock®

11 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.04.2018 07:58

Brokolicu pripravujeme na rôzne spôsoby a v poslednom čase dominuje v surovom stave.

Vaše meno:

Natália Lobodášová

Natália Lobodášová

03.04.2018 08:13

Brokolicu som kedysi vôbec nemusela, ale teraz ju zjem v akomkoľvek jedle :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.04.2018 08:55

máme radi brokolicu, rada chrumkám surovú, chutia mi hlavne stonky a teraz som sa dočítala, že majú najmenej účinných látok

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

03.04.2018 10:11

brokolica je superpotravina

Vaše meno:

benynka

benynka

03.04.2018 10:31

brokoli mám rada a je mi jedno aké má účinky, je proste chutná na všetky spôsoby

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

03.04.2018 14:02

brokolica je moja obľúbená zelenina...

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.04.2018 20:41

Rada pripravujem polievku z brokolice,tiež zapekanú brokolicu .Surovú som ju ešte nejedla.

Vaše meno:

Renáta Gallerová

Renáta Gallerová

03.04.2018 22:02

U nás sa najviac osvedčila krémová brokolicová polievka. Predtým sme brokolicu vôbec nejedli, no raz som vyskúšala uvariť túto polievočku a veľmi sme si ju obľúbili. Hlavne ma teší, že chutí aj deťom.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

03.04.2018 22:26

Brokolicu máme radi všetci v našej rodine,aj môj vnuk si obľúbil brokolicovú krémovú polievku.Okrem polievky ju pripravujem aj s praženicou a už som ju aj obaľovala ako karfiol.Brokolicu by mali jesť najmä chlapi,kvôli prostate.

Vaše meno:

Katarína Gašová

Katarína Gašová

04.04.2018 17:28

Milujem brokolicu a najčastejšie ju dusím, surová mi pripomína chuťovo kaleráb :)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.04.2018 17:47

robievam kuracie na brokolici a polievku, surovú som ešte nejedla, musím vyskúšať

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE